×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/119398

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στον αέρα οι αμοιβές αντιδημάρχων- δημοτικών συμβούλων

* Όφελος 50 εκατ. στους ΟΤΑ μέσω αναχρηματοδότησης δανείων και δύο νέα προγράμματα από το Ταμείο Παρακαταθηκών *Πυρά κατά βουλευτών και περιφερειαρχών στη χθεσινή συνέλευση της ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016 12:04

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Όφελος έως 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα έχουν συνολικά οι δήμοι της χώρας από την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κ. Βαρθαλίτης στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση που έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καλύπτει όλους τους δήμους και στόχος είναι να ενταχθούν όλοι σ’ αυτήν μέχρι τέλος του 2016. Ήδη οι δήμοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των δανείων τους έχουν όφελος 10 εκ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ αν ενταχθούν όλοι οι δήμοι θα βελτιωθεί η συνολική ρευστότητά τους κατά 50 εκατ. σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Βαρθαλίτης ανακοίνωσε την επιχορήγηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δύο δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης:

-Η πρώτη αφορά στην κάλυψη του κόστους υλικών για έργα που υλοποιούν οι δήμοι μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί στους 51 δήμους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

-Η δεύτερη δράση αφορά στην επιχορήγηση μελετών μικρών δήμων, τη χρηματοδότηση πρωτοτυποποίησης μελετών. Όπως ανακοίνωσε σύντομα θα είναι διαθέσιμο σχετικό ολοκληρωμένο τεύχος για τον οδοφωτισμό, που έγινε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ. Στη δράση αυτή, στόχος είναι να ενταχθούν και δήμοι με δανειακή επιβάρυνση πάνω από 60%.

ΔΕΝ «ΜΙΛΗΣΕ» ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Στον αέρα φαίνεται ότι είναι οι αλλαγές στις αντιμισθίες των αντιδημάρχων, ενώ αβέβαιο είναι αν θα αμείβονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια.

Κι αυτό καθώς όπως αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνέλευση, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις σχετικές (και πολλές άλλες) ρυθμίσεις, δεν έχει λάβει όχι μόνο την έγκριση του κουαρτέτου αλλά ούτε καν του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (υπουργείο Οικονομικών).

Έμπειροι παράγοντες της αυτοδιοίκησης δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών πριν αποστείλει το πολυνομοσχέδιο στους φορείς για διαβούλευση, πολύ περισσότερο που το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ουκ ολίγες διατάξεις με κόστος για τον προϋπολογισμό.

Όπως έλεγαν, αν το υπουργείο δεν έχει το πράσινο φως, τότε ενδεχομένως και στην αυτοδιοίκηση να συμβεί αυτό που συνέβη πρόσφατα και σε άλλα υπουργεία, στα οποία υπουργοί, για να επιδείξουν φιλολαϊκό πρόσωπο, ανακοίνωσαν ρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια – ακόμη και λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου - απέσυραν επειδή δεν είχαν την έγκριση του κουαρτέτου.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν πάντως εφαρμοστεί τελικά η αρχική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να μοιραστεί η αντιμισθία που λαμβάνουν οι έμμισθοι σήμερα αντιδήμαρχοι και στους άμισθους (πρόκειται για δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο αφού τα ίδια χρήματα θα μοιραστούν περισσότεροι), τότε «οδηγούμαστε πρακτικά στην κατάργηση του θεσμού του αντιδημάρχου», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε και χθες ότι το υπουργείο «υπαναχώρησε» κι έτσι η αντιμισθία θα δίδεται πλέον σ’ όλους τους αντιδημάρχους, ενώ παράλληλα θα αμείβονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι. «Αυτή η εξέλιξη, εφόσον φυσικά υλοποιηθούν όσα προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, είναι πολύ θετική και ικανοποιεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των αιρετών του θεσμού μας», επισήμανε.

Ο κ. Γ. Πατούλης προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα διεκδικήσει «την αναλογική εξομοίωση του μισθού των δημάρχων με το μισθό του γενικού γραμματέα των υπουργείων και την αντίστοιχη προσαρμογή στους μισθούς των αντιδημάρχων και των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Αν κάποιοι επιθυμούν δήμαρχους κλέφτες, με αναξιοπρεπείς αμοιβές, δυσανάλογες των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων τους, εμείς θα διαφωνήσουμε. Και θα το κάνουμε έντονα, φτάνοντας στα άκρα. Ως εδώ ο ευτελισμός των αιρετών».

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στη συνέλευση δεν έλειψαν και τα πυρά κατά βουλευτών με τον δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Απόστολο Κοιμήση να επισημαίνει: «Οι τοπικές αρχές δεν είναι κάποιοι τυχαίοι εκλεγμένοι, οι οποίοι περιστασιακά πέρασαν από έναν θεσμό γιατί έχουν στο μυαλό τους τις ισχυρές και παχυλές αποδοχές. Δεν παίρνουμε εμείς 7.000 ευρώ τον μήνα. Και με τα ελάχιστα που παίρνουμε δεν θα γίνουμε κλέφτες, δεν περνά σε μας έκνομη διαχείριση. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν οι αποδοχές των βουλευτών ήταν ίδιες με τις αποδοχές του 70% των δημάρχων της χώρας, τότε κάθε εβδομάδα η χώρα θα είχε εκλογές».

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

Στη συνέλευση δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά περιφερειαρχών με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να προαναγγέλει σύγκρουση με την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιήσει το αίτημα των δήμων να διαχειριστούν οι ΟΤΑ α’ βαθμού 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ. «Δεν θα πηγαίνουμε στον κάθε αντιπεριφερειάρχη ως ζήτουλες», διαμήνυσε ο κ. Γ. Πατούλης.

«ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Υπέρ των αλλαγών στον Καλλικράτη, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έκλεισε έναν κύκλο έξι ετών», αλλά με την επαρκή χρηματοδότησή τους τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος παράλληλα τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και είπε με νόημα: «Εμείς δεν τα λέμε πίσω από κουρτίνες κι όταν φεύγουμε, τα λέμε μπροστά. Εγώ έχω μάθει να συνεργάζομαι, έχουμε δώσει τα πάντα στους δήμους, οι 13 περιφέρειες είναι αυτές που ενισχύουν τις κοινωνικές δομές».

Gallery άρθρου

{gallery}119398{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass