ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ Β’ ΓΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η γαλάζια βάση «ανασταίνει» τη ΝΔ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2015 2:33

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Με άνετη νίκη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκλεισε η χθεσινή αναμέτρηση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου προκειμένου να αναδειχτεί ο 8ος πρόεδρος του κόμματος.

Ωστόσο εκείνη που είναι αδιαμφισβήτητα κερδισμένη από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι η Νέα Δημοκρατία, καθώς οι 400 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόροι που μετείχαν στη διαδικασία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και δημιούργησαν κλίμα ανάτασης και προοπτικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία καλύτερη «επόμενη μέρα» και σε επίπεδο ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το σχόλιο πολλών στελεχών με αφορμή την υψηλή συμμετοχή που έλεγαν χθες «σήμερα ψηφίζουμε για τον εν δυνάμει πρωθυπουργό».

Η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή συνιστά και μήνυμα της «βάσης» προς την κορυφή για ενότητα στο κόμμα και ισχυροποίησης της κεντροδεξιάς στην κοινωνική βάση και μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι «η ΝΔ επανέρχεται δριμύτερη».

Παρά τη μακρά προεκλογική περίοδο, κοντά τρεις μήνες, το «φιάσκο» της 22ας Νοεμβρίου και το κλίμα έντασης που τροφοδότησε αλλά και απογοήτευσης ταυτοχρόνως, η αθρόα χθεσινή προσέλευση στις κάλπες- που ανάγκασε την εφορευτική επιτροπή να δώσει παράταση στη διαδικασία προκειμένου να προλάβουν να ψηφίσουν όλοι όσοι βρίσκονταν ήδη σε εκλογικά κέντρα- οι πολίτες προσήλθαν μαζικά στις κάλπες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Μάλιστα, όπως σχολίαζαν γνωρίζοντες καλά τα εσωκομματικά της ΝΔ μετά το φιάσκο της προηγούμενης φοράς είχε «κάτσει» το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων αλλά αναζωπυρώθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, μετά την ψήφιση και των νέων μέτρων της Κυβέρνησης και ενόψει εκείνων που βρίσκονται προ των πυλών τον Ιανουάριο.

Ενώ προσέθεταν ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν με τη μαζική προσέλευσή τους στις κάλπες μήνυμα και προς την ηγεσία της ΝΔ γενικώς-δηλαδή τους τέσσερις υποψηφίους-καθώς με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα άσκησαν τα εκλογικά τους καθήκοντα δείχνοντας τον δρόμο της ψυχραιμίας και της ενότητας και προς την... κορυφή.

Παρά δε, το μικρό τεχνικό πρόβλημα που εμφανίστηκε γύρω στις 7 το απόγευμα και χρειάστηκε να γίνει επανεκκίνηση του συστήματος σε γενικές γραμμές η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αισιόδοξοι-πριν το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου- έθεταν στόχο οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία να φθάσουν τους 350 με 400 χιλιάδες έτσι ώστε να είναι ευρύτατη και η νομιμοποίηση του νέου προέδρου ενώ οι λιγότεροι αισιόδοξοι κατέβαζαν το όριο στις 250 με 300 χιλιάδες. Και, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 2009 οπότε για πρώτη φορά ακολουθήθηκε η ανοιχτή διαδικασία ψηφοφορίας στο κόμμα, συνολικά είχαν ψηφίσει περί τα 670 χιλιάδες άτομα υπό άλλες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες συνολικά, η χθεσινή συμμετοχή είναι τηρουμένων των αναλογιών για ένα επιπλέον λόγο ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Πάντως το γεγονός ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, κάτι που με δηλώσεις του ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παραδέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ότι είναι αναγκαίος για τη νομιμοποίηση του προέδρου δημιουργεί νέα δεδομένα στη «μονομαχία» των δυο στις 10 Ιανουαρίου. Καθώς οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης με τις επιλογές που θα κάνουν θα επηρεάσουν την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας και τον τόνο των ζυμώσεων οι οποίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass