ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜ. ΜΑΡΔΑΣ

Το Δημόσιο αγοράζει 20 φορές πάνω από τις τιμές αγοράς!

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2015 10:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:09

Του Γιώργου Μακρή

 «Αν μπείτε στο Παρατηρητήριο Τιμών ακόμα και τώρα της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, θα διαπιστώσετε ότι σε πολλές κατηγορίες υλικών υπάρχουν τιμές που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς», αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθηγητής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μάρδας.

«Αυτά τα έχουμε δημοσιοποιήσει από το 2011, παλαιότερα, έχοντας τη θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Καταλαβαίνετε ότι όταν ένα υλικό στοιχίζει 25 ευρώ και ανακοινώνεται στο Παρατηρητήριο Τιμών 330 ευρώ, αν καταφέρουμε να κατεβάσουμε αυτές τις τιμές, θα αγοράζουμε το ίδιο υλικό δέκα και είκοσι φορές φθηνότερα απ’ ό,τι αγοράζεται σήμερα, απ’ ό,τι αγοραζόταν με τις διαδικασίες οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημ. Μάρδας αποκάλυψε ακόμη ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο προΐσταται, μελετώνται γραμμή προς γραμμή 4.770 κωδικοί του προϋπολογισμού που αφορούν στο μη μισθολογικό κόστος. «Ανά υπουργείο βλέπουμε τις δαπάνες που γίνονταν και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις δαπανών, να πω καλύτερα νέες μειώσεις σπατάλης», προανήγγειλε και πρόσθεσε:

«Για να καταλάβετε πού μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα και χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια, 792 αστυνομικοί έχουν απελευθερωθεί από φύλαξη διαφόρων προσώπων. Αυτοί θα αντικαταστήσουν τους ιδιωτικούς φύλακες των υπουργείων. Αυτό είναι ένα υποσύνολο κάποιων εκατομμυρίων που εντάσσεται σε ένα λογαριασμό της τάξης των 54 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουμε ακριβώς το μέγεθος, αλλά εν πάση περιπτώσει καταλαβαίνετε ότι οι 792, οι οποίοι χάνονταν δεξιά και αριστερά, θα τοποθετηθούν σε θέσεις που σήμερα πληρώνουμε από τον προϋπολογισμό του κράτους και αύριο μεθαύριο, όταν λήξουν οι συμβάσεις, δεν θα πληρώνουμε, κι αυτά είναι χρήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού, ακόμα και να αυξήσουν το μικρό κονδύλι το οποίο έχουμε αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια».

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΗΚΑΝ

ΗΔΗ 200 ΕΚΑΤ.

Ο κ. Δημ. Μάρδας τόνισε ότι η προσπάθεια εξοικονόμησης αποδίδει ήδη καρπούς και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 200,3 εκατομμύρια που είναι το κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νόμο πλέον για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «τα 20 εκατομμύρια θα τα δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια μιας μεθόδου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου εκεί γίνονται διάφορα πράγματα πρωτόγνωρα μπορώ να σας πω, που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση δαπανών χωρίς να χάνει ο πολίτης δημόσια αγαθά -δεν είναι απίθανο αυτό το οποίο σας λέω- θα εξοικονομηθούν από ένα σύνολο κρατικών προμηθειών τα 4/5 περίπου και το υπόλοιπο 1/5 από ένα σύνολο καταναλωτικών αναγκών.

Εμείς – υπογράμμισε ο κ. Δημ. Μάρδας - δεν κάναμε μία γραμμική μείωση και είπαμε θα μειώσουμε κατά 10% - 15% τις προμήθειες σε όλα τα υπουργεία. Πήραμε τη βοήθεια συγκεκριμένης μεθόδου και στο πλαίσιο μίας μη γραμμικής μείωσης από κάπου μειώσαμε πολλά και από κάπου μειώσαμε λιγότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ένα σύνολο παραγόντων που δεν υπάρχει λόγος να τους επαναλάβουμε. Ως εκ τούτου χρήματα μπορούν να βρεθούν.

Θα μου πει κάποιος: «Μα πώς δεν θα στερηθεί ο πολίτης;». Κι εδώ απαντήσαμε. Ερχόμαστε στις κρατικές προμήθειες. Υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι που αναφέρονται στους διαγωνισμούς, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, χωρίς να οδηγηθούμε στη μείωση αγοράς υλικών και υπηρεσιών. Αυτό δεν είναι κάτι απίθανο, το οποίο ακούγεται. Σας σημειώνω ότι σε μία μελέτη που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ παλαιότερα αναφέρθηκε ότι αν εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι οι οποίες θα οδηγήσουν στη βελτίωση του ανταγωνισμού, μπορούν να μειωθούν οι κρατικές προμήθειες, οι προϋπολογισμοί των κρατικών προμηθειών κατά 25% σε ό,τι αφορά το κόστος, χωρίς να μειωθεί η παροχή των αγαθών, υπηρεσιών και έργων. Εμείς δεν αγγίξαμε καν το 7%-8% της μείωσης», εξήγησε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass