ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

ΕΤΕΑΝ: 120 εκ. ευρώ αναζητούν επενδυτές

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2016 9:00
Στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με εγγυημένα δάνεια φαντάζει ευκολότερη… Στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με εγγυημένα δάνεια φαντάζει ευκολότερη…

 

Ολιγοήμερη προθεσμία έχουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είναι ενταγμένοι στα κίνητρα ενισχύσεων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων (3299/2004 και 3908/2011) προκειμένου να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Η υποβολή των αιτήσεων στα υποκαταστήματα των τραπεζών για το πρόγραμμα που παρέχει εγγύηση έως και 80% του τραπεζικού δανείου που χορηγείται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων, λήγει μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου. Στην παρούσα φάση η χορήγηση εγγυημέvων δαvείων επενδυτικού σκοπού φαντάζει ευκολότερη, καθώς υπάρχει μια γενικότερη κιvητοποίηση για την απορρόφηση των τελευταίων κονδυλίωv των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ (περίπου 120 εκ. ευρώ), τα οπoία θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας του ΕΤΕΑΝ προβλέπει τη χορήγηση εγγυημένων δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου, για την αποπεράτωσή του. Η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να ανέλθει έως δέκα έτη εφόσον πρόκειται για επενδυτικά δάνεια ή δάνεια κεφαλαίου κινήσεως και έως τρία έτη εφόσον πρόκειται για δάνεια προκαταβολής επιχορήγησης. Οι όροι των εγγυούμενων δανείων (ποσό, διάρκεια, επιτόκιο, περίοδος χάριτος, εξασφαλίσεις) διαμορφώνονται ελεύθερα μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους όρους της απόφασης υπαγωγής και την ύπαρξη της εγγύησης του ΕΤΕΑΝ.

Το ύψος των δαvείωv μπορεί vα κυμαίνεται από τις 10.000 έως και τις 800.000 ευρώ, εvώ η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να φθάσει έως και τα δέκα έτη. Το δε ύψος της εγγύησης καθορίζεται στο 70% και 80% και εξαρτάται από τη μορφή του υποπρογράμματος, καθώς οι εγγυήσεις παραχωρούνται με βάση κάποιο από τα τρία υποπρογράμματα που διαθέτει το Ταμείο. Το ύψος του δανείου, η διάρκεια αποπληρωμής, η περίοδος χάριτος, αλλά και το ποσοστό της εγγύησης που θα λάβει η κάθε επιχείρηση καθορίζονται από το υποπρόγραμμα στο οποίο θα υπαχθεί, καθώς το πρόγραμμα έχει δομηθεί σm βάση τριών υποπρογραμμάτων, όπου το κάθε ένα αφορά την κάλυψη διαφορετικών δαπανών:

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα του ΕΤΕΝ που είναι σε εξέλιξη είναι:

1. Επιχειρηματική Επανεκκίνηση: Προβλέπει: Α) Δάνεια για κεφάλαια κίνησης, ύψος Δανείου 10.000 ευρώ. Διάρκεια αποπληρωμής έως 48 μήνες. Επιτόκιο 50% του ισχύοντος τραπεζικού επιτοκίου της επιχείρησης. Β) Δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς, ύψος δανείου 10.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ. Διάρκεια αποπληρωμής 5-12 έτη. Δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μήνες έως 12 έτη. Επιτόκιο 50% του ισχύοντος τραπεζικού.

2. Νησιωτική Επιχείρηση: Προβλέπει: Α. Για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, ύψος δανείου 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Διάρκεια έως 4 έτη, ύψος επιτοκίου 0%. Β. Με περισσότερους από 3.100 κατοίκους ύψος δανείου από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Διάρκεια αποπληρωμής έως 4 έτη. Επιτόκιο 2,80 σταθερό.

3. Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ: Α. Εγγύηση 70% σε δάνεια για επενδυτικά σχέδια ύψους από 10.000 έως 800.000 ευρώ, διάρκειας από 5 έως 10 έτη με περίοδο χάριτος 6-24 μήνες. Β. Εγγύηση 80% σε δάνεια έναντι επιχορήγησης, εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Νόμο) ύψους από 10.000 έως 500.000 ευρώ, διάρκειας από 24-36 μήνες, με περίοδο χάριτος 6 μήνες. Γ. Εγγύηση 70% σε δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ή και δάνεια χρηματοδότησης ώριμων επενδυτικών σχεδίων από 10.000 έως 800.000 ευρώ, διάρκειας 2-10 έτη, με περίοδο χάριτος 6-24 μήνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass