ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ "ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Νέες τιμές με "πάγωμα" δόσεων και τόκων

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 11:45

Στην ικανοποίηση δύο ακόμη αιτημάτων… προαπαιτούμενων για την οριστική διευθέτηση του θέματος των παραχωρητηρίων, επιμένουν οι κάτοικοι του οικισμού εργατικών κατοικιών Γιάννουλης "Μ. Μερκούρη".

Αναμένοντας, ούτως ή άλλως, προς το τέλος του έτους το πόρισμα της ειδικής επιτροπής του υπ. Εργασίας για τον επανυπολογισμό της χρέωσης των διαμερισμάτων τους, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου εντός του μήνα συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για το "πάγωμα" των δόσεων όσο και των τόκων υπερημερίας πριν από τον επανακαθορισμό του κόστους και της επίδοσης των παραχωρητηρίων.

Ειδικότερα, σε υπόμνημα που κοινοποίησε στην υφυπουργό Ρ. Αντωνοπούλου, στον γγ του υπ. Εργασίας Α. Νεφελούδη και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη η "επιτροπή αγώνα" του οικισμού ζητείται:

1.Να μην γίνει χρέωση τόκων υπερημερίας στους οφειλέτες των διαμερισμάτων, έως ότου δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια, με τη νέα χαμηλότερη τιμή.

2. Να "παγώσει" η καταβολή των δόσεων μέχρι να εκδοθεί η νέα χαμηλότερη τιμή που ζητήσαμε και με προηγούμενο υπόμνημά μας και σ' αυτούς που πήραν τα παραχωρητήρια και σ' αυτούς που δεν τα παρέλαβαν. Παρακαλούμε να έχουμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά μας".

Θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα, είχαν επισκεφθεί τον οικισμό ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας για θέματα ακίνητης περιουσίας, Μάριος Μουζάλας και ο Πέτρος Αντωνάκος της επιτροπής για τον υπολογισμό με το νέο τρόπο χρέωσης των Εργατικών Κατοικιών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κυβερνητική πρωτοβουλία στην επίλυση ενός πολύπλοκου και σύνθετου προβλήματος που αφορά σε 153 οικισμούς πανελλαδικά και περίπου 12.500 κατοικίες που δημιουργήθηκαν από το μακρινό 1978 μέχρι πρόσφατα.

Η επιτροπή ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο την επίπονη προσπάθεια συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων και της ταυτόχρονης επεξεργασίας τους, ενώ προχωρά ήδη ο διαγωνισμός για την ανάθεση μελέτης που θα υποδεικνύει μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν πολεοδομικών προβλημάτων σε αυτές τις κατοικίες. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβάρυνση των οικιστών.

Η ίδια επιτροπή, όπως ελέχθη, ασχολείται παράλληλα με τον προσδιορισμό νέας τιμής παραχώρησης στους δικαιούχους αυτών των 153 οικισμών. Η πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας έγκειται στο γεγονός ότι τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν τουλάχιστον 7 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της τιμής, με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, με κοστολογήσεις που κατέληγαν σε διαφορετικούς τρόπους για κάθε οικισμό και υπό διαφορετικές συνθήκες, ενώ πολλές από αυτές είχαν κοστολογηθεί πριν την καθιέρωση το ΦΠΑ ή και του ευρώ και προφανέστατα σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον. Η επιτροπή θα καταλήξει στην υποβολή επεξεργασμένης πρότασης για τη νέα τιμή παραχώρησης στο υπουργείο Εργασίας μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η διαδικασία για τα οριστικά παραχωρητήρια και να σταματήσει η πληρωμή των προσωρινών (αφορά 12.500 συμβόλαια σε όλη την Ελλάδα). Πάντως τα δύο στελέχη του υπουργείου απέφυγαν να προδικάσουν το ύψος της τιμής παραχώρησης που τελικά θα αποφασιστεί…

Για το μόνο που δεσμευτήκαν ήταν πως «σκοπεύουμε να δώσουμε τα οριστικά παραχωρητήρια των σπιτιών με μία πραγματική κοστολόγηση, σε συνδυασμό με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα, ώστε ο οικιστής να έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα να το αποπληρώσει»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass