ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ - "ΕΞΠΡΕΣ" ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ - Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ

Αγώνας δρόμου για την πληρωμή χρεών…

* Τι συμφέρει στους οφειλέτες που έχουν παλιές ή νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές…

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

Του Γιώργου Νούλη

Το «παράθυρο ευκαιρίας» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων άνοιξε… Από προχθές έως και την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου για τέσσερις ακόμη εργάσιμες ημέρες οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν μέρος των οφειλών τους στην Εφορία με γενναία διαγραφή προσαυξήσεων.

 Στην ειδική εφαρμογή του taxis μπαίνουν και βλέπουν όλα τα χρέη τους αναλυτικά, με τις προσαυξήσεις ανά οφειλή και Ταυτότητα Οφειλής ανά χρέος, επιλέγουν ποια οφειλή θέλουν να εξοφλήσουν και πληρώνοντας στην τράπεζά τους με την Τ.Ο., η ΓΓΔΕ διαγράφει το ανάλογο ποσοστό προσαυξήσεων. Αν κάποιος ξοφλήσει εφάπαξ έως την άλλη Παρασκευή το σύνολο της οφειλής, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων. Αν πληρώσει ένα ποσοστό κεφαλαίου π.χ. το 50% διαγράφεται και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων 50%. Να σημειώσουμε πως η επιλογή αυτή δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογούμενου, που μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, μόλις ενεργοποιηθεί και θα λήγει στις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλα ανεξαιρέτως τα χρέη στην Εφορία τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015, δηλαδή ακόμη και οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που παρέμειναν απλήρωτες, μπορούν να τακτοποιηθούν σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως 30%. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26 Μαΐου 2015. Ειδικά για όσους καταβάλλουν μέχρι τις 27 Απριλίου τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και στη συνέχεια υπαγωγή του της οφειλής που απομένει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΞΠΡΕΣ

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη καθώς δεν απαιτείται καν η υποβολή αίτησης. Τα βήματα έχουν ως εξής: Πηγαίνετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του Taxis (http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/News/rytmish.html). Πατώντας την εντολή «εκτυπώστε» θα μπείτε στην υπηρεσία με τις ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου. Πατώντας την εντολή «είσοδος» θα βρείτε την ένδειξη «εκούσια καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης» και θα πατήσετε εκτύπωση οφειλών pdf.

Με την εκτύπωση, η οποία περιλαμβάνει και τις ταυτότητες οφειλής αναλυτικά ανά χρέος, μπορείτε να πάτε σε τράπεζα, εφορία, ταχυδρομείο και να πληρώσετε όποια οφειλή θέλετε και όποιο ποσό θέλετε. Μόλις γίνει η πληρωμή, η ΓΓΔΕ θα υπολογίσει τις προσαυξήσεις που θα σας διαγράψει και το όφελος να το δείτε μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» και πάλι κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxis. Την ταυτότητα οφειλής μπορείτε να την πάρετε και από Δ.Ο.Υ. και από Γ.Ε.Φ.

Ο φορολογούμενος, μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

Εάν ο φορολογούμενος επιθυμεί να εξοφλήσει ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλει αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσει την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.

* Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.

Ο φορολογούμενος είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ

* Οφειλέτης με 120.000 ευρώ βασική οφειλή καταβλητέα σε μία δόση και η οποία επιβαρύνεται με 30.000 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν καταβάλει μέχρι τις 27 Μαρτίου, ποσό 50.000 ευρώ, θα μειώσει τη βασική οφειλή του στις 70.000 ευρώ και θα απαλλαχθεί από τις αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβάρυναν κατά 12.500 ευρώ.

* Έστω 10.000 ευρώ κεφάλαιο απαιτητό σε δύο ισόποσες δόσεις, α' δόση 5.000 ευρώ κεφάλαιο και 3.000 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και β' δόση 5.000 ευρώ κεφάλαιο και 2.950 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ο οφειλέτης καταβάλει 7.500 ευρώ και απαλλάσσεται από 3.000 ευρώ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής της α' δόσης, 1.475 ευρώ από την β' δόση και συνολικά απαλλάσσεται από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 4.475 ευρώ.

* Περίπτωση πολλών οφειλών απαιτητών σε μία δόση με εξόφληση μέρους ή του συνόλου αυτών: α' οφειλή: κεφάλαιο 6.000 ευρώ και προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 10.000 ευρώ. β' οφειλή: κεφάλαιο 800 ευρώ και προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 1.000 ευρώ. γ' οφειλή: κεφάλαιο 1.000 ευρώ και προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 500 ευρώ. Εάν ο οφειλέτης έχει την δυνατότητα να καταβάλει 7.000 ευρώ, τότε για να τύχει της μέγιστης απαλλαγής πρέπει: Να καταβάλει με την ταυτότητα της α' οφειλής τα 6.000 ευρώ και θα απαλλαχθεί από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των 10.000 ευρώ.

Να καταβάλει με την ταυτότητα της β' οφειλής τα 800 ευρώ και θα απαλλαχθεί από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των 1.000 ευρώ.

Να καταβάλει με την ταυτότητα της γ' οφειλής τα 200 ευρώ και θα απαλλαχθεί από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των 100 ευρώ που την επιβαρύνουν. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται συνολικά από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 11.100 ευρώ.

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Σε κάθε περίπτωση ενόψει της ενεργοποίησης και της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι οφειλέτες τι πραγματικά τους συμφέρει, καθώς και οι τρεις διαφορετικοί τύποι ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών παρέχουν ελκυστικά κίνητρα. Ο βασικός κανόνας είναι ο εξής: Αν το χρέος σας είναι μικρότερο από τις προσαυξήσεις με τις οποίες έχετε φορτωθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα χρέη σας είναι αρκετά παλιά, σας συμφέρει να υπαχθείτε στη ρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις 27 Μαρτίου. Αν όμως τα χρέη σας είναι μικρότερα από τις προσαυξήσεις, τότε σας συμφέρει να ενταχθείτε στη δεύτερη ρύθμιση η οποία θα λήγει στις 27 Απριλίου.

Συγκεκριμένα όσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και αρκετούς μήνες και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν άμεσα ένα σχετικά μεγάλο ποσό «έναντι» αυτών των οφειλών τους θα πρέπει να επιλέξουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη ρύθμιση-εξπρές. Όπως προαναφέραμε οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί επί της αρχικής οφειλής περικόπτονται κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της αρχικής οφειλής που εξοφλείται.

 * Σε όσους χρωστούν φόρους παλαιών ετών μπορεί να συμφέρει περισσότερο η ρύθμιση που προβλέπει ότι αν πληρωθεί ένα μέρος της αρχικής οφειλής η Εφορία μπορεί να διαγράψει άλλο τόσο. Στη ρύθμιση αυτή τίθεται, βεβαίως, ο περιορισμός ότι το ποσό που επιτρέπεται να διαγραφεί δεν μπορεί να υπερβεί το ύψος των προσαυξήσεων που έχουν συσσωρευθεί, δηλαδή η έκπτωση δεν μπορεί να επεκταθεί και στο αρχικό ποσό (στο κεφάλαιο) της οφειλής. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή είναι συμφέρουσα περισσότερο για περιπτώσεις οφειλετών στις οποίες οι συσσωρευθείσες προσαυξήσεις έχουν υπερβεί σε ποσό το αρχικό κεφάλαιο του χρέους. Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις στις οποίες οι προσαυξήσεις δεν έχουν υπερβεί το αρχικό κεφάλαιο η ρύθμιση αυτή μπορεί να είναι επωφελής, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με τη βασική ρύθμιση που προβλέπει τμηματική εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, σε περίπτωση χρέους 5.000 ευρώ από το οποίο τα 4.000 ευρώ είναι το αρχικό κεφάλαιο και τα 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, η καταβολή 2.400 ευρώ δεν θα έχει ως συνέπεια να διαγραφούν άλλα 2.400 ευρώ αλλά μόνο τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή θα απομείνει για πληρωμή, «ακούρευτο», το υπόλοιπο ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή το ποσό των 1.600 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να ρυθμιστεί άτοκα έως και σε 80 μηνιαίες δόσεις.

* Όσοι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αδυνατούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά «έναντι» των οφειλών τους, αλλά είναι σε θέση να πληρώνουν πολύ μικρές δόσεις κάθε μήνα για να εξοφλήσουν σταδιακά τα χρέη τους δεν έχουν άλλη επιλογή από την απ' ευθείας υπαγωγή στη βασική ρύθμιση που επιτρέπει την τμηματική καταβολή έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η-3-2015. Ως εκ τούτου ενδείκνυται και για όσους έχουν χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα πρόσφατα, εντός της διετίας 2013-2014 και του α΄διμήνου του 2015, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι προσαυξήσεις που έχουν συσσωρευτεί δεν είναι σημαντικά ποσά, οπότε κάθε απόπειρα υπαγωγής πρώτα σε μία εκ των δύο άλλων ρυθμίσεων δεν θα απέφερε σημαντικά οφέλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass