Προς παράταση οδεύει ο ν. Κατσέλη

ΕΞΑΜΗΝΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΟΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2018 16:00

Προς εξάμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, με χαμηλότερα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία, φαίνεται ότι θα οδηγήσει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών ενόψει της εκπνοής του νόμου στις 31 Δεκεμβρίου 2018.


Πρόκειται για ένα διάστημα που κρίνουν αποδεκτό, ενδεχομένως και σκόπιμο, και οι τράπεζες, οι οποίες έχουν δάνεια 17 δισ. ευρώ ενταγμένα στον νόμο Κατσέλη. Οι τράπεζες έχουν προτείνει στην κυβέρνηση το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει κάτω από τις 100.000 ευρώ (ήδη, ανεξαρτήτως του νόμου Κατσέλη, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρούν από τη νέα χρονιά σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας άνω των 80.000 ευρώ).
Με τους δανειστές να μην δέχονται παράταση του νόμου ως έχει και την κυβέρνηση να επιδιώκει να παραταθεί ο νόμος, το θέμα θα ξαναβρεθεί στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, τον Ιανουάριο. Εάν τότε η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο πειστικό για το ότι η παράταση του νόμου δεν θα λειτουργήσει προς όφελος στρατηγικών κακοπληρωτών και προτείνει ένα «μαξιμαλιστικό» σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι βέβαιο ότι η επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι αρνητική.
Αν αντιθέτως, το προτεινόμενο πλαίσιο για την παράταση του νόμου και την προστασία της πρώτης κατοικίας κινείται στη λογική της προστασίας των πραγματικά ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, θα μελετηθεί από τους δανειστές μέχρι να υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί ένα διάστημα διαβουλεύσεων με ΕΚΤ και Κομισιόν, κατά το οποίο ο νόμος θα πρέπει να παραμείνει ενεργός αλλά με χαμηλότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass