Πρεμιέρα με φθηνότερη τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης

ΣΤΟ 1,05 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 11% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ Η ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ - ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΠΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2019 22:07

Από 7% έως 11% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι θα αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης οι Λαρισαίοι καταναλωτές, ελαφρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό από 70 - 110 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα που θα προμηθευτούν. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με σύμμαχο των πολιτών την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες έκανε «πρεμιέρα» χθες με την τιμή να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα που έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή στο 1,05 με 1,06 ευρώ το λίτρο και μειωμένο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018, που στη Λάρισα άνοιξε με τιμές από 1,13 έως 1,18 ευρώ.


Βέβαια η συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης πιθανότατα να διαφοροποιηθεί το επόμενο διάστημα αν αλλάξουν τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές αλλά στην παρούσα φάση και με  εκπεφρασμένη τη βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευνοϊκές βελτιώσεις στο επίδομα θέρμανσης με τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι, ο χειμώνας για όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για θέρμανση ξεκινά με καλύτερες από πέρυσι προοπτικές.
Για την ώρα, όπως εξήγησε στην «Ε» η πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών κ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου, οι παραγγελίες για προμήθεια πετρελαίου στην περιοχή μας είναι μηδαμινές όχι μόνο λόγω του καιρού αλλά και γιατί έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης θα δοθεί νωρίτερα.  
Πράγματι η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος  στα νοικοκυριά είναι θέμα χρόνου για να εκδοθεί με το κυβερνητικό επιτελείο να σχεδιάζει τα χρήματα να δοθούν στους καταναλωτές μέχρι το τέλος τους έτους. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του συνολικού κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ. Συνεπώς αναμένεται να φτάσει τα 68 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε πως στις αλλαγές που μελετά το επιτελείο ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται η αύξηση του ύψους της επιδότησης από 16 λεπτά το λίτρο για την περσινή σεζόν, στα επίπεδα των 18-20 λεπτών ανά λίτρο και η ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης και τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Θυμίζουμε πως στη  β΄ζώνη είναι ενταγμένη η Λάρισα αλλά και όλες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι και περισσότεροι θα λάβουν το επίδομα και αυξημένο θα είναι.  
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
*  Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
* Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
* Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ
Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία.
Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15/10 και λήγει στις 30/4 του εκάστοτε επόμενου έτους. Το ύφος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια Κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.
ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ
Πάντως οι φορείς της αγοράς εξακολουθούν να τονίζουν  πως η τελική τιμή καταναλωτή επιβαρύνεται σημαντικά από τους φόρους. «Ανεξαρτήτως της διακύμανσης των τιμών, η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό μέσο θέρμανσης του πληθυσμού και κάνει τις τιμές απλησίαστες για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών» επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου. Περίπου το 46% της τιμής είναι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ). Από το 2010 έως σήμερα ο ΕΦΚ συν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επ’ αυτού αυξήθηκε κατά 1.244% και από 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαμορφώνεται πλέον σε 347,2 ευρώ. Η Ομοσπονδία μας σε όλους τους τόνους έχει τονίσει πως θα πρέπει νομοθετηθεί άμεσα, η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα 6 λεπτά το λίτρο που ήταν αρχικά (από 28 που είναι σήμερα) και του ΦΠΑ από 24% στο 13% σαν είδος πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε η συνολική τιμή να μειωθεί στα 60 -70 λεπτά το λίτρο από τα 105 σημερινά λεπτά.  Και αυτό όχι μόνο γιατί δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργειών, όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παρεμπορίου - λαθρεμπορίου, η μείωση του μεταφορικού έργου, η μείωση της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και το χειρότερο, η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass