Σφίγγει ο κλοιός της εφορίας για επαγγελματίες με POS

ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2018 15:20
«Καμπάνα» 1.000 ευρώ περιμένει τους επαγγελματίες του νομού που δεν θα δηλώσουν λογαριασμό για να δέχονται πληρωμές με κάρτες «Καμπάνα» 1.000 ευρώ περιμένει τους επαγγελματίες του νομού που δεν θα δηλώσουν λογαριασμό για να δέχονται πληρωμές με κάρτες

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τους 143 κλάδους που πρέπει να δηλώσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου τον τραπεζικό επαγγελματικό τους λογαριασμό προκειμένου να δέχονται πληρωμές με POS. Αν δεν το κάνουν, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ αν καθυστερήσουν θα πληρώσουν 100 ευρώ. Οι υπόχρεοι στον νομό Λάρισας είναι χιλιάδες και θα πρέπει αποκλειστικά στους λογαριασμούς αυτούς να διοχετεύουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από λιανικές συναλλαγές εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, είτε με μετρητά είτε μέσω POS, ηλεκτρονικής τραπεζικής ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών. Ενόψει της υποχρέωσης αυτής το Επιμελητήριο Λάρισας καλεί τα μέλη του να σπεύσουν και να ορίσουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Στο μεταξύ στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να επεκταθεί το μέτρο των POS, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα ταξί και στα περίπτερα.


Ειδικότερα οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν το αργότερο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου να δηλώσουν τα στοιχεία των «επαγγελματικών λογαριασμών» τους στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο σύστημα TAXISnet είναι αυτοί που ασχολούνται μεταξύ άλλων με την Επισκευή μηχανημάτων, ηλεκτρονικού, οπτικού, ηλεκτρικού εξοπλισμού, παραγωγή, μετάδοση και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, εμπορίου  αερίων καυσίμων, ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις, πώληση αυτοκινήτων, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, λιανικό εμπόριο ποτών, φρούτων, κρέατος, ψαριών, ψωμιού και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καπνού,  καυσίμων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών, βιβλίων, αθλητικού εξοπλισμού, παιχνιδιών, φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία), καλλυντικών, ρολογιών και κοσμημάτων, ξενοδοχεία, καταλύματα, δραστηριότητες αρχιτεκτόνων, κτηνιατρικές, ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών, ταξιδιωτικά πρακτορεία, εκπαίδευση, νοσοκομειακές δραστηριότητες και αλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, ξυλουργικές εργασίες και εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες, λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών, αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών, υπηρεσίες μετακόμισης, ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής, μεσιτικά γραφεία ακινήτων, φωτογραφικές δραστηριότητες, γραφεία κηδειών και συναφείς δραστηριότητες, δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία κ.ά.
ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ AΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ
Εξάλλου στην επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες.
Στις συζητήσεις που διενεργούνται στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετασθεί διάφορα σενάρια για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε μέχρι την εκπνοή του πρώτο τριμήνου να έχουν διασυνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με τα POS. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
Αμέσως μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη δημιουργία συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων on line μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, από τις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.
Βέβαια, η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να παταχθεί εξ ολοκλήρου με την υιοθέτηση νέων εξελιγμένων συστημάτων, καθώς πρέπει να αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα της μη έκδοσης αποδείξεων. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθούν οι φυσικοί έλεγχοι και δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, το οποίο συνδέεται με το αφορολόγητο όριο και στους ελεύθερους επαγγελματίες με διαφορετικά όμως κίνητρα.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
Τα βήματα για τη δήλωση του λογαριασμού είναι τα ακόλουθα:
* Ο υπόχρεος εισέρχεται στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www. aade.gr) με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της.
* Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.
* Στην αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τις ακόλουθες επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΕΤΛ). Ιστορικό μεταβολών. Επιλογή ρόλου (εμφανίζεται μόνο εάν ο χρήστης διαθέτει και άλλους ρόλους στο Taxisnet, π.χ. λογιστής). Επιπλέον, εμφανίζονται σε πίνακα τα ακόλουθα στοιχεία: ΕΤΛ σε μορφή ΙΒΑΝ, εφόσον έχει δηλωθεί n Τράπεζα όπου τηρείται ο κάθε ΕΤΛ. Ημερομηνία δήλωσης του ΕΤΛ. Κατάσταση του ΕΤΛ. Στην περίπτωση που υπάρχει καταχωρισμένος ΕΤΛ, αυτός εμφανίζεται σε καστάσταση είτε «Επιβεβαιωμένος» ΕΤΛ είτε «Προς επιβεβαίωση».
* Πατώντας επάνω σε έναν ΙΒΑΝ, εμφανίζονται οι λεπτομέρειές του σε αναδυόμενο παράθυρο.
* Ο επιχειρηματίας / επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ, εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές δαπάνες, εστίαση, ξενοδοχεία, είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά.). Η προσθήκη γίνεται μέσω του πλήκτρου Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.
* Ο χρήστης θα πρέπει να εισαγάγει τον ΕΤΛ σε μορφή IBAN. Εισάγει τον ΙΒΑΝ και επιλέγει την Ομάδα Δαπανών στην οποία θα πρέπει να εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού αυτού.  
* Στην περίπτωση που επιλεγεί Επιβεβαίωση, πραγματοποιείται η ακόλουθη επεξεργασία: Επαλήθευση των ψηφίων ελέγχου του IBAN. Έλεγχος αν ο λογαριασμός είναι ήδη καταχωρισμένος από τον ίδιο τον χρήστη.
*  Αναζήτηση και εμφάνιση της ονομασίας της τράπεζας. Αν ο ΙΒΑΝ που εισάγει ο χρήστης ανήκει σε ελληνική τράπεζα, τότε συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.
*  Έλεγχος αν ο λογαριασμός έχει ήδη δηλωθεί ως ΕΤΛ από άλλον επιτηδευματία και αν αυτή η ιδιότητα παραμένει σε ισχύ.
* Εφόσον οι έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται οθόνη επιβεβαίωσης ως ακολούθως: Πατώντας το πλήκτρο Διόρθωση Στοιχείων, επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, ενώ με το πλήκτρο Καταχώριση ολοκληρώνεται η καταχώριση του ΕΤΛ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass