"ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥΣ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Ενστάσεις από ανέργους για πρόγραμμα απασχόλησης

* Ζητούν την ανάκληση της δράσης κατάρτισης νέων 18–24 ετών και την επαναπροκήρυξή της - Τα νέα προγράμματα που ακολουθούν

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2016 0:10 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρ 2016 1:19

 

Στη μείωση του εκπαιδευτικού επιδόματος, στον αριθμό των ωφελούμενων και στα ποσοστά κατάρτισης, εστιάζουν τη διαφωνία τους με το υπουργείο εργασίας, άνεργοι που διαμαρτύρονται για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος απασχόλησης για ηλικίες 18 – 24 ετών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που παρέχει ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης σε 15.000 άνεργους, "τρέχει" από τα μέσα Φεβρουαρίου και η προκήρυξή του συνοδεύτηκε από διθυραμβικά σχόλια καθώς φερόταν να εξασφαλίζει αυξημένες αποδοχές και να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα .

Σε ψήφισμα μάλιστα που ανήρτησαν στο διαδίκτυο εστιάζουν τις ενστάσεις τους στα εξής σημεία:

* Θεωρούν ότι οι ωφελούμενοι συνολικά είναι 12.600 και όχι 15.000.

* Το ωριαίο επίδομα για την θεωρητική κατάρτιση αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώνεται στα 5.33 ευρώ μεικτά από τα 5 ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Η μικρή αυτή αύξηση γίνεται αυτόματα μείωση διότι, σύμφωνα με τις προκηρύξεις, οι κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ βαραίνουν τους ανέργους. Οπότε το εκπαιδευτικό επίδομα μειώνεται κατά 6,45%, σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα, που το ΙΚΑ πληρωνόταν από τον φορέα κατάρτισης.

Επιπρόσθετα μειώνεται κατά 36% το επίδομα της πρακτικής άσκησης από 5 ανά ώρα, που ήταν στο πρόγραμμα τουρισμού σε 3,20 ανά ώρα. Εδώ η μείωση αυτόματα γίνεται 42,45% με την επιβάρυνση μας υπέρ ΙΚΑ. Επομένως η αύξηση που μας λέγατε έγινε σημαντική μείωση των επιδομάτων μας.

Θυμίζουμε πως το υπουργείο Εργασίας κατά την παρουσίαση του προγράμματος στάθηκε ιδιαίτερα στον ανασχεδιασμό της δράσης επισημαίνοντας πως οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 1.471 ευρώ και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Η αύξηση κατά 84% των αποδοχών του καταρτιζόμενου ανέργου προέκυψε διότι αναστράφηκε η αναλογία δαπάνης μεταξύ παρόχων κατάρτισης και ανέργων. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αμοιβή παρόχου για κάθε τμήμα κατάρτισης 1.050 ευρώ, ενώ με τον νέο σχεδιασμό ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (μείωση 20%)

* Μειώθηκαν οι ώρες πρακτικής από 400, που συνήθως προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα σε 260 ώρες μόνο, με περαιτέρω μείωση των επιδομάτων κατά 35%.

* To ποσοστό των επιδομάτων κατάρτισης των ανέργων σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα ήταν από 68,5% έως 71,2% επί του συνολικού προϋπολογισμού.

Στη συγκεκριμένη δράση το ποσοστό μειώνεται στο 43 %(αφαιρουμένης της επιβάρυνσης του ΙΚΑ). Αυτή η διαφορά των 10.000.000 ευρώ σε ποια ταμεία πάει, αναρωτιούνται;

* Από τις προκηρύξεις των κλαδικών φορέων της εργοδοσίας ΕΣΕΕ, ΣΕΠΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΕΕΔΕ ΣΕΒ κτλ) είναι πασιφανές ότι η δράση αυτή απέχει πολύ από τα συμφέροντα των άνεργων, αντίθετα είναι εμφανές σε ποια ταμεία πάνε οι περικοπές των επιδομάτων τους

* Η επιλογή του φορέα κατάρτισης δεν γίνεται πλέον από τους ανέργους, που με κριτήρια, όπως: την καλύτερη εξυπηρέτηση, την απόσταση από την κατοικία μας, τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και άλλα σημαντικά κριτήρια, επέλεγαν τον καλύτερο φορέα με την δική μας κρίση. Συνεπώς ο ένας και μοναδικός φορέας κατάρτισης που θα «κερδίσει» τον διαγωνισμό θα τους στείλει όπου αυτός επιθυμεί.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι άνεργοι ζητούν να γίνει άμεση ανάκληση αυτής της δράσης των κλαδικών φορέων της εργοδοσίας και να επαναπροκηρυχθεί η δράση με τους όρους των προηγούμενων επιτυχημένων δράσεων που υλοποίησαν άλλοι κλαδικοί φορείς, όπως ο ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ».

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Να σημειώσουμε πάντως πως το πρόγραμμα λήγει στις 31 Μαρτίου και απευθύνεται σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας, Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ. Σ΄ αυτό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), λιανικό εμπόριο, εξωστρέφεια και διεθνές εμπόριο (με έμφαση στον πρωτογενή τομέα), καθώς και τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) . Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν ή όχι επίδομα ανεργίας) μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνον αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες: www.logistics-eede.gr, www.esee-emporio.gr, www.exagogiko-eede.gr και http://edu.sepe.gr.

Στις καινοτομίες του προγράμματος περιλαμβάνονται:

* Κατάρτιση των ωφελούμενων με συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία βασίζονται στα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα από τον ΕΟΠΠΕΠ.

* Πιστοποίηση προσόντων των ωφελούμενων.

* Δημιουργία ειδικού μητρώου των επιχειρήσεων των κλάδων, ανά ειδικότητα και περιοχή, μέσω του οποίου οι εταιρείες θα ζητούν άνεργους για πρακτική άσκηση.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες θα κάνουν πρακτική άσκηση οι άνεργοι δεν θα επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης θα αναρτηθούν τα αρχικά αποτελέσματα βάσει των όσων έχει δηλώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ηλεκτρονική αίτηση του. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για το αν έχει αρχικά επιλεγεί χρησιμοποιώντας τον Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ) ενώ θα του σταλεί και σχετικό ενημερωτικό email.

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπ. Εργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται να προκηρυχτούν και τρία νέα προγράμματα. Το πρώτο θα αφορά σε 15.000 ανέργους 50 ετών και πάνω. Η διάρκειά του θα είναι 12 με 24 μήνες και θα υποστηρίζει την πρόσληψη των ωφελούμενων σε νέες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο θα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους από 29 έως 64 ετών που θα αφορά πιστοποίηση και εγγυημένη απασχόληση. Το τρίτο, που θα βγει τον Απρίλιο, θα είναι ουσιαστικά η νέα γενιά της κοινωφελούς εργασίας για 17 Δήμους της χώρας που αποτελούν «θύλακες» ανεργίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass