ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Χρυσές μπίζνες σε βάρος Λαρισαίων αγροτών

* Σοκ υπέστησαν όταν πήγαν να εισπράξουν τα χρήματα από υποκαταστήματα της Εθνικής τράπεζας σε Φάρσαλα και Λάρισα

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:00

Του Γιώργου Νούλη

Ένα νέο κρούσμα διακίνησης πλαστών τραπεζικών επιταγών, με χιλιάδες ποσά και θύματα δεκάδες ανυποψίαστους αγρότες του ν. Λάρισας, κυρίως των Φαρσάλων και τη Μάνδρας, αποκαλύπτεται τις τελευταίες ημέρες…

Εγκέφαλος της "χρυσοφόρας" κομπίνας, το μέγεθος της οποίας δεν είναι δυνατό για την ώρα να εκτιμηθεί, φέρεται να είναι έμπορος από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος απέκτησε τόνους σιτηρών και κριθαριών από αγρότες της Λάρισας, πληρώνοντάς τους με επιταγές, που εκ των υστέρων, αποδεικνύονται "πέτσινες". Οι αγρότες, υπέστησαν σοκ , όταν εμφανιζόμενοι χθες σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στα Φάρσαλα και στη Φιλιππούπολη Λάρισας, για να τις εξαργυρώσουν και εισπράξουν τα χρήματα από την πώληση των αγαθών τους, διαπίστωσαν πως οι επιταγές που είχαν στην κατοχή τους ήταν πλαστές και χωρίς αντίκρισμα…

Το γεγονός προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία όταν εξακριβώθηκε, ότι μεγάλος αριθμός αγροτών, έπεσε θύμα του συγκεκριμένου προμηθευτή, καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει στην παρούσα φάση, αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή κύκλωμα διακίνησης πληθώρας πλαστών επιταγών και άλλων εικονικών φορολογικών στοιχείων και σε άλλους επαγγελματίες.

Στο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια σχετική καταγγελία για τη διοχέτευση των επιταγών, ενώ το μέγεθος και το εύρος της απάτης θα αποκαλυφθεί από τις εφορίες της Λάρισας αν ζητηθεί η επιστροφή ΦΠΑ και από διακίνηση και διοχέτευση τιμολογίων. Και αυτό γιατί ο εντοπισμός, ενός πλαστού και ενός εικονικού φορολογικού στοιχείου, πολλές φορές είναι εύκολος, με μόνο τον έλεγχο του στοιχείου ως εντύπου ή του περιεχομένου του, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται επαλήθευση του περιεχομένου του ως προς τα στοιχεία των αντισυμβαλλομένων και έλεγχος, για τη διαπίστωση της γνησιότητας του φορολογικού στοιχείου και της πραγματοποίησης ή μη της συναλλαγής…

Οι συγκεκριμένοι αγρότες πάντως, έξαλλοι και αναστατωμένοι, προτίθενται να καταγγείλουν το περιστατικό στον εισαγγελέα και να ζητήσουν τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του προμηθευτή αλλά και να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια διοχέτευσης νέων επιταγών στην αγορά. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως το μπλοκ των επιταγών εκδόθηκε από τράπεζα περιοχής Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Να σημειώσουμε πως κατά καιρούς, αν και η ύφεση έχει περιορίσει τέτοια φαινόμενα, η αγορά της Λάρισας έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο διακίνησης πλαστών επιταγών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα ανασφάλειας στις εμπορικές συναλλαγές και προκαλεί συναγερμό στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" τέτοια σοβαρά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες τράπεζες του νομού, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές για την αποκάλυψη των πρωταγωνιστών της απάτης. Οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αφορούν σε σημαντικό αριθμό πλαστών επιταγών, οι οποίες είχαν προσκομιστεί σε αρκετά (και διαφορετικά) καταστήματα και είτε είχαν προεξοφληθεί είτε είχαν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την έκδοση δανείων. Το πρόβλημα μάλιστα όπως αποδεικνύεται δεν περιορίζεται μόνο στις τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι οι τελικοί αποδέκτες των επιταγών, αλλά παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τα θύματα είναι επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

ΣΤΑ 22 ΕΚ. ΤΑ "ΦΕΣΙΑ"

Στο μεταξύ στα 21,94 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Ιανουάριο 2015 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 41,71 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014. Σύμφωνα με το σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Ιανουάριο στα 14,9 εκατ. ευρώ, από 32,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, από 8,75 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Ιανουάριο 2015 ανήλθαν σε 1.101 τεμάχια, 46,35% λιγότερες σε σχέση με το 2014, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 4.114, καταγράφοντας μείωση 25,98% εν συγκρίσει με την περίοδο Ιανουαρίου 2014. Σημειώνεται πως οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 ανέρχονταν σε 2.052 τεμάχια και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 5.558 τεμάχια.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass