ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ Ή ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διορθώσεις στα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης

* "Θα ωφεληθούν όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη" προαναγγέλλει το Υπ. Οικονομικών - Επιφυλάξεις πρατηριούχων για τις κλοπές καυσίμων

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 12:04

Του Γιώργου Νούλη

Διορθώσεις στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης ώστε να στοχεύει σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο συνολικό προβλεπόμενο ποσό των 105 εκ ευρώ…

Στόχος είναι τα κριτήρια χορήγησής του να διαφοροποιούνται όχι ανάλογα με τον νομό αλλά και εντός αυτού, ανάλογα με το αν είναι ορεινή ή πεδινή περιοχή και όπως επιβεβαίωσε και χθες ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο, να καταβληθεί με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη. «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών» τόνισε ο υπουργός.

Βάσει των σχεδιασμών αυτών και με δεδομένο ότι τα βασικά κριτήρια χορήγησής του, εισοδηματικά και περιουσιακά, δεν θα αλλάξουν, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις 4 κλιματικές ζώνες, θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις ποσότητες που δικαιούνται οι καταναλωτές, άρα και στο τελικό ποσό της επιδότησης.

Εφόσον λοιπόν γίνουν οι αλλαγές και με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαφοροποιηθεί και το ποσό της επιδότησης, που κυμαίνεται στα 25 λεπτά ανά λίτρο, θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τους Λαρισαίους.

Χαμένοι θα είναι όσοι ζουν εντός της πόλης της Λάρισας και στα πεδινά του νομού της και ευνοημένοι όσοι κατοικούν στα ορεινά, μιας και θα δικαιούνται μεγαλύτερη ποσότητα και μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, σε βάρος των πρώτων.

Θυμίζουμε πως με βάση τα ισχύοντα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες. Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα ενώ για τη Λάρισα όπως και όλη τη Θεσσαλία, που βρίσκεται στη Β΄ κλιματική ζώνη, το μέγιστο ύψος επιδοτούμενου καυσίμου είναι έως 1.500 λίτρα. Το ποσό που έπαιρνε ο Λαρισαίος εξαρτάται τόσο από την οικογενειακή κατάσταση (ο έγγαμος δικαιούται επιδότηση έως 1.200 λίτρα και ο έγγαμος ή η μονογονεϊκή οικογένεια έως 1.500 λίτρα) όσο και από τα τετραγωνικά του σπιτιού. Ο γενικός κανόνας ήταν 15 λίτρα επιδότηση και το ποσό κυμαινόταν από 300 έως 370 ευρώ.  

Εφόσον λοιπόν θα έχουμε νέα γεωγραφική ανακατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, οι τελικές ποσότητες και τα ποσά θα αλλάξουν. Και εννοείται βεβαίως πως από τη στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται φέτος ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή του να διαμορφώνεται από 92-95 λεπτά, οι δικαιούχοι του επιδόματος θα αγοράσουν λιγότερα λίτρα με… τα ίδια χρήματα.

Τα κριτήρια πάντως χορήγησης του επιδόματος δεν θα αλλάξουν. Δικαιούχοι θα συνεχίσουν να είναι όσοι θα έχουν:

* Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή το ετήσιο εισόδημα του εγγάμου με 1 παιδί πρέπει να είναι έως 22.000, με 2 παιδιά έως 24.000 και με 3 παιδιά και άνω έως 26.000. Οι μονογονεϊκές οικογένειες πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

* Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πέραν αυτών, γνωστό είναι ότι το επίδομα καταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κύριας κατοικίας. Όμως για κάθε κατοικία, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τμ για τους άγαμους και μόνο για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή και 120 τμ να είναι το σπίτι για τα 100 τμ θα επιδοτηθεί.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ

Στο μεταξύ έντονες επιφυλάξεις και ερωτήματα για την σκοπιμότητα της έρευνας του Πολυτεχνείου για το λαθρεμπόριο καυσίμων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η έρευνα ανέφερε πως "μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδει λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και το 9,5%". Με ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ καλεί το εργαστήριο καυσίμων του ΕΜΠ και τον ΣΕΕΠΕ να δώσουν αναλυτικά στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας και να τα διαβιβάσουν στον εισαγγελέα για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν. «Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων προσδιορίζουν την απώλεια την δημοσίων εσόδων σε 1 δισ. ετησίως, οι εκτιμήσεις του ΣΕΕΠΕ βάσει ποιων δεδομένων περιορίζονται στα 250-300 εκ. ευρώ;» διερωτάται η Ομοσπονδία. «Ποιο χρονικό διάστημα διεξήχθη η έρευνα του Ε.Μ.Π; Η έρευνα έγινε με πρωτοβουλία του Ε.Μ.Π, ή έγινε κατά παραγγελία με ανάληψη των εξόδων από τον ΣΕΕΠΕ; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η γεωγραφική περιοχή και τα πρατήρια;» ρωτά ακόμη η ΠΟΠΕΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass