ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤ. ΜΑΝΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ι. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Τέλος στη χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2015 21:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:00

 

 

Υπέρμαχος της κατάργησης της χρηματοδότησης δήμων και περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Με αφορμή σχετική πρόταση του πρώην υπουργού κ. Στέφανου Μάνου, ο «τσάρος της οικονομίας» δήλωσε μέσω twitter ότι συμφωνεί χωρίς, όμως, να δεσμεύει την κυβέρνηση. «Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω», προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών που καθίσταται ο πρώτος υπουργός της νέας κυβέρνησης που συμφωνεί με την πρόταση την οποία υποστήριζαν ένθερμα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και πολλοί υπουργοί και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Πρακτικά, αν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τ.Α., ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ ετησίως», επισημαίνει σε χθεσινή του παρέμβαση μέσω των κοινωνικών δικτύων ο κ. Στέφανος Μάνος και εξηγεί:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή. Τα μέτρα (για την ώρα) που προτείνει είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά. Αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικό. Όλη η εξουσία είναι στην Αθήνα και στα χέρια λίγων. Οι πολίτες είναι αποκλεισμένοι. Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τ.Α. από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος.

Η χρηματοδότηση του Δήμου από τους δημότες θα επιτρέψει την καθιέρωση της συμμετοχής των δημοτών στην ιεράρχηση των δημοτικών δράσεων και στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού. Είναι ένα σύστημα που ενδυναμώνει τους πολίτες και κάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο υπεύθυνη και υπόλογη στους δημότες. Μολονότι δεν έχω επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι ιδεολογικά η πρόταση μου είναι συμβατή με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρακτικά, αν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τ.Α., ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ ετησίως. Συνεπώς μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας. Επειδή ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Η πρόταση μου δεν είναι καινούργια και όσοι την έχουν μελετήσει στις λεπτομέρειες της έχουν κυριολεκτικά σαστίσει από την απλότητα και αποτελεσματικότητά της. Που σκοντάφτει; Στην άρνηση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας να μοιράσει εξουσία. Στην άρνηση του μανδαρινάτου του Υπ. Οικονομικών να δεχθούν να περιορίσουν τη δική τους εξουσία. Ήδη φαίνεται ότι οι μανδαρίνοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν πείσει την πολιτική τους ηγεσία ότι τάχα γνωρίζουν πως θα λύσουν το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ. Με μια από τα ίδια. Αλλά με μία από τα ίδια, η νέα κυβέρνηση πρέπει να περιμένει ότι θα υποστεί ό,τι και η προηγούμενη με τον αλλοπρόσαλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία».
Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Σχολιάζοντας την δήλωση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε:

«Σε αυτή τη δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια των δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική.

Η χρηματοδότηση των Δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Γι αυτό το λόγο η  δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter. Απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων.

Ευχόμαστε στον κ. Βαρουφάκη , για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού, να φέρει εις πέρας τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, ώστε στη συνέχεια να τον ενημερώσουμε με πραγματικά στοιχεία, για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass