ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΔΙΒΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

Πρώτος στη Λάρισα και τον νομό ο Μεϊμαράκης

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2015 2:31

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Με άνετη επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον νομό Λάρισας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατατάσσεται δεύτερος, έκλεισε ο χθεσινός πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε επίπεδο νομού έλαβε ποσοστό 41,1% και ήταν επίσης πρώτος σε ψήφους σε όλα τα εκλογικά κέντρα του νομού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 26,3%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 24,4% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 8,8%.

Συνολικά στον νομό ψήφισαν 11.164, ενώ το 2009 είχαν ψηφίσει περί τις 21 χιλιάδες ψηφοφόροι. Στην πόλη της Λάρισας, ψήφισαν 4.946 έναντι 11 χιλιάδων περίπου που είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά.

Στο μεταξύ το αδιαχώρητο σημειώθηκε και στη Λάρισα από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες μέχρι και την ώρα που έκλεισαν.

Ήδη από τις 7 παρά τέταρτο το πρωί, δηλαδή ένα τέταρτο πριν ανοίξουν οι κάλπες, περίμεναν έξω από το «Διβάνη Παλλάς» περί τα 50 άτομα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και προϊούσης της ώρας όλο και γέμιζε από κόσμο και μέσα και έξω από το ξενοδοχείο. Ήδη μέχρι τις 11 περίπου είχαν ψηφίσει 900 άτομα, ενώ γύρω στη 1.30 το μεσημέρι είχαν ήδη ξεπεράσει τις 2.000 και στις 6 το απόγευμα είχαν ξεπεράσει τις 5 χιλιάδες καθώς η ροή συνεχιζόταν αμείωτη.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν παρατηρήθηκαν παρά μόνον η καθυστέρηση που αναγκαστικά προκαλούσε το γεγονός ότι οι προσερχόμενοι προκειμένου να ψηφίσουν έπρεπε να συμπληρώσουν και τη σχετική αίτηση σύμφωνα με την οποία αποδέχονται τις θέσεις και τις αρχές της ΝΔ και κατά συνέπεια με τον τρόπο αυτό εγγράφονται και στο μητρώο του κόμματος. Οπότε μέχρι να συμπληρωθούν οι αιτήσεις σημειωνόταν μία σχετική καθυστέρηση.

Πάντως τουλάχιστον στη Λάρισα το ηλικιακό όριο των ψηφοφόρων δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλό- τις δε πρωινές ώρες κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ήταν αυτοί που ψήφιζαν. Ενώ, από την παρατήρηση-και εφόσον πρόσωπα και πράγματα είναι γνωστά- ήταν σαφές ότι οι προσερχόμενοι να ψηφίσουν ήταν προσκείμενοι είτε στον χώρο της ΝΔ, είτε ευρύτερα στον χώρο της κεντροδεξιάς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και περιπτώσεις ψηφοφόρων που είναι φίλα προσκείμενοι σε άλλους χώρους- οι οποίοι επίσης προσήλθαν και ψήφισαν αλλά ο αριθμός του ήταν σχετικά εξαιρετικά μικρός.

Και βέβαια η ψηφοφορία δεν ήταν μία… σκέτη διαδικασία. Συνοδευόταν από πολλά πηγαδάκια όπου επικρατούσε ως βασικό θέμα συζήτησης η μεγάλη συμμετοχή αλλά βεβαίως και οι «προβλέψεις» ή οι εκτιμήσεις για το «ποιος» θα είναι πρώτος και για το αν θα υπάρξει ή όχι δεύτερος γύρος. Δεδομένου δε ότι δεν υπήρχαν έξιτ-πολς οι εκτιμήσεις γίνονταν μέσω της γενικής… αίσθησης που υπήρχε και όχι μέσω κάποιων βάσιμων πληροφοριών και βέβαια στον απόηχο και των δημοσκοπήσεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Πάντως η μόνιμη επωδός ήταν ότι όποιος και να βγει θα πρέπει να «φροντίσει» για την ενότητα του κόμματος.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί σήμερα να κάνει μια νέα αρχή. Να δει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το μέλλον, να αφήσει πίσω όλα όσα μας πλήγωσαν.

Προϋπόθεση για τη δυναμική επανεκκίνηση της φιλελεύθερης παράταξης είναι:

α) Η ευρεία συμμετοχή των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θα συνιστά την ισχυρότερη απάντηση σε όσους θα επιθυμούσαν, για τα δικά τους συμφέροντα, να δουν το κόμμα μας συρρικνωμένο. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος που αγωνιά για το αύριο της ελληνικής κεντροδεξιάς, ως τη μόνη σοβαρή εναλλακτική για τη χώρα, θα προσέλθει στις κάλπες, στην κορυφαία αυτή καμπή της ιστορίας μας.

β) Η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος, διότι μόνον εν τη ενώσει μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σοβαρές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας. Γιατί απέναντι στην ακυβερνησία και στην ανευθυνότητα του λαϊκισμού, πρέπει να υψώσουμε τη δική μας, στιβαρή, αξιόπιστη, ελπιδοφόρα πρόταση εξόδου από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα του Ν. Λάρισας μετά τη χθεσινή ψηφοφορία διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

* Νομός Λάρισας:

Ψήφισαν 11.164 και έλαβαν: Β. Μεϊμαράκης 4.591 (41,1%), Κυριάκος Μητσοτάκης 2.946 (26,3%), Απόστολος Τζιτζικώστας 2.722 (24,4%), Άδωνις Γεωργιάδης 915 (8,8).

* Λάρισα

Ψήφισαν: 4.946 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 1.854 (37,5%), Μητσοτάκης 1.624 (32,8%), Τζιτζικώστας 910 (18,4%), Γεωργιάδης 562 (11,3%).

* Κιλελέρ

Ψήφισαν 923 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 395, Μητσοτάκης 216, Τζιτζικώστας 258, Γεωργιάδης 84.

* Γιάννουλη

Ψήφισαν: 371 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 145, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας από 95, Γεωργιάδης 33.

* Φάρσαλα

Ψήφισαν 825 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 348, Μητσοτάκης 212, Τζιτζικώστας 232, Γεωργιάδης 33.

* Αγιά-επαρχία

Ψήφισαν 563 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 310, Μητσοτάκης 96, Τζιτζικώστας 91, Γεωργιάδης 66.

* Ελασσόνα-επαρχία

Ψήφισαν 2.062 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 906, Μητσοτάκης 422, Τζιτζικώστας 666, Γεωργιάδης 68

* Τύρναβος

Ψήφισαν 485 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 212, Μητσοτάκης 83, Τζιτζικώστας 160, Γεωργιάδης 31.

* Αμπελώνας

Ψήφισαν 333 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 143, Τζιτζικώστας 117, Μητσοτάκης 65, Γεωργιάδης 8.

* Δήμος Τεμπών

Ψήφισαν 638 και έλαβαν: Μεϊμαράκης 282, Μητσοτάκης 133, Τζιτζικώστας 193, Γεωργιάδης 30.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass