ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ

Τρέχουν οι διαδικασίες για τα «κόκκινα» δάνεια

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2016 0:28

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα δάνεια» έκρουσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας στους τραπεζίτες, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο πρόεδρος της ΤτΕ διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ενημέρωσε για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι τα τέλη του μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχεται η δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds, καθώς όπως έχει πει ο διοικητής της ΤτΕ, στις τράπεζες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες διαχείρισης προβληματικών δανείων, ειδικά την στιγμή που παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στον στόχο που έχει μπει για τα «κόκκινα δάνεια», εξηγώντας πως μέχρι το 2022 από περίπου 36% που είναι σήμερα (73,4 δισ. ευρώ) πρέπει να περιοριστεί σε κάτω από 10% (δηλαδή κάτω από 20 δισ. ευρώ). Πάντως, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ώστε εντός του 2016 να έχει δημιουργηθεί η αγορά των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης και να μπουν σε τροχιά οι νέου τύπου ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα οι οποίες θα δίνουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες.

Πάντως σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ευθύνη για τη μη καταγγελία δανείων και την κίνηση διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης βαρύνει την πολιτεία και όχι τις τράπεζες καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των 24 μηνών έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη ή είναι μικρές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Δένδια». Το ύψος των καθυστερούμενων δανείων που εμπίπτουν στους δύο παραπάνω νόμους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις, ώστε οι νόμοι Κατσέλη και Δένδια να καταστούν περισσότερο λειτουργικοί, εστιάζοντας την προστασία σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και απελευθερώνοντας την άσκηση πίεσης από πλευράς τραπεζών για όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δώσουν συντηρητικότερους στόχους για την ανάκτηση προβληματικών δανείων, αναιρώντας τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην επενδυτική κοινότητα.

Προς το παρόν, τράπεζες και ΤτΕ συμφωνούν ότι οι κινήσεις αντιμετώπισης των επισφαλειών θα πρέπει να εστιασθούν αρχικά στα δάνεια που είναι σε οριστική καθυστέρηση εδώ και αρκετούς μήνες, ώστε να διαχωριστούν ποια είναι ανακτήσιμα και ποια όχι. Εξέλιξη, όμως, που προϋποθέτει, ιδιαίτερα για τα στεγαστικά και τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, τροποποιήσεις στον νόμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass