ΦΕΤΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΜΗΝΙΑΙΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ

Νωρίτερα η εξόφληση του φόρου εισοδήματος

* Στην τελική ευθεία το ΥΠΟΙΚ ώστε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να ανοίξει την εφαρμογή για τις δηλώσεις

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2016 0:39

 

Από τον μήνα Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται να ανοίξει η πύλη του ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονική υποδομή που θα υποδεχτεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ και οι εκκρεμότητες σε νομοθετικό επίπεδο πρόκειται να κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από φέτος, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι αλλά και να εξομαλυνθεί η ροή είσπραξης των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι έως και πέρυσι η πληρωμή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας καταβαλλόταν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (η πρώτη μέχρι τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

Πάντως μέχρι να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει διευθετήσει δύο σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν διευκρινίσεις για τον τρόπο δήλωσης του συμφώνου συμβίωσης, καθώς και την απαλλαγή από τα τεκμήρια φοιτητών και ανέργων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι δύο αυτές διατάξεις αφορούν προτεραιότητες του υπουργείου για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ανοίξει για τους φορολογούμενους η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες . Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο. Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το 1 ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

Περιστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεργοι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass