Κάθοδος του ΕΚΛ στο Συνέδριο της ΓΕΣΕΕ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2013 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:59

 

 Του Δημήτρη Βάλλα

 

Με οκτώ εκπροσώπους -που αποτελούν και τη μεγαλύτερη σε αριθμό εκπροσώπηση στην ιστορία του- συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στο 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που ξεκινά τις εργασίες του σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη.

Οι αντιπρόσωποι του ΕΚΛ, πριν αναχωρήσουν για την Αλεξανδρούπολη παρουσίασαν χθες τις θέσεις τους για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει από κάτω προς τα πάνω με αναβάθμιση της λειτουργίας και δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Έντονη κριτική

Ασκώντας έντονη κριτική για την όλη φιλοσοφία του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές θα αναφερθεί σε Εργατικά Κέντρα «σφραγίδες» που είναι χωρίς δυναμικό και ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η «τροφοδότηση της δικομματικής αλλαγής» και μεταξύ άλλων θα επισημάνει:

«Το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα ακόμα συνέδριο μακριά από τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Είναι ένα ακόμα συνέδριο αποπροσανατολισμού, υποταγής κι εγκλωβισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του κυβερνητισμού, της προδοσίας των συμφερόντων της εργατικής τάξης για τη σωτηρία και μακροημέρευση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και εκμετάλλευσης.

Θα είναι ένα ακόμα συνέδριο στήριξης των απαιτήσεων και της στρατηγικής του κεφαλαίου, της Ε.Ε και των κυβερνητικών επιλογών. Καμία μεταμόρφωση, όπως επιχειρεί με περίσσια υποκρισία η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, αλλά και καμία όψιμη καταγγελία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως επιχειρεί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους. Είναι υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη για τις εγκληματικές τους πολιτικές και πρακτικές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αλλαγές προσώπων και προσωπείων δεν ξεπλένουν κανέναν από ευθύνες και αμαρτίες. Ανατροπή αυτής της ρότας στη ΓΣΕΕ δε γίνεται με αλλαγές ονομασίας και φορεσιάς. Είναι η ώρα της εργατικής τάξης να ανατρέψει αυτούς τους συσχετισμούς από τα κάτω».

Η πρόταση του ΕΚΛ

Παρουσιάζοντας την πρόταση του Εργατικού Κέντρου στο Συνέδριο, ο κ. Τσιαπλές επισήμανε:

«Το ΕΚΝΛ, μαζί με άλλα Ε.Κ, Ομοσπονδίες, Σωματεία και εκατοντάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές, που συγκροτούν το ΠΑΜΕ, όχι μόνο έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από αυτή την κατρακύλα, αλλά και πρωτοστάτησαν για την ταξική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωση της αντίστασής του στον πόλεμο που εξαπολύθηκε για την ενότητα των γραμμών της με βάση τα ταξικά της συμφέροντα. Υιοθέτησαν και στήριξαν αταλάντευτα το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους σκληρούς ταξικούς αγώνες: ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Μόνο με αυτή τη γραμμή πάλης μπορεί να ανασυνταχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα».

Καταλήγοντας ότι το ζητούμενο είναι να βγει ενισχυμένο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που στηρίζει το ΠΑΜΕ , είπε:

«Το ΕΚΝΛ και τα άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν περιορίζονται στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκεί, η παρουσία και η δράση μας είναι δεδομένη και πρωτοπόρα.  Ο βασικός στόχος και η αποστολή του ΠΑΜΕ είναι να ενώσει, να συσπειρώσει την εργατική τάξη σε ταξική κατεύθυνση! Κίνημα που μπορεί να τους φοβίσει, να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις είναι αυτό που θα παλεύει για όλα τα καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα θα διεκδικεί την εξουσία για το λαό.

 Πάνω σε αυτή τη γραμμή επιδιώκουμε την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με δράση από τα κάτω, καρφί στο μάτι των  μεγάλων της εργοδοσίας.

Πάνω σε αυτή τη γραμμή επιδιώκουμε να συσπειρωθούν όλοι. Εργάτες και υπάλληλοι, πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες, Ε.Κ, Επιτροπές Αγώνα, Λαϊκές Επιτροπές. Να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η λαϊκή συμμαχία. Η επίθεση είναι ενιαία, χτυπάει όλα τα λαϊκά στρώματα και απαιτείται ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, γυναικών και νεολαίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass