ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΤΡΕΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

Περισσότερα μηνύματα με λιγότερο όμως κόσμο

* Με αναφορές σε προσφυγικό και τρομοκρατία οι φετινές ομιλίες

Δημοσίευση: 18 Νοε 2015 1:31
Με πορεία ολοκληρώθηκε και η συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Ε.Κ. Λάρισας και άλλοι φορείς στην πλ. Ταχυδρομείου. Με πορεία ολοκληρώθηκε και η συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Ε.Κ. Λάρισας και άλλοι φορείς στην πλ. Ταχυδρομείου.

 

Πραγματοποιώντας τρεις διαφορετικές πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας εκατοντάδες Λαρισαίοι τίμησαν χθες την 42η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Το κλίμα των χθεσινών εκδηλώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί υποτονικό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις όπου οι Λαρισαίοι είχαν λάβει μέρος περισσότερο μαζικά.

Πέρα από τις επισημάνσεις των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου που παραμένουν πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερες αναφορές έγιναν φέτος στο προσφυγικό αλλά και την τρομοκρατία.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική πλατεία, ενώ στην πλατεία Ταχυδρομείου έγινε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων και οργανώσεων.

Στον χώρο έξω από το κτίριο Κατσίγρα, επίσης στην πλατεία Ταχυδρομείου, συγκεντρώθηκαν οι φοιτητές της Βιοχημείας, καθώς και κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Οι εκδηλώσεις του δήμου Λαρισαίων, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, ξεκίνησαν στην Κεντρική πλατεία από το πρωί με συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Σχήμα Λαρισαίων μουσικών άνοιξε και την απογευματινή εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι χρέος και καθήκον όλων μας να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της εξέγερσης και την πίστη για το δίκιο του αγώνα. Το Πολυτεχνείο, είναι ένα φωτεινό σημείο, ένας σταθμός αντίστασης στη μανία του αυταρχισμού, του καταναγκασμού και της σιωπής.

Τιμώντας σήμερα την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, του αντιδικτατορικού αγώνα και όσους αγωνίστηκαν για δημοκρατία, ελευθερία σ΄ αυτή τη χώρα, πρέπει να υπογραμμίσουμε και να δηλώσουμε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», γιατί τα αιτήματα του Νοέμβρη είναι και ζωντανά και επίκαιρα.

Σ’ έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από ολοένα και περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές αβεβαιότητες, σ’ ένα διεθνή περίγυρο όπου τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, σε μια Ευρώπη, που μόλις προχτές δέχτηκε ένα φοβερό χτύπημα στην καρδιά της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης - κι απ’ αυτήν τη θέση επιτρέψτε μου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό - το μήνυμα του Πολυτεχνείου δρα πολλαπλασιαστικά και ως αιώνιο υπόδειγμα διεκδίκησης της υπεράσπισης του αυτονόητου. Δηλαδή, της ελευθερίας του ατόμου και της κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου, επισήμανε ότι «σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι της χώρας μας βιώνουν την πιο σκληρή επίθεση , το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου αποτελεί αφετηρία για νέους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας με σκοπό την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Νίκος Κοσμάνος τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στους νέους όλες εκείνες τις ευκαιρίες που θα τους βοηθήσουν να κατακτήσουν τα όνειρά τους, γιατί το αξίζουν».

Ο Κωνσταντίνος Γκαντζώρας, μαθητής του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, τόνισε με νόημα ότι το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα μνημόσυνο ή έναν απλό εορτασμό, αλλά να σηματοδοτεί πάντα τους αγώνες ενάντια στην τρομοκρατία και τον φασισμό.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας, με ξεχωριστά πανό.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δημάρχου πραγματοποίησαν παρέμβαση μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών Λάρισας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών, πριν αποχωρήσουν ειρηνικά.

Οι συγκεντρωμένοι στην Κεντρική πλατεία πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία, ενώ κατάθεσαν στεφάνια στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώθηκαν οι Λαρισαίοι που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, της ΠΑΣΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Την εκδήλωση άνοιξε και εδώ μουσικό σχήμα νεαρών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων, Γιώργος Βαλώζος.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «τιμάμε σήμερα, όλους αυτούς που πάλεψαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους, όχι μόνο για τις θυσίες που κατέβαλαν, αλλά κύρια για την προοπτική που έδωσαν στον αγώνα, για τους στόχους και τα οράματα, που ήθελαν μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τον λαό να είναι κυρίαρχος στον τόπο του.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και τον λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παραχωρώντας ολόκληρες περιοχές της χώρας για τη δημιουργία νέων Νατοϊκών βάσεων και επιθετικών πολεμικών υποδομών».

Ο ομιλητής επιτέθηκε στη δημοτική αρχή Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «για το πώς αντιλαμβάνονται τα αιτήματα, τα οράματα του Πολυτεχνείου χαρακτηριστική περίπτωση είναι και εδώ η δημοτική αρχή. Οργανώνει συγκέντρωση για να τιμήσει το Πολυτεχνείο την ίδια στιγμή που ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική, στρέφεται ακόμη εναντίον των ίδιων των εργαζομένων, απειλώντας τους για τις συνέπειες που θα έχει η συμμετοχή τους στην απεργία της 12ης του Νοέμβρη».

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχυδρομείου πραγματοποίησαν επίσης πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

ΜΠΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ»

Πορεία πραγματοποίησαν εν τω μεταξύ και οι φοιτητές Βιοχημείας, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι πέταξαν μπογιές την ώρα που περνούσαν έξω από τα γραφεία της «Ελλήνων Συνέλευσης Λάρισας».

Την ενέργεια κατήγγειλε, μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Καζαμίας, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για καθεστωτική επίθεση εναντίον ενός πολιτικού φορέα που θέλει να ελευθερώσει την πατρίδα, αλλά και ωμή επίθεση κατά των πολιτειακού συστήματος και της δημοκρατίας».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass