Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΙ ΕΦΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Τοπογραφικά "μαϊμού" σε περιοχές κτηματογράφησης

* Επιτήδειοι παριστάνουν τους μηχανικούς και τους υπαλλήλους της ΕΚΧΑ και βάζουν σε μπελάδες τους πολίτες…

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2016 0:30

 

Του Γιώργου Νούλη

Σε ταλαιπωρία και περιπέτειες με ανυπολόγιστο κόστος κινδυνεύουν να βρεθούν την περίοδο αυτή ιδιοκτήτες ακινήτων του ν. Λάρισας σε περιοχές που κτηματογραφούνται. Η εμφάνιση ανίδεων και άσχετων με το αντικείμενο ανθρώπων, πλησιάζουν ανύποπτους πολίτες, προκειμένου να τους διευκολύνουν, έναντι αδράς στην έκδοση κατάθεση των απαραίτητων εντύπων και εγγράφων και γενικά να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούν στους τρείς δήμους του νομού.

Ήδη ο Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, του περιφερειακού τμήματος Κ.&Δ. Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, έχει διαπιστώσει την εμφάνιση τοπογραφικών διαγραμμάτων "μαϊμού" και προειδοποιεί τους πολίτες του Δήμου Τεμπών, Ελασσόνας και Τυρνάβου καθώς και όσους έχουν δικαιώματα περιοχές αυτές, να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων που παριστάνουν τους τοπογράφους ή τους υπαλλήλους του Εθνικού Κτηματολογίου, σε υπαίθριους χώρους και καφενεία, για να μη βρεθούν. ..προ εκπλήξεων!

Θυμίζουμε ότι οι πολίτες των παραπάνω περιοχών έχουν κληθεί να υποβάλουν τις δηλώσεις κτηματογράφησης μέχρι τις 3 Μαΐου 2016 ενώ οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου 2016. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει την 1η Απριλίου και οι δηλώσεις υποβάλλονται ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής, όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική και πέρα από τα πρόστιμα που επισύρει καλό είναι να ξέρουν πως αν δεν δηλωθούν τα δικαιώματα επί των ακινήτων τους, κινδυνεύουν όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση να καταγραφούν ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" και να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Ανάλογα κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην κτηματογράφηση του Δήμου Λαρισαίων από το 2008-2013 με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να εμπλακούν σε μια απίστευτη νομική και οικονομική ταλαιπωρία που κράτησε μήνες… Το συνετό είναι σε περίπτωση που αδυνατούν να συντάξουν τη δήλωση μόνοι τους, να επισκεφθούν κάποιον ειδικό και όχι τον οποιονδήποτε.

" Κατά τη χρονική αυτή περίοδο όμως όπως σημειώνει ο σύλλογος, εμφανίζονται πολλοί “ειδικοί” για τη συμπλήρωση των δηλώσεων και τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους. Η τακτική τους είναι κατακριτέα και καθόλα παράνομη. Οι υπάλληλοι των ανάδοχων εταιρειών Κτηματογράφησης είναι αρμόδιοι μόνο για τον έλεγχο των δηλώσεων και όχι για τη σύνταξή τους. Ειδικοί σε θέματα Εθνικού Κτηματολογίου είναι πρωτίστως οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί. Είναι οι ίδιοι που θα συντάξουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα δομηθεί το Κτηματολόγιο και οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι τόσο για τον εντοπισμό όσο και την τη σωστή αποτύπωση και καταγραφή της ιδιοκτησίας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα και με την απόφαση 267/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων, έχουν μόνο οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί πολυτεχνικών σχολών. Όσον αφορά βέβαια σε νομικά ζητήματα και υποθέσεις, τότε η συμβολή δικηγόρου σαφώς και είναι αναγκαία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν τοπογραφικό διάγραμμα ο απλός γεωγραφικός εντοπισμός της θέσης του ακινήτου, ο οποίος είναι ελλιπής σε ακρίβεια θέσης και εμβαδού. Όταν αναφερόμαστε στη σύνταξη ενός τοπογραφικού διαγράμματος ,όπου αυτό απαιτείται, εννοούμε τη διεκπεραίωση μίας μελέτης πράγμα το οποίο απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες είναι το κατεξοχήν αντικείμενο του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΤΥΠΑ

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο απαιτούνται:

* Συμπληρωμένο το έντυπο της δήλωσης κτηματολογίου (έντυπο Δ1 για φυσικά πρόσωπα και έντυπο Δ2 για νομικά πρόσωπα)

* Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής

* Απλό φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ, λογαριασμός ΟΤΕ) και τοπογραφικό διάγραμμα εφόσον υπάρχει ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η θέση του ακινήτου ή να υποδειχθεί η θέση του επί τόπου στο γραφείο κτηματογράφησης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ  

Το τοπογραφικό διάγραμμα είναι ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνονται με ακρίβεια ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την «ταυτότητα» των παραπάνω μετρούμενων χώρων. Τα στοιχεία αυτά είναι: το σχήμα και το μέγεθος της έκτασης που μετράται καθώς και η πολεοδομική νομοθεσία μαζί με το ισχύον νομικό καθεστώς που αφορά στην ευρύτερη περιοχή της ιδιοκτησίας. Επιπλέον για την ευρεία χρήση των τοπογραφικών διαγραμμάτων είναι απαραίτητη η εξάρτησή τους στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ ’87".

Συνεπώς η σωστή σύνταξη ενός τοπογραφικού διαγράμματος δεν είναι απλή υπόθεση οπότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή αυτούς που θα αναλάβουν την εργασία αυτή. Να μην εμπιστεύονται τόσο για τη σύνταξη της δήλωσης όσο και για τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους ανθρώπους (επαγγελματίες ή μη) που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το αντικείμενο.

"Μάρτυρες, , τέτοιων περιπτώσεων, υποστηρίζει ο σύλλογος, γίναμε στις πρόσφατες κτηματογραφήσεις στις περιοχές της Λάρισας, των Τρικάλων, του Τυρνάβου, Φαλάνης και Αμπελώνα, που υποθέσεις σφαλμάτων του Κτηματολογίου χρονίζουν σε δικαστήρια και ενστάσεις. Οι συνέπειες όλων των παραπάνω θα είναι τόσο δαπανηρές όσο και χρονοβόρες".

ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Τέλος θυμίσουμε πως οι περιοχές που κτηματογραφούνται αυτή την περίοδο είναι:

* Οι περιοχές του Δήμου Ελασσόνας ΑΖΩΡΟΥ (ΒΟΥΒΑΛΑΣ), ΑΚΡΗΣ, ΑΜΟΥΡΙΟΥ, ΒΑΛΑΝΙΔΑΣ, ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΓΕΡΑΝΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΩΝ, ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ, ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΡΥΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ, ΛΙΒΑΔΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΛΟΦΟΥ, ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΡΑΙΤΩΡΙΟΥ, ΠΥΘΙΟΥ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΕΑΣ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ.

* Οι περιοχές του Δήμου Τεμπών ΑΙΓΑΝΗΣ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΓΟΝΝΩΝ, ΕΛΑΤΕΙΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΛΑΡΙΣΗΣ), ΙΤΕΑΣ, ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΣΣΩΝΟΣ, ΟΣΣΗΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, ΠΥΡΓΕΤΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΣΠΗΛΙΑΣ, ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, ΤΕΜΠΩΝ.

* Οι περιοχές του Δήμου Τυρνάβου ΒΡΥΟΤΟΠΟΥ, ΔΑΜΑΣΙΟΥ, ΔΕΛΕΡΙΩΝ, ΔΕΝΔΡΩΝ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΡΟΔΙΑΣ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass