Καραμανλή «κάρφωσε» ο Στουρνάρας

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 8:06

ΑΘΗΝΑ

Στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008-2010 απέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταθέτοντας για 9 ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, ενώ σημείωσε ότι το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Αναφερόμενος στην κατάθεση Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, είπε:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος, όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

Η πολύωρη κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εντάσεις και υψηλούς τόνους τόσο ανάμεσα στον ίδιο και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και μεταξύ των βουλευτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 41,5%, διευκρινίζοντας ότι σε σύνολο 289 εκατ. ευρώ, μη εξυπηρετούμενα είναι τα 108 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των δανείων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 41,8 εκατ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, τα 55,4 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 55,3 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά ενώ επισφαλή είναι περίπου 67,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά ανά κλάδο, το 59% μικρές επιχειρήσεις, το 29% μικρομεγάλες επιχειρήσεις και το 27,4% τη ναυτιλία.

Για τα δάνεια των κομμάτων, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι ήταν υψηλού κινδύνου από την στιγμή που γινόταν η εκχώρηση της επιχορήγησης πέραν της κοινοβουλευτικής θητείας. Όμως, την περίοδο των «παχέων αγελάδων», όπως είπε, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από τις τράπεζες ότι θα άλλαζε ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

«Το πρόβλημα ήταν ότι εκχωρήθηκαν πέραν της θητείας μιας βουλής οι κρατικές επιχορηγήσεις και όχι στο είδος του δανεισμού. Εκεί ήταν το πρόβλημα», σημείωσε, ενώ στην επιμονή των βουλευτών να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αντέδρασε λέγοντας: «Η Βουλή έχει επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε και ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις τράπεζες;»

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «σήμερα μπορούμε με ευκολία να πούμε για τα λάθη του παρελθόντος σε ότι αφορά την ευκολία που χορηγούσαν οι τράπεζες τα δάνεια», προσθέτοντας ότι, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πάντως πολύ πιο συντηρητικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τους όρους και τους κανόνες για την έγκριση τους.

Σε ότι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ανέφερε ότι το σύνολο των οφειλών τους είναι ύψους 844 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καλύψεων τους είναι στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αξίες των ταινιοθηκών τους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο όταν ο τελευταίος τον κάλεσε να απαντήσει αν δέχτηκε στο γραφείο του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρο, καθώς και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

«Είναι δικό μου θέμα ποιον προσκαλώ στο γραφείο μου» του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΠΟΡΙΣΜΑ

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ακόμη πως η τροπολογία των τριών βουλευτών της ΝΔ που απάλλασσε τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για θαλασσοδάνεια και οδήγησε στο να μπει το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο, αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι κόμματα. Την τροπολογία αυτή, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, δεν την υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, η δήλωση Στουρνάρα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς με την επίκληση αυτής της τροπολογίας μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη για την παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων.

* Απαντώντας σε ερωτήσεις αν ήταν νόμιμη και αν πήρε αξιοκρατικά η εταιρία της συζύγου του διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μη λοιμώδη νοσήματα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Το ΚΕΛΠΝΟ εκτός από λοιμώδη νοσήματα έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Η εταιρία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ, μειοδότησε και νόμιμα πήρε τη διαφήμιση.

» Δεν βρέθηκε τίποτα από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε. Δεν ξέρω γιατί μπουκάρανε. Δεν βρήκαν κάτι. Η έφοδος που έγινε, ήταν παράνομη. Έγινε επί τόπου φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε με τον τρόπο που έγινε. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν αυτό».

* Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε σήμερα Τετάρτη στην επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο, για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass