ΤΑ "ΕΠΙΑΣΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ" ΤΟΥ Ο ΦΟΡΟΣ ΚΑΘΩΣ ΕΙΣΠΡΑΧΤΗΚΑΝ 2,6 ΔΙΣ. ΟΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ

ΕΝΦΙΑ: Πολύ σκληρός για να πεθάνει…

* Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα καταργηθεί και πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή του νέου φόρου…

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:01

Τελικά το "πατριωτικό τους καθήκον"  οι περισσότεροι φορολογούμενοι το επιτέλεσαν… Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός και τα λεφτά του… τα έπιασε, καθώς στα ταμεία του δημοσίου εισέρρευσαν όσα είχαν προϋπολογιστεί, 2,6 δισ. ευρώ περίπου. Καθοριστικοί για την επίτευξη του στόχου ήταν οι δύο πρώτοι μήνες του έτους όπου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, οι φορολογούμενοι κατέβαλαν  τον Ιανουάριο 337 εκ. ενώ τον Φεβρουάριο 317 εκατ. ευρώ. 'Έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ.

 Το ζητούμενο πλέον είναι αν ο φόρος καταργηθεί και πότε; Η αποτελεσματικότητά του είναι αναμφισβήτητη αλλά ως φόρος είναι άδικος. Η κυβέρνηση μιλά για κατάργηση και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Πότε όμως θα πληρωθεί; Πρώτα θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες είναι η απάντηση, Δεν θα έπρεπε όμως να έχει γίνει ήδη μια σχετική προεργασία; Όσο αυτή δεν "τρέχει" τόσο οι προσδοκίες για φορολογική ελάφρυνση στα ακίνητα, θα μειώνονται…

Να θυμίσουμε πως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις είχε τονίσει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και «κακός» φόρος ο οποίος θα καταργηθεί. Πρόσφατα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένες από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να ανασταλούν προσωρινά και να ξετυλιχτούν σε βάθος τετραετίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών όμως, η Νάντια Βαλαβάνη τον "άδειασε", ξεκαθαρίζοντας πως για το 2015 δεν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ.    

ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Ο νέος φόρος που θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με αυτά που έχουν ανακοινωθεί, είναι ότι θα έχει ατομικό αφορολόγητο όριο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ. Για να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να εφαρμοστεί μόνο για την πρώτη κατοικία. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σενάριο αυτό τότε τα φορολογικά βάρη θα σηκώσουν όσοι διαθέτουν εκτός από πρώτη κατοικία και άλλα ακίνητα όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, δευτερεύουσες κατοικίες. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί:

* Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2,8 εκ. φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. 

• 1.356.081 φορολογούμενοι διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ. 

• 881.698 φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ και όπως είπε η κ. Βαλαβάνη θα καλυφθεί από τα έσοδα που θα φέρει στα ταμεία του Δημοσίου η πάταξη της φοροδιαφυγής. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη…

ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ δίνουν "ανάσα" στο υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου των εσόδων του προϋπολογισμού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάλιστα εκτιμά ότι στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού σημαντική θα είναι η συμβολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών,  κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου ψηφισθεί άμεσα και να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προθεσμία λήγει στις 27 Μαρτίου και προβλέπει ότι όσο ποσοστό από το αρχικό κεφάλαιο καταβάλλει ο οφειλέτης, άλλο τόσο ποσοστό από τις προσαυξήσεις θα διαγραφεί. Η δεύτερη προθεσμία λήγει στις 27 Απριλίου και προβλέπει ότι το ποσό καταβολής επί του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής θα διαγραφεί και από τις προσαυξήσεις. Τέλος, έως το τέλος Μαΐου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 100 δόσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass