Ποιοι δικαιούνται το επίδομα γέννας

ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 15:00

 Τις προϋποθέσεις και τις κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος γέννας καθόρισε το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προχθές στη Βουλή το Υπ. Εργασίας.

Σε γενικές γραμμές το επίδομα ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1-1-2020 θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Ως γενική  προϋπόθεση ορίστηκε οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ ετησίως, ενώ εισάγεται κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην ελληνική επικράτεια των δικαιούχων του επιδόματος γέννησης (για πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής διαμονή).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα χορηγείται στη μητέρα ή τον πατέρα του ή το έτερο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλειά του παιδιού, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα: Έλληνα πολίτη, ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε., πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας ή πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένεις μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν το έτος γέννησης του παιδιού.
Σημειώνεται επίσης, ότι κατ' εξαίρεση για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους ως πολίτης τρίτης χώρας διαμένει μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το 2012 και έπειτα. Δικαιούχος του επιδόματος είναι και η μητέρα ακόμα και αν δεν ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και στην περίπτωση που ο πατέρας ανήκει σε μία από τις ανωτέρω.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος. Ειδικότερα, ορίζει τη χορήγησή του με βάση το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα το όριο του οποίου θεσπίζεται στις 40.000 ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προς φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Το σχέδιο νόμου περιγράφει ρητά και την κλίμακα ισοδυναμίας ανάλογα με την οικογένεια.
Η κλίμακα ισοδυναμίας είναι 1 για τον πρώτο γονέα (40.000 ευρώ) με προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 (ή 0,5) για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 (ή 0,25) για κάθε άγαμο, ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών. Παιδί που θα γεννηθεί το 2020 υπολογίζεται στην προσαύξηση του εισοδήματος, με 0,5 αν υπάρχει μόνον ένας γονέας και 0,25 αν υπάρχουν δυο γονείς.  Το ισοδύναμο εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος βρίσκεται εφόσον διαιρεθεί το πραγματικό εισόδημα με συντελεστή 1,5 αν πρόκειται για έναν γονέα που αποκτά το πρώτο παιδί (1 ο γονέας, 0,5 το παιδί που θα γεννηθεί), με 1,75 αν πρόκειται για δυο γονείς που θα αποκτήσουν το 2020 το πρώτο παιδί, με 2 αν πρόκειται για δυο γονείς που θα αποκτήσουν δεύτερο το 2020 κ.ο.κ. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά για όσους θέλουν να δουν αν δικαιούνται το επίδομα γέννας.
Για παράδειγμα, ζευγάρι που περιμένει το πρώτο παιδί μέσα στο 2020 και έχει εισόδημα 60.000 ευρώ για να δει εάν παίρνει το επίδομα θα διαιρέσει τις 60.000 ευρώ με συντελεστή 1,75 (1 ο σύζυγος+ 0,5 η σύζυγος +0,25 το παιδί που θα γεννηθεί).Το ισοδύναμο εισόδημα είναι 34.285 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο των 40.000 ευρώ που σημαίνει ότι το ζευγάρι παίρνει τις 2.000 ευρώ. Αν το ζευγάρι έχει εισόδημα 71.000 ευρώ τότε δεν παίρνει το επίδομα γιατί με τον συντελεστή 1,75 βγαίνει πάνω από το όριο των 40.000 ευρώ (71.000/1,75 =40.571,42
Σημειώνεται τέλος πως η υποβολή αίτησης θα γίνεται είτε στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης, είτε απευθείας στο σύστημα του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα γέννησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass