Συνεχίζει να διχάζει η δέσμευση των αποθεματικών των Περιφερειών

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2015 22:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:43

 

Τους λόγους για τους οποίους ο «Δρόμος Ανατροπής» υπερασπίστηκε, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα (και) της Αυτοδιοίκησης εξηγεί με ανακοίνωση της, η παράταξη με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη.

Την ίδια ώρα «την απόλυτη ταύτιση της παράταξης του κ Αγοραστού με τις λεγόμενες αντιπολιτευτικές δυνάμεις τόσο του ΣYΡΙΖΑ όσο του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο» διαπιστώνουν σε κοινό ψήφισμα τους οι παρατάξεις Λαική Συσπείρωση» (Βαγγ. Μπούτας) –ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Στ. Ντούρος) και στο οποίο τονίζουν ότι «έτσι καταρρίπτεται τελείως ο τεχνητός διαχωρισμός των μνημονικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων».

Δρόμος Ανατροπής

Σύμφωνα με τον «Δρόμο Ανατροπής» «κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία που εισήχθη, προφανώς όμως επρόκειτο για μια επείγουσα επιλογή. Παρ’ όλα αυτά σε αντίθεση με τους προκατόχους της, η νέα κυβέρνηση έφερε άμεσα την ΠΝΠ για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ΠΝΠ, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: Πρώτον, ότι υποχρεώνει τους ΟΤΑ να καταθέσουν στην ΤτΕ μόνο τα ποσά που απομένουν αφού αφαιρεθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, δηλαδή μισθοδοσίες, εργοδοτικές εισφορές και ενταλματοποιημένες ανεξόφλητες δαπάνες. Δεύτερον, το 10% του κατατεθέντος ποσού θα είναι άμεσα απαιτητό από τους ΟΤΑ, ενώ για μεγαλύτερο ποσοστό προβλέπεται χρόνος λίγων ημερών για την ικανοποίηση του αιτήματος. Τρίτον, τα ποσά του ΕΣΠΑ, απ’ όπου εκτελείται η πλειονότητα των έργων, εξαιρούνται από τη σχετική ρύθμιση. Τέταρτον, λόγω των μνημονιακών περικοπών στις αποδόσεις των πόρων των ΟΤΑ δεν υφίστανται ταμειακά διαθέσιμα, άρα πολλοί ΟΤΑ εκ των πραγμάτων δεν επηρεάζονται από τη σχετική ρύθμιση. Πέμπτον, το επιτόκιο δανεισμού της ΤτΕ είναι υψηλότερο από αυτό των εμπορικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα αυτές οι καταθέσεις είναι διά νόμου διασφαλισμένες έναντι οποιουδήποτε πιθανού κινδύνου. Απορούμε πώς κάποιοι εκ των αντιδρώντων θεωρούν ασφαλέστερες τις καταθέσεις τους στην Πειραιώς, φερ’ ειπείν, απ’ ό,τι στην ΤτΕ. Είναι άξιον απορίας το ότι οι φωνασκούντες θεωρούν ότι οι καταθέσεις των δήμων π.χ. στην Τράπεζα Πειραιώς είναι πιο ασφαλείς από την κατάθεσή τους στην ΤτΕ. Τέλος, η συγκεκριμένη κίνηση είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έως τέλη Ιουνίου). Τέλος όσον αφορά στην παραβίαση, μέσω της ΠΝΠ, της αυτοτέλειας της ΤΑ, υπάρχει τυπικά λόγος διαμαρτυρίας, όμως υπάρχουν και άλλα υπαρκτά δεδομένα, όπως ότι η Πράξη είναι προσωρινή, άρα η όποια προσβολή της αυτοτέλειας αίρεται με το τέλος ισχύος της. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν μόνιμες νομοθετικές προσβολές της αυτοτέλειας της Τ.Α».

Λαϊκή Συσπείρωση-ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Από την πλευρά τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαικής Συσπείρωσης» κ.κ. Β. Μπούτας, Αστ. Χαλάτσης, Γ. Λούμας και της «Αριστερής Παρέμβασης» Στ. Ντούρος σε κοινό τους ψήφισμα για την ΠΝΠ που αφορά στα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρουν τα εξής: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρησιμοποιώντας το πιο αυταρχικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (την πράξη νομοθετικού περιεχομένου), δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, των Περιφερειών και άλλων δημοσίων Οργανισμών. Στόχος της είναι να ικανοποιήσει τους δανειστές, αποπληρώνοντας στο ακέραιο και στο διηνεκές όλες τις δόσεις του κρατικού χρέους, που δεν δημιούργησε ο λαός. Αυτή η πολιτική θα έχει άμεσα τραγικά αποτελέσματα γιατί τα χρήματα που βάζει χέρι η κυβέρνηση για λογαριασμό των δανειστών, είναι πόροι αναγκαίοι για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Χρήματα που προορίζονται για τη θέρμανση και τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές επιτροπές, τις κοινωνικές δομές, τα έργα και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει να μην μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές. Τα χρήματα της Περιφέρειας είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές. Απαιτεί την απόσυρση της ΠΝΠ και την άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων ΚΑΠ σε Δήμους και περιφέρειες. Παλεύει για έξοδο από την  Ευρωζώνη και  την ΕΕ για ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας για μια νέα διεθνοποίηση του κόσμου της εργασίας ενάντια στον εθνικισμό  με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass