Τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2019 15:13

Τη διαβεβαίωση ότι οι αυξημένες συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN». Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να δει τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ, για να οριστικοποιήσει και το σχέδιο αποπληρωμής τους.


Για τα αναδρομικά, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Περιμένουμε να δούμε και τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ, για να κλείσει το θέμα και να οριστικοποιηθεί ποια είναι τα οφειλόμενα από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί απολύτως στις αποφάσεις της δικαστικής. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει η αποπληρωμή των αναδρομικών σε ένα εύλογο, αλλά και σύντομο συγχρόνως χρονικό διάστημα, ώστε να μην επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος και τις καταβολές των κανονικών μηνιαίων συντάξεων».
ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Στο μεταξύ επιστροφή αναδρομικών από 761 έως 6.770 ευρώ συνεχίζουν να διεκδικούν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.  Η επικείμενη απόφαση έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, τη νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) κλπ.  Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ) τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.
Ο ν.4387 (ν. Κατρούγκαλου) έχει εφαρμογή ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων και επικουρικών από 01/01/2019 και μετά. Γι’ αυτό λοιπόν και τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων (4093/12, 4051/12 κλπ.) έως τον Δεκέμβριο του 2018 τουλάχιστον (Διεκδικήσιμα αναδρομικά). Εφαρμόστηκε παρανόμως ο ν. Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις (Αναπροσαρμογή συντάξεων) όπου προέκυψαν περικοπές και τα ενημερωτικά σημειώματα άλλαξαν.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Εξάλλου αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει ένα δεύτερο πακέτο αναδρομικών και για τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου των ενστόλων, καθώς και της «προσωπικής διαφοράς». Στην περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4472/2017, για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων, τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον δύο ετών (2017-2018) σε περίπου 250.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass