ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Μοχλός εξόδου από την κρίση η μικρομεσαία επιχείρηση

* Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την αντι-επιχειρηματική νοοτροπία και να καλλιεργήσει αναπτυξιακή φιλοσοφία" διαμηνύει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2015 8:11

 

Την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του εμπορίου, επανέλαβε χθες επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλίας.

Στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η προχθεσινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, στη Λάρισα με θέμα " Η μικρομεσαία επιχείρηση ως μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης", έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, να εκφράσουν τη βαθιά ανησυχία τους για την εικόνα της αγοράς, τη βαθιά τους ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την προσδοκία τους για την επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, «που δεν θα πλήττει για μια ακόμη φορά την επιχειρηματικότητα»…

Επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους πως το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ήδη βεβαρημένο αφού εκτός από την υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, η οικονομική αβεβαιότητα, οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν "τροχοπέδη" για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, οι μικρομεσαίοι της Θεσσαλίας, οριοθέτησαν τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση...

" Τα τελευταία πέντε χρόνια, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την κρίση και από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από τις διάφορες κυβερνήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ και α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Τζίκας, απευθυνόμενος προς το Δ.Σ. του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου του Εμπορίου, τους προέδρους Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων της χώρας και το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial.

"Πολιτικές που αντί να εστιάσουν στη μεταρρύθμιση αντιπαραγωγικών δομών, διαδικασιών και πρακτικών και να στοχεύσουν στην ανάπτυξη, έφεραν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και στον κλάδο μας ακόμη περισσότερα λουκέτα για 300.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις" πρόσθεσε αποτυπώνοντας τις συνέπειες για να συνεχίσει τονίζοντας " πολλοί από εμάς, παρά τον καθημερινό μόχθο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας και το οικογενειακό εισόδημα, να παρασταθούμε στα παιδιά μας και τον δικό τους αγώνα και να δημιουργήσουμε πλούτο για την οικονομία της χώρας μας, παροπλιστήκαμε. Η αγορά συρρικνώθηκε, χτυπήθηκε η ζήτηση αλλά και η προσφορά".

Για το τι πρέπει πλέον να γίνει ώστε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όχι μόνο να επιβιώσει στην επόμενη δύσκολη περίοδο που καλούμαστε να διανύσουμε, αλλά και για να αναπτυχθεί, ο κ. Τζίκας κάλεσε την κυβέρνηση να δώσεις λύσεις μέσα από συγκριμένα μέτρα.

" Η πολιτεία πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως είναι αυτές που χρειάζεται το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, η Δημόσια Διοίκηση αλλά και οι επιμέρους παραγωγικοί κλάδοι. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που να υιοθετεί νέες, σύγχρονες, όσο και δοκιμασμένες πρακτικές για τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις. Οι νέες αυτές πρακτικές θα πρέπει να εξυπηρετούν βασικούς στόχους, να είναι ορθολογικές, διαφανείς, κοινωνικά δίκαιες, αναπτυξιακές και να συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανασύνταξη των παραγωγικών της δυνάμεων ώστε τα επόμενα χρόνια να πετύχει υψηλότερη εσωτερική προστιθέμενη αξία για να διασφαλίσει την άνοδο της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου και μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Μόνο έτσι, θα καταφέρουν οι υπουργοί να ξεπεράσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να προσανατολιστούν σε μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος. Γιατί όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αλλαγές χρειάζονται αλλά όχι με τον τρόπο που σχεδιάζονται και προωθούνται.

Σήμερα που η εποχή των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων έχει περάσει, το κράτος πρέπει να αγκαλιάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να τις βοηθήσει να γίνουν πιο παραγωγικές, πιο καινοτόμες και πιο εξωστρεφείς. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό η ΕΣΕΕ επιμένει στην πρότασή της για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με παράλληλη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για ευκολότερη παροχή μικροδανείων μέσα από ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η οικονομία το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει αμέσως μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα απαλείψουν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα και δεν της επιτρέπουν να αξιοποιήσει τον έμφυτο δυναμισμό της. Γιατί το εμπόριο στην Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον".

Ο κ. ΚΟΡΚΙΔΗΣ

Στο ίδιο πνεύμα, στο ότι δηλαδή η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την αντιεπιχειρηματική νοοτροπία που κυριαρχεί και να καλλιεργήσει μια νέα αντίληψη και επιχειρηματική φιλοσοφία" κινήθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, δίνοντας πρωτίστως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η παραγωγική ανασυγκρότηση.

" Θεωρούμε, τόνισε, πως η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να ακολουθήσει δύο αδιαπραγμάτευτες αρχές: την αρχή του σεβασμού της οικονομικής παράδοσης της χώρας και την αρχή της σταδιακής μετεξέλιξης του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου στο επόμενο. Δε χρειάζονται βιαστικές κινήσεις. Δε χρειάζονται κοντόφθαλμοι αποκλεισμοί. Δε χρειάζονται εμμονές. Απαιτείται διάλογος ανάμεσα στους φορείς της κοινωνίας. Να δούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι με ποιον τρόπο μπορεί να εισφέρει στην έξοδο από την κρίση και τι θέση μπορεί να έχει στην επόμενη ημέρα μετά την κρίση. Η Μμε επιχείρηση θα πρέπει να είναι κεντρικός κόμβος αυτής της διαδικασίας - και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει συνεχώς να επισημαίνουμε.

Αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της ύπαρξης της εμπορικής επιχείρησης, έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος του εμπορίου, αν και σημειώνει σημαντική μείωση στο επίπεδο απασχόλησης, εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο κλάδο απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας, συγκεντρώνοντας το 2014 το 17,5% της συνολικής και το 20,4% της μη αγροτικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ακόμα και στο πλαίσιο ενός κρισιακού περιβάλλοντος, το ελληνικό εμπόριο δεξιώνεται μεγάλο μέρος της απασχόλησης. Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως "βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υποχρηματοδότησης και της απο-επένδυσης. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, χρειαζόμαστε άμεσα 25 δισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οποιοδήποτε σχέδιο θα παραμείνει επί χάρτου όσο συνεχίζεται η ύφεση και δεν ξεδιπλώνονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Το βλέμμα προς το μέλλον πρέπει να συνδέεται και από έγνοια για το παρόν. Εάν δεν βοηθήσουμε στην άμεση ανάταξη της αγοράς είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα επιτύχουμε τίποτε τα επόμενα χρόνια".  

Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΣΕΕ, επρόκειτο να παραστούν και να μιλήσουν ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας και ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κων. Σκρέκας, αλλά λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών τους απουσίασαν. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass