ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΜΑΡΑ KΑΡΕΤΣΟΥ

Απογοητευμένη με τις κατασκευές στο Φρούριο

* ΕΞΕΠΕΜΨΕ SOS ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΟΣΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 1:40

Του Δημήτρη Βάλλα

«Πρέπει να την προσέξουμε αυτή την πόλη γιατί ζούμε σε αυτήν και πρέπει να ασχοληθούμε όλοι μαζί της γιατί όπως έλεγε και ο Τζον Κένεντυ: « Μη ρωτάς τι έκανε η πατρίδα για σένα, αλλά τι έκανες εσύ για την πατρίδα»…

Η διεθνούς φήμης Λαρισαία γλύπτρια και ζωγράφος Μάρα Καρέτσου που για χρόνια τώρα ζει και μεγαλουργεί στη Νέα Υόρκη, ήταν χθες στη Λάρισα και μετέχοντας σε ανοιχτή εκδήλωση Ομάδας Πολιτών με θέμα συζήτησης το Ιστορικό Κέντρο της πόλης ανέπτυξε τους δικούς της προβληματισμούς με την αισθητική αλλά και τις ευαισθησίες ενός καλλιτέχνη που σίγουρα η άποψη του μετράει.

«Πήρα το αεροπλάνο, θα μας πει, και ήρθα από τη Νέα Υόρκη, γιατί έμαθα ότι η Λάρισα είναι υποψήφια για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εντόπισα από καιρό πράγματα που με ενοχλούσαν καλλιτεχνικά και αισθητικά. Είναι η πόλη μου και η πρωτοβουλία ήταν δική μου καθώς δεν με κάλεσε κανείς. Γυρίζοντας ολόκληρο τον κόσμο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα πράγματα που με ενοχλούν αισθητικά.

Όταν ζούσα εδώ, οι αναμνήσεις μου ήταν ένα ωραίο ποτάμι, από όπου πήρα και τις πρώτες μου εμπνεύσεις, το Ρολόι, που είναι ακόμα σα να το βλέπω μπροστά μου και γενικά ένας ρομαντισμός.

Είμαι αρκετά απογοητευμένη με τις κατασκευές που βλέπω και που δεν ταιριάζουν σε ένα χώρο αρχαιολογικό με τέτοια ιστορία. Βέβαια αυτές είναι ιδέες των αρχιτεκτόνων που ασχολήθηκαν, όμως την πόλη μπορούμε να την κάνουμε πολύ καλύτερη αν ανοίξει μια συζήτηση με τους πολίτες και αυτό ακριβώς ήρθα να κάνω εδώ. Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση με τους Λαρισαίους για το πώς φαντάζονται την πόλη που θέλουν, το ποτάμι, το ιστορικό κέντρο , το Φρούριο…

Τα μέρη δηλαδή που συνθέτουν την ταυτότητα της πόλης. Ανοίγουμε λοιπόν έναν διάλογο με τους πολίτες για το πώς θέλουν την πόλη και εάν τους αρέσει όπως είναι. Η εντύπωση μου είναι ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται αρκετά . Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει και η νεολαία που έχει σπουδάσει, που έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό, που όμως δεν την βλέπω να είναι ενεργή.

Πρέπει να δέσουμε και να παντρέψουμε το καινούργιο με το παλιό. Σήμερα μπορούμε να συνδέσουμε το αρχαίο με το μοντέρνο συνδυάζοντας υλικά ώστε να μην χάσουμε τα αρχαία.

Αυτό είναι κάτι το πολύ δύσκολο . Η Λάρισα με τίμησε και θεωρώ υποχρέωση μου να βοηθήσω σε όλα αυτά. Στόχος μου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των νέων.

Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής διακεκριμένων καλλιτεχνών και ειδικών επιστημόνων υπό την αιγίδα βέβαια του υπουργείου Πολιτισμού…

Εγώ ήρθα να τα πω και δεν έχω με κανέναν τίποτα, τους αγαπώ όλους . Ήρθα να τα πω και… goodbye charlie, που λένε και οι Αμερικάνοι»

Ο λόγος της κ. Καρέτσου εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ανάλυση φωτογραφιών από μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου όπου το παλιό με το καινούργιο συμβίωναν αρμονικά μεταξύ τους.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα για το ιστορικό κέντρο της Λάρισας, αλλά και για το Αρχαίο Θέατρο και απάντησαν σε ερωτήσεις η αρχαιολόγος κ. Μαρία Νούσια και η αρχιτέκτονας εξειδικευμένη στο σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων κ. Όλγα Φάκα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass