ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ

Σοκ για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων της Λάρισας

* Αντιδράσεις από το ΤΕΕ και την Ένωση Ιδιοκτητών καθώς μετατρέπονται χιλιάδες δομήσιμα γεωτεμάχια σε απλά... χωράφια

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2016 12:15
* Μη οικοδομήσιμα καθίστανται χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλο τον νομό και τη χώρα… * Μη οικοδομήσιμα καθίστανται χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλο τον νομό και τη χώρα…

 

Του Γιώργου Νούλη

Τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων του νομού Λάρισας, προκαλεί ρύθμιση του Υπ. Περιβάλλοντος με την οποία καταργείται ολοκληρωτικά η κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.

Σε μια περίοδο που το Υπ. Οικονομικών έχει νομοθετήσει τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, απαξιώνει εν μια νυκτί την περιουσία τους καθώς χιλιάδες δομήσιμα γεωτεμάχια του νομού αλλά και όλης της χώρας μετατρέπονται σε απλά... χωράφια.

Έως σήμερα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων. Με την κατάργηση της εξαίρεσης αυτής κάθε δόμηση σε αυτά τα ακίνητα θα απαγορεύεται και συνεπώς τα αγροτεμάχια αυτά καθίστανται απλά χωράφια, με χαμηλή έως μηδενική αξία.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ

Συγκεκριμένα στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες που συζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, και που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρονται απλά, αλλά ακατανόητα για τους απλούς πολίτες τα εξής: «Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται. Υπάρχουσα διάταξη: 11. α)Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω. β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο θέμα αυτό παρενέβη και η ΠΟΜΙΔΑ, με την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Χριστίνα Πουλούλη ν. Λάρισας να δηλώνει ότι πρόκειται για μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, που φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. "Με το συγκεκριμένο άρθρο, που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και κατατέθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση, καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη. Δραστηριότητες όπως αγροτικές, εμπορικές αποθήκες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, πρατήρια καυσίμων κλπ, δεν μπορούν να χωροθετηθούν πλέον ούτε κατ’ εξαίρεση, στις συγκεκριμένες ζώνες. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τους ιδιοκτήτες αυτούς καθώς η αξία των αγροτεμαχίων αυτών θα απαξιωθεί ενώ δημιουργεί εμμέσως προϋποθέσεις εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

"Μετά την κατάργηση των χρήσεων γης, έρχεται και η ουσιαστική κατάργηση ενός σημαντικού μέρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Επιστημονικά αν το δει κανείς σημειώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δ/Κ. Θεσσαλίας Βασ. Τσιώνας η δόμηση είναι σωστό να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο πρακτικά και στην παρούσα φάση είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο καθώς δεν μπορεί η κυβέρνηση με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις να κατεδαφίζει κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Η χώρα μόνο τέτοιες παρεμβάσεις δεν έχει ανάγκη αυτή την περίοδο"…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass