ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Πώς θα ρυθμιστούν τα δάνεια του τ. ΟΕΚ

* Σε ένα δίμηνο θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ - Νωρίτερα όμως 47.000 δανειολήπτες θα μπορέσουν με απλές αιτήσεις να διαγράψουν όλο το δάνειο - Τι θα ισχύσει και τι πρέπει να ξέρετε…

Δημοσίευση: 01 Απρ 2018 21:00
Ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθεί μέριμνα και για τα δάνεια που είχαν επιδότηση επιτοκίου άφησε στην "Ε" ο ειδικός γραμματέας του Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας Μ. Μουζάλας δίνοντας χρηστικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη ρύθμιση Ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθεί μέριμνα και για τα δάνεια που είχαν επιδότηση επιτοκίου άφησε στην "Ε" ο ειδικός γραμματέας του Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας Μ. Μουζάλας δίνοντας χρηστικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη ρύθμιση

Σταδιακά και σε δύο φάσεις, η μία εκ των οποίων τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά το Πάσχα και η δεύτερη σε ένα περίπου δίμηνο θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ για τη ρύθμιση των δανείων που έλαβαν από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ υπολογίζεται για τον Μάιο αλλά νωρίτερα το Υπ. Εργασίας για μια μερίδα δανειοληπτών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν πληρώσει ήδη το 60% ή και παραπάνω του δανείου, η διαδικασία θα απλοποιηθεί με την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων…

Επί της ουσίας και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην "Ε" ο ειδικός γραμματέας του Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας κ. Μάριος Μουζάλας κατά την παρουσία του στη Λάρισα, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος για τα συγκεκριμένα δάνεια, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΑΕΔ δεν θα αφορά σε όλους τους δανειολήπτες καθώς εντός του Απριλίου θα μπορέσουν να "σβήσουν" τα δάνειά τους με χειρόγραφες αιτήσεις 47.000 ωφελούμενοι. Για τους υπόλοιπους 35.000 επειδή θα χρειαστεί να ελεγχθούν οικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, η λειτουργία της οποίας απαιτεί ένα δίμηνο ακόμη…

 Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι το Υπ. Εργασίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για να βγάλει εκατοντάδες δανειολήπτες του ν. Λάρισας και συνολικά 82.000 νοικοκυριά από όλη τη χώρα από μεγάλα αδιέξοδα. Στην παρούσα φάση και μέχρι να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των ρυθμίσεων, η οποία θα κρατήσει οκτώ συνολικά μήνες, όλοι οι δανειολήπτες θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το δάνειό τους. Τι έχουν πληρώσεις μέχρι τώρα, τι δόση καταβάλλουν και ποιο είναι το υπόλοιπο του δανείου τους. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά προκειμένου να γνωρίζουν σε ποια κατηγορία ρύθμισης θα ενταχθούν.

Θυμίζουμε πως η υπουργική απόφαση 52246/3173/2018, προσφέρει οκτώ διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης του δανείου, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, που ξεκινούν από εκπτώσεις στο αρχικό ποσό του δανείου, στη διαγραφή ολόκληρου του δανείου, στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.α. δίνοντας έξτρα επιβράβευση σε ανέργους, πολύτεκνους και «ευάλωτες» ομάδες.

Παρενθετικά και για πολλοστή φορά να επισημάνουμε πως οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν σε δάνεια που άρχισαν να δίδονται από το 1971 και μετά, και μόνον από κεφάλαιά του τ. ΟΕΚ. Δηλαδή δεν αφορά σε δανειολήπτες που πήραν τα γνωστά 15ετή δάνεια μέσω του ΟΕΚ, εκταμιεύτηκαν από τράπεζα της επιλογής τους και είχαν επιδότηση επιτοκίου έως και 9 χρόνια. Για τα δάνεια αυτά, τα οποία υπολογίζονται σε 60.000 οι τράπεζες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να τα χάσουν, ωστόσο το Υπ. Εργασίας μαζί με τον ΟΑΕΔ κάνει μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων ώστε και για τους δανειολήπτες αυτούς να ληφθούν κάποια μέτρα ανακούφισης.

Σήμερα η "Ε" σας δίνει τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων τα οποία είναι τα εξής:

* Ρύθμιση για χρέος έως 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι «οι δανειολήπτες για τους οποίους το συνολικό τους χρέος (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμο + τόκοι υπερημερίας) είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους». Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα μικρά δάνεια (ν. 1138/71 και ν. 1641/86) κατά το ποσό που έχει χορηγηθεί από τον ΟΕΚ. Εννοείται πως, αν το συνολικό χρέος είναι πάνω από 6.000 ευρώ δεν μπορεί να διαγραφεί το δάνειο. Προσοχή όμως, για την κατηγορία αυτή των δανειοληπτών που για κάποια ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την ευκαιρία, συνετό είναι πριν από την υποβολή της αίτησης να φροντίσουν να μειώσουν κάτω από το όριο το δάνειο…

* Ρύθμιση 60%/40%. Όσοι δηλαδή έχουν πληρώσει το 60% ή και παραπάνω του δανείου, το δάνειο θεωρείται ότι έχει εξοφληθεί και καμία απαίτηση δεν υφίσταται εις βάρος τους. Για τις δύο παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών, που υπολογίζονται σε 47.000 θα ισχύσουν οι χειρόγραφες δηλώσεις…

 * Διαγραφή τόκων (κεφαλαίου, υπερημερίας και κεφαλαιοποιούμενων τόκων). Για όλους τους δανειολήπτες διαγράφονται οι τόκοι που μπήκαν στο αρχικό κεφάλαιο και οι τόκοι υπερημερίας. Όσοι έχουν πληρώσει αυτές τις επιβαρύνσεις, θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό του δανείου τους. Οι τόκοι που έγιναν «ένα με το δάνειο» και κεφαλαιοποιήθηκαν διαγράφονται και αυτοί και το δάνειο επιστρέφει στο αρχικό ποσό.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

* Εκπτώσεις στο αρχικό ποσό του δανείου. Εφαρμόζεται -για όλους τους δανειολήπτες- έκπτωση 15%. Στην πράξη, αν πήραν δάνειο 20.000 ευρώ, είναι σαν να τους χορηγήθηκε 17.000 ευρώ, καθώς οι 3.000 ευρώ είναι έκπτωση δανείου 15% και σβήνονται από την καρτέλα. Επίσης, εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 10% μετά την παραπάνω αρχική μείωση (15%) σε τρίτεκνους, συνταξιούχους, χήρους δανειολήπτες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους. Η επιπρόσθετη μείωση για τους πολύτεκνους ανέρχεται στο 20% (μετά το αρχικό ποσοστό έκπτωσης 15%). Οι παραπάνω εκπτώσεις (15%, 10% και 20%) δεν είναι αθροιστικές, αλλά ο δανειολήπτης επιλέγει μία εξ αυτών.

* Επιμήκυνση αποπληρωμής κατά 10 έτη. Αφορά όλους τους δανειολήπτες που μετά τις διαγραφές και τις εκπτώσεις στο αρχικό ποσό, τους απομένει δάνειο προς εξόφληση. Αυτό το ποσό μπορούν να το πάνε πίσω ως και 10 χρόνια, με πολύ μικρότερη δόση.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

* Διευκολύνσεις για ανέργους και όσους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής. Οι άνεργοι, που όταν πήραν δάνειο είχαν εργασία, μπορούν με αίτησή τους στον ΟΑΕΔ να ζητήσουν εξαίρεση από την πληρωμή δόσης για 6 μήνες ως και 3 έτη, χωρίς να έχουν καμία επίπτωση ούτε να αυξηθεί το εναπομείναν δάνειο. Το ίδιο ισχύει και για όσους (ανέργους ή μη με χαμηλό εισόδημα) αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου μετά την ευνοϊκή ρύθμιση που θα τους παρασχεθεί (κούρεμα κ.λπ.).

* Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής. Σ΄αυτά εντάσσονται όλοι οι δανειολήπτες που θέλουν να ξεμπερδεύουν με το δάνειο του ΟΕΚ μια ώρα αρχύτερα. Η διάταξη λέει ότι όσοι οφειλέτες πληρώσουν μέρος της οφειλής τους που να είναι ίσο με τα ήδη καταβληθέντα ποσά, δικαιούνται: α) μείωση 40% του εναπομείναντος δανείου, αν δώσουν το 60% σε πέντε χρόνια, β) μείωση 20% του τελικού ποσού αν καταβάλουν το υπόλοιπο 80% σε οκτώ χρόνια.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ

* Ρύθμιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου. Δανειολήπτες που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολικό χρέος έως 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλλουν ως δόση μόλις το 10% του εισοδήματος κατ’ έτος. Η δόση δηλαδή δεν θα υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ τον χρόνο ή τα 208 ευρώ τον μήνα. Για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και χρέος πάνω από 26.000 ευρώ, μπορούν να καταβάλλουν πάλι έως το 10% του εισοδήματος κάθε χρόνο. Το μέγιστο ποσό δηλαδή της δόσης σε αυτή την κλίμακα εισοδήματος και δανείου είναι 3.500 ευρώ τον χρόνο ή 291,6 ευρώ τον μήνα. Όσοι δεν ανήκουν στις παραπάνω δύο κατηγορίες, πληρώνουν χωρίς ελάφρυνση.

* Όσοι είχαν κάνει αίτηση και δεν βγήκε το δάνειό τους ή βγήκε ένα μέρος και το υπόλοιπο έμεινε πίσω, μπορούν να ακυρώσουν την αρχική σύμβαση και να υπογράψουν νέα, που να περιέχει και τους όρους της παρούσας απόφασης για ρύθμιση οφειλής. Όσοι δηλαδή περιμένουν δάνειο, θα έχουν και ρύθμιση προτού καν πάρουν όλο το ποσό της αρχικής σύμβασης!

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass