Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Η Ευρωζώνη διαλύεται, να συζητήσουμε για τη δραχμή»

Δημοσίευση: 04 Απρ 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:19
Του Γιώργου Ρούστα
«Βρισκόμαστε στις παραμονές μεγάλων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και δραματικών εξελίξεων. Ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τη διάλυση της Ευρωζώνης, το συζητούν ανοικτά πλέον πολλές χώρες, ακόμη και ισχυρές, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και δεν το συζητούμε στην Ελλάδα, που τόσα δεινά έχει αντιμετωπίσει από την αποδοχή αντιλαϊκών πολιτικών. Είναι ώρα να προετοιμαστούμε για την επιστροφή μας στη δραχμή».
Αυτά υποστήριξε, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο «Μετροπόλ» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ενώπιον πυκνού και πολυσύνθετου ακροατηρίου ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ.
Ο κ. Δελαστίκ, τον οποίο παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Αντώνης Αδάμου, αναφέρθηκε και στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα μας να μεταβεί ομαλά στις νέες συνθήκες.
 Αναλυτικότερα ο κ. Δελαστίκ υποστήριξε πως «βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής, στην οποία οι καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι διασφαλισμένες, όπως διαφάνηκε και στην περίπτωση της Κύπρου. Τώρα αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν πως εκτός από τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες, πλήττεται και η οικονομική ελίτ της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει στα τεκταινόμενα. Θα δεχθεί να γίνει επαρχία του Ράιχ και εφόσον δεν αλλάξει η γερμανική πολιτική θα αντισταθεί, θα συμβάλει στην πολιτική διάλυση της Ευρωζώνης;
Το θέμα είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις θα εκφράσουν το νέο αντιευρωπαϊκό αίσθημα που σταδιακά επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο το πολιτικό φάσμα. Για παράδειγμα δείτε τι έγινε στην Ιταλία, όπου ο συντηρητικός ηγέτης της δεξιάς, Μπερλουσκόνι έγινε σημαιοφόρος του αντιγερμανικού ρεύματος. Την ίδια στιγμή η κεντροαριστερά στην Ιταλία, η οποία δεν αντέδρασε στην προκλητική πολιτική της Μέρκελ είδε ένα ανύπαρκτο αρχικά κίνημα να την προσπερνά σε ποσοστά και αναφέρομαι στον Γκρίλο. Δείτε τι δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ: «Βρισκόμαστε στην εποχή του 1913 (λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί». Η πολιτική της Μέρκελ δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί στη Γερμανία θεωρούν πως ήδη έχει ενισχυθεί η οικονομία της και η επιρροή της γενικότερα στην παγκόσμια σκηνή. Το ζήτημα της νέας εποχής είναι τι θα γίνει με το ευρώ, εφόσον η Γερμανία δεν ανακρούσει πρύμναν και καμία χώρα στην Ευρωζώνη δεν αντέχει αυτή την πολιτική. Η Ιταλία, η τρίτη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. αρχίζει να δυσανασχετεί σε έντονο βαθμό».
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ
Ακολούθως ο κ. Δελαστίκ αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ομαλή επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή.
Το βασικότερο είναι να ανακληθούν όλοι οι μνημονιακοί όροι που υιοθέτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα προ μνημονίου επίπεδα και να αναδομηθούν οι εργασιακές σχέσεις στο πρότερο επίπεδο.
Άμεση κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος προσωρινά. Απαγόρευση των εξαγωγών σε υλικά ή άυλα αγαθά και προσωρινή άρση της μετατρεψιμότητας για τη θωράκιση του νομίσματος.
Προσωρινή επιβολή δασμών στα προϊόντα, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει σωστά η εθνική οικονομία.
Προμήθεια φαρμάκων και καυσίμων από τους συμμάχους. Αρχικά από τις ΗΠΑ και αν αρνηθούν από τη Ρωσία και να διαπραγματευθούμε τα πολιτικά ανταλλάγματα.
Να δημιουργήσουμε συμμαχίες εντός Ευρώπης, π.χ. με τη Γαλλία, η οποία είναι ένας γίγαντας σε θέματα ενέργειας ή με τη Ρωσία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας.
Και ο κ. Δελαστίκ κατέληξε: «Εξάλλου εκτός ευρώ θα μπορούμε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου θα έχουμε επίσης δραματικές εξελίξεις πολύ σύντομα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass