"Βροχή" οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΥΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2018 22:10
Εικόνες όπως αυτή καταγράφονται καθημερινά στο στρατηγείο των συνταξιούχων στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Εικόνες όπως αυτή καταγράφονται καθημερινά στο στρατηγείο των συνταξιούχων στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου

Ο "χορός" για τη διεκδίκηση αναδρομικών από περικοπές στις αποδοχές και δώρα έχει ανοίξει για τα καλά στη Λάρισα, με τους συνταξιούχους εμπόρους ΤΑΕ να έχουν τεθεί από τους πρώτους σε συναγερμό.

Με δεδομένο ότι ο σύλλογος είναι από τους πολυπληθέστερους του νομού, καθώς αριθμεί περί τα 1200 άτομα η κινητικότητα που καταγράφεται καθημερινά στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου έχει εγκατασταθεί το "στρατηγείο" τους ξεπερνά κάθε προσδοκία. Από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι κατά δεκάδες προσέρχονται οι συνταξιούχοι, συμπληρώνοντας αιτήσεις με τις οποίες ζητούν να έρθουν πίσω οι παράνομες μειώσεις των συντάξεών τους. Την ίδια στιγμή τόσο στη Λάρισα όσο και στην επαρχία σύλλογοι συνταξιούχων βρίσκονται σε επιφυλακή διοργανώνοντας ενημερωτικές συγκεντρώσεις γύρω από την υποβολή των αιτήσεων.
Οι συνταξιούχοι βλέποντας πως το θέμα έχει αποκτήσει τεράστια δημοσιότητα με το κύμα υποβολής των αιτήσεων μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων να είναι υπαρκτό, προετοιμάζονται πυρετωδώς να διεκδικήσουν από τα ταμεία τους "τα χρημάτά τους"  έστω και αν η όλη διαδικασία πιθανόν να αποδειχτεί ατελέσφερη μιας και ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να ασκήσουν εφέσεις.
 Η υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ, όπως λένε, είναι το πρώτο βήμα για να «κλειδώσει» η επιστροφή των παράνομων μειώσεων και να διασφαλιστεί η μη παραγραφή τους καθώς με την κίνησή τους αυτή δεν ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή των ποσών αλλά διακόπτουν την παραγραφή των σχετικών αξιώσεων. Απλά με τις αιτήσεις τους δεν χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των περικοπών και των δώρων επιφυλασσόμενοι, όπως γράφουν "για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός τους".
Εν προκειμένω οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά των περικοπών και την επιστροφή των δώρων θα πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, ασκώντας αγωγή και δη μαζική καθώς η ατομική προσφυγή σημαίνει υψηλό κόστος. Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά το σύνολο των συνταξιούχων, γι’ αυτό και αναδύεται πλέον το φάσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού αφού αν υπολογιστεί επιστροφή αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο οι συνολικές διεκδικήσεις μπορεί να φτάσουν στο αστρονομικό ποσό των 8-9 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το εύρος των περικοπών είναι από 2.688 ευρώ ως 4.480 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις, από 9.600 ευρώ ως 16.060 ευρώ για τις μεσαίες και από 13.500 ως 33.700 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.
Να θυμίσουμε πως οι μειώσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι:
Α) αυτές του νόμου 4051/2012, που επέβαλε περικοπές επικουρικών συντάξεων κατά 10% στο σύνολο του ποσού σύναξης από 200 ως 250 ευρώ, κατά 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Στις τρεις αυτές περικοπές, οι επικουρικές μετά τις μειώσεις διατηρούσαν κατώτατο όριο τα 200 ευρώ, 225 ευρώ και τα 250 ευρώ αντίστοιχα.
Β) αυτές του νόμου 4093/2012, που επέβαλε μειώσεις στο άθροισμα συντάξεων με την εξής κλίμακα: 5% για άθροισμα συντάξεων από τα 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% μείωση από τα 1.500 ως τις 2.000 ευρώ, 15% μείωση από τις 2.000 ως τις 3.000 ευρώ και 20% μείωση επί αθροίσματος συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.
Γ) αυτές του νόμου 4093/2012 για την κατάργηση των Δώρων στις κύριες συντάξεις, που ήταν 800 ευρώ ετησίως με 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας.
Να σημειώσουμε τέλος πως οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις είτε χειρόγραφα στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, είτε ταχυδρομικώς, κρατώντας το αποδεικτικό της αποστολής, είτε ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.  Η αίτηση πάντως είναι καλύτερο να υποβληθεί ως το τέλος του 2018 για να καταχωρισθούν αξιώσεις με αναδρομικά από το 2013. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass