Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τον κατώτατο μισθό

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2019 15:00

Με τον επιχειρηματικό κόσμο να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την αύξηση του κατώτατου μισθού, αξίζει να δούμε τί σηματοδοτoύν για τους μισθωτούς οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Κατ αρχήν η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου αφορά σε μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο και όσους εργάζονται με μερική απασχόληση.  


 Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου σήμερα μισθού των 586,08 ευρώ, και του υποκατώτατου των 511 ευρώ σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, θα ωφελήσει, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και περίπου 280.000 δικαιούχους επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
Σε ποσοστιαία μεταβολή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αντιστοιχεί στο 10,92%, ενώ αγγίζει το 27% για τους νέους, κάτω των 25 ετών, εργαζόμενους. Οι καθαρές αμοιβές θα ανέλθουν σε 546 ευρώ από 1/2/2019 έναντι 492 ευρώ που είναι έως 31/1/2019. Θα αυξηθούν, δηλαδή, κατά 53 ευρώ. Επί των μεικτών αποδοχών επιβάλλονται εργατικές εισφορές 16% και εργοδοτικές εισφορές 25%. Συνεπώς οι εργατικές εισφορές ανά μήνα θα ανέλθουν από την 1η/2/2019 σε 104 ευρώ/μήνα έναντι 93 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019. Οι δε εργοδοτικές εισφορές θα ανέλθουν σε 162 ευρώ/μήνα έναντι 146 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019.
Με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού οι καθαρές αμοιβές θα ανέλθουν από 1/2/2019 σε 546 ευρώ/μήνα έναντι 428 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019.Θα αυξηθούν δηλαδή κατά 118 ευρώ.  Επί  των παραπάνω  μεικτών αποδοχών επιβάλλονται εργατικές εισφορές 16% και εργοδοτικές εισφορές 25%. Οι εργατικές εισφορές για τους νέους θα ανέλθουν από 1/2/2019 στα 104 ευρώ/μήνα έναντι 81 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019. Οι εργοδοτικές εισφορές θα ανέλθουν σε 162 ευρώ έναντι 127 ευρώ  που είναι έως 31/1/2019.
Σε γενικές γραμμές ο νέος  κατώτατος μισθός για άγαμους εργαζόμενους, χωρίς προϋπηρεσία, διαμορφώνεται σε 650 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχεί σε 546 ευρώ καθαρά και είναι αυξημένος κατά 63,95 ευρώ σε σχέση με τον σημερινό κατώτατο μισθό που έχει καθοριστεί από το 2012 στα 586,08 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο του άγαμου, ανειδίκευτου εργάτη καθορίζεται σε 29,03 ευρώ, από 26,18 ευρώ που ισχύει σήμερα.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Το επίδομα γάμου 10% (θα αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού) Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).
Σχετικά με τις τριετίες σημειώνεται πως από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. Εννοείται πως η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
 Θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.  Και φυσικά, θα επιβαρυνθούν και όσοι μισθωτοί θα πάρουν αύξηση αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών.  Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που έχουν τριετίες και επίδομα γάμου, θα ξεπεράσουν το όριο του αφορολογήτου οπότε θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.  
ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ
 Ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού και μιας σειράς επιδομάτων που καταβάλλει σήμερα ο ΟΑΕΔ.  Πάντως το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 400 ευρώ, από 360 ευρώ σήμερα. Το νέο ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 15,97 ευρώ. Στο βασικό ποσό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και 10% προσαύξηση -δηλαδή επιπλέον 40 ευρώ (από 36 σήμερα)- για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ενδεικτικά το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων από 215,85 θα αυξηθεί στα 240 ευρώ. Αντίστοιχα, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας από 187 ευρώ θα φθάσει τα 207 ευρώ, ενώ το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών από 287,8 ευρώ φτάνει τα 319,4 ευρώ. Αντίστοιχα, το ειδικό εποχικό βοήθημα που για παράδειγμα λαμβάνουν οι οικοδόμοι από 678 ευρώ θα ανέλθει σε 752 ευρώ. Αλλά και οι αμοιβές των Κοινωφελών Προγραμμάτων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 546 ευρώ (νέος καθαρός μισθός) από 495 ευρώ σήμερα.  
Συνολικά τα 24 επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τα εξής: τακτικής επιδότησης ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας, ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,  αφερεγγυότητας του εργοδότη, διαθεσιμότητας, παροχή προστασίας της μητρότητας, μαθητείας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,  πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,  επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών, επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων, επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών, επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,  βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,  άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι και 24. προγράμματα απασχόλησης.

 

Πρόστιμα
αν δεν δώσουν
τις αυξήσεις
οι εργοδότες
 Οι εργοδότες που δεν θα καταργήσουν από την 1η Φεβρουαρίου τον υποκατώτατο και δεν αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", οι εργοδότες θα πρέπει να στείλουν νέες διορθωμένες συμβάσεις στην ΕΡΓΑΝΗ.   Όσοι δεν το κάνουν, είπε, θα ελεγχθούν, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν σε πραγματικό χρόνο. Η παράβαση αυτή είναι πολύ υψηλή και το μέγιστο ποσό του προστίμου γι’ αυτού του είδους την παράβαση είναι 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο, πρόσθεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass