"Εγκεφαλικά" από λάθη μετρήσεων σε ρολόγια της ΔΕΗ

ΘΥΜΑΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ 5.739 ΕΥΡΩ (!) ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΛΑΡΙΣΑΙΑ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 22:10

 Μόνο… εγκεφαλικό δεν υπέστη μια Λαρισαία παίρνοντας προ ημερών τον λογαριασμό του ρεύματος.

Η υποχρέωση να καταβάλει στην εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος το ποσό των 5.739,31 ευρώ, δεν της προκάλεσε μόνο αναστάτωση αλλά και πανικό. Ανατρέχοντας στα στοιχεία του λογαριασμού, όταν βρήκε την ψυχραιμία της, διαπίστωσε πως οι ενδείξεις του μετρητή εκτοξεύτηκαν στα ύψη, με αποτέλεσμα η χρέωση να υπερβεί τα λελογισμένα πλαίσια και η επιβάρυνση του νοικοκυριού να καταστεί παράλογη, ανορθολογική, τεράστια για τα οικονομικά δεδομένα της.

 Το κωμικοτραγικό της όλης υπόθεσης ωστόσο είναι, πως αν και το ιλιγγιώδες ποσό προέκυψε, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώθηκε, από λάθος μετρήσεις του διαχειριστή του δικτύου, της θυγατρικής της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή, τα οφειλόμενα χρήματα θα τα εισπράξει ο νέος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο πλέον ανήκει και όχι η ΔΕΗ η οποία θα είχε έννομο συμφέρον να τα διεκδικήσει, μιας και το δικό της ρεύμα κατανάλωνε…

Για να γίνει κατανοητή η όλη υπόθεση, την οποία θέλησε να αποκαλύψει - καταγγείλει στην "Ε" η Λαρισαία πολίτης, να επισημάνουμε πως προσφάτως έφυγε από τη ΔΕΗ, επιλέγοντας μια ιδιωτική εταιρεία παροχής ρεύματος. Παίρνοντας τον πρώτο λογαριασμό της νέας εταιρείας, διαπίστωσε πως η τελευταία ένδειξη του μετρητή (για το διάστημα 26/4 έως 18/7)  κατέγραφε κατανάλωση 38.026 KVA, με την αμέσως προηγούμενη στις 8.745 ΚVA. Η τεράστια διαφορά των 30.109 κιλοβατωρών, σε λιγότερο από τρείς μήνες, δεν δικαιολογείτο ούτε από το γεγονός ότι η κατανάλωση ρεύματος γίνεται από τους θερμοσυσσωρευτές του σπιτιού. Άλλωστε περίεργες αποκλίσεις στις ενδείξεις του μετρητή, ουδέποτε διαπίστωνε στους λογαριασμούς και τα οφειλόμενα ποσά ήταν ενδεικτικά της αξίας του ρεύματος που κατανάλωνε.  

Επικοινωνώντας με τον ΔΕΔΔΗΕ, εισέπραξε την απάντηση πως η αυξημένη ένδειξη, προέκυψε από παλιές λάθος μετρήσεις του ιδιώτη εργολάβου τους. Δηλαδή "η νέα ένδειξη είναι σωστή και όλες οι παλιές, από δική της υπαιτιότητα, λάθος". Προς ενημέρωση των καταναλωτών να διευκρινίσουμε πως οι μετρήσεις στα ρολόγια, γίνονται πάντα από την ΔΕΔΔΗΕ, ανεξαρτήτως σε ποια εταιρεία παροχής ρεύματος ανήκουμε.

Επί της ουσίας πάντως η καταναλωτής θα υποχρεωθεί, όπως και όποτε μπορέσει, να πληρώσει το ποσό στο νέο πάροχο, αλλά για το ρεύμα που κατανάλωσε… στη ΔΕΗ. Οπότε, εκτός αυτής, πιθανότατα χαμένη θα βγει και η Δημόσια Επιχείρηση… καθώς όπως φαίνεται, "εκ της απομακρύνσεως του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζονται"…

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

 Πάντως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Τα παράπονα για λάθος μετρήσεις των εργολάβων της ΔΕΔΔΗΕ κατά καιρούς ανά τη χώρα είναι πολλά. Συνήθως η διαφορά λύνεται "υπέρ του πελάτη» και στο τέλος συμψηφίζεται με επόμενες καταναλώσεις. Όμως αν στο μεταξύ, όπως σ΄αυτή την περίπτωση γίνει αλλαγή παρόχου τα πράγματα δυσκολεύουν. Ωστόσο όλη αυτή η αναταραχή  αναμένεται να σταματήσει όταν η ΔΕΗ θα προχωρήσει το έργο της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών ρεύματος με τους έξυπνους μετρητές. Τα μηχανήματα δηλαδή τα οποία ουσιαστικά θα μετρούν από απόσταση την κατανάλωση ρεύματος και την ώρα που γίνεται.

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Με τους «έξυπνους» μετρητές και τη λειτουργία του κέντρου τηλεμέτρησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας καταγραφής, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας υπαλλήλων για αυτή τη δραστηριότητα.  Ακόμη θα δίνεται και η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνουν πιο ευέλικτα προγράμματα τιμολόγησης ακόμη και με διαφορετικές τιμές εντός της 24ωρης κλίμακας κατανάλωσης. Κι αυτό γιατί η καταμέτρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Εννοείται βεβαίως πως μέσω των έξυπνων μετρητών θα ελέγχεται απόλυτα η ρευματοκλοπή και απώλεια ενέργειας. Στόχος της ΔΕΗ είναι μέσα στον νέο χρόνο να έχουν αντικατασταθεί πάνω από 7 εκατ. παλαιά ρολόγια με το συνολικό κόστος της αλλαγής να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία εν μέρει θα επωμιστούν και οι καταναλωτές μέσω κάποιου τέλους που θα ενσωματωθεί στον λογαριασμό του. Υπολογίζεται σε 100 ευρώ. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο δυστυχώς οι καταναλωτές θα είναι έρμαια των εργολάβων που μετρούν με το μάτι…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass