ΜΕ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ, ΧΩΜΑ, ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ... ΛΑΣΠΗ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Όπου φτωχός κι η μοίρα του!

* Δύο Λαρισαίοι φωτορεπόρτερ είχαν καταγράψει εικόνες πριν τη μεγάλη καταστροφή

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

Φωτ: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Νεπάλ. Η χώρα του θανάτου. Κατμαντού. Η πρωτεύουσα. Ένα απέραντο νεκροταφείο! Τι να δει και τι να περιγράψει κανείς σε μια κατάσταση απίστευτης καταστροφής. Η φρίκη δίχως όρια μπορεί να αποτυπωθεί μόνο σε εικόνες. Τέτοιες εικόνες που πέρασαν μέσω του διαδικτύου από τον ασιατικό πολιτισμό στον δυτικό και μέσω της τεχνολογίας και των υπολογιστών στα σπίτια όλων των κατοίκων του πλανήτη. Αίμα, θρήνος, αγωνία, πόνος, απίστευτη θλίψη και ένα μεγάλο γιατί, να απευθύνεται στην κατασκευαστική τεχνολογία του 2015, που δεν πέρασε ακόμη στην τριτοκοσμική αυτή χώρα που δέχεται παρόλη τη φτώχεια της εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε σημείο του πλανήτη για το Έβερεστ και τα άλλα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Όπου φτωχός και η μοίρα του λέει ο λαός, αλλά ούτε αυτό δικαιολογεί απόλυτα την εθνική τραγωδία στη μακρινή σε μας χώρα. Η εκατόμβη των νεκρών που δεν γνωρίζει κανείς ακόμη τον ακριβή αριθμό τους, αλλά πάντως θα ξεπεράσουν τους 10.000, και οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά από μεμονωμένες διασώσεις θαμμένων στα ερείπια ανθρώπων, τα εξαφανισμένα χωριά με όλους τους κατοίκους τους στη σκόνη και τη λάσπη, έδωσαν μια καλή γροθιά στους ανεπτυγμένους πολιτισμούς, που όμως στην ουσία δεν μπορούν να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στο κράτος αυτό που κτυπήθηκε από τον εγκέλαδο για πολλοστή φορά με απίστευτη δύναμη 7,9 Ρίχτερ!

Λίγα χρόνια πριν τον σεισμό, δύο Λαρισαίοι επαγγελματίες φωτογράφοι, ο Θάνος και ο γιος του Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος, βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού και κατέγραψαν εικόνες από την ζωή των κατοίκων, αλλά και την απίστευτη προχειρότητα με την οποία κτίζονταν τα περισσότερα κτίρια στην πόλη.

Υποστυλώματα, όπως διηγούνται, στα περισσότερα κτίρια, σε κεντρικούς δρόμους, πλίθινα σπίτια και ξύλινες κατασκευές με καλάμια και λάσπη, αντισεισμικότητα μηδέν σε μια χώρα που έχει πληγεί από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Μάλιστα στο διεθνές αεροδρόμιο Τριμποβάν του Κατμαντού, θυμούνται οι Λαρισαίοι φωτογράφοι, γίνονταν τότε κάποιες εργασίες κατασκευής κτιρίων και τα υλικά τους αποτελούνταν κυρίως από …μπαμπού!

Η ασιατική χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων που βρισκόταν σε απόλυτη οικονομική και πολιτική διάλυση πριν από το κτύπημα του Εγκέλαδου, σήμερα είναι ακριβώς στο χείλος του γκρεμού με τέτοιες πληγές που θα την οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή.

Οι τελευταίες ανταποκρίσεις από την περιοχή αναφέρουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Κατμαντού κοιμούνται στους δρόμους, αφού δεν έχουν σπίτια πλέον ή κάποια που παρέμειναν όρθια, κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή να γκρεμισθούν. Ουρές δημιουργούνται στα σημεία διανομής νερού ενώ τα ράφια των καταστημάτων που έμειναν όρθια και ανοιχτά, είναι άδεια. Έχουν στηθεί κινητά υπαίθρια χειρουργεία, η ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι προχθές ήταν ελάχιστη με κάποια οχήματα του ΟΗΕ να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα. Σύμφωνα δε με την Unicef, τουλάχιστον 1.000.000 παιδιά επηρεάστηκαν από τον σεισμό και πλέον κινδυνεύουν από λοιμώδη νοσήματα.

Του Χρήστου Τσαντήλα

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass