ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ

Μειώθηκαν έως 40% οι μισθοί μετά την κατάργηση των Σ.Σ.Ε.

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2016 0:24

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οδήγησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%, τονίστηκε, χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Mayday» για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Χρήστος Γιαμπουράνης, τόνισε ότι «η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τα πιο επιθετικά τους σχέδια. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μια διαδικασία αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου και εναντίον του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του καθημερινού μόχθου. Η ρίζα του προβλήματος της σημερινής κατάστασης βρίσκεται σε μια βαθιά αντίφαση. Στην αντίφαση ανάμεσα στις τεράστιες ποσότητες πλούτου που παράγουν οι σημερινές κοινωνίες και στην αύξηση των ανισοτήτων. Έξοδος από την κρίση για εμάς σημαίνει να μειωθούν οι ανισότητες».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και εργατολόγος, Παύλος Μαουσίδης, ανάφερε ότι «η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οδήγησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%. Σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά), αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, δανεισμός, εκ περιτροπής εργασία κ. α.). Σήμερα ο μισθός που απολαμβάνει το 45% των μισθωτών είναι κάτω από τα 751 ευρώ που αποτελούσε το κατώτατο μισθολογικό όριο πριν από τη βίαιη συμπίεση, με νόμο, των κατώτατων μισθών. Μέχρι το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 17%, συμπεριλαμβάνοντας πάντοτε την πλήρη απασχόληση με τις ελάχιστες αμοιβές και τη μερική απασχόληση».

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης επισημάνθηκε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και στη συλλογική σύμβαση. Ο αγώνας των εργαζομένων στην Ελλάδα για συλλογικές συμβάσεις και κατά της γενικευμένης εργασιακής απορρύθμισης είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της Ευρώπης για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια που θα δηλώνει τον έμπρακτο σεβασμό στους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass