Κολλημένη στα «λουκέτα» η αγορά

 ΑΛΛΕΣ 636 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΡΟΛΑ ΤΟ 2019 ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ  ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΔΥΟ ΚΑΙ ΙΣΑΡΙΘΜΕΣ ΕΚΛΕΙΝΑΝ  ΣΤΡΕΒΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΜΠΑΡ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ  Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2020 22:04

Σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, χωρίς ωστόσο να προοιωνίζει την επιστροφή στην κανονικότητα, κινήθηκε το ισοζύγιο επιχειρηματικότητας το 2019 στον νομό Λάρισας. Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν τον περασμένο χρόνο στην περιοχή μπορεί μεν να ήταν αισθητά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των τελευταίων 5 ετών, αλλά τα «λουκέτα» εξακολουθούν να είναι πολλά, δείγμα ότι η αγορά έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου, η αύξηση που καταγράφηκε στις συστάσεις επιχειρήσεων ισοσκελίζεται σχεδόν από τις διαγραφές τους καθώς την περσινή χρονιά 647 νέες επιχειρήσεις γράφτηκαν στο Μητρώο ενώ την ίδια περίοδο 636 διαγράφηκαν. Εν ολίγοις πρόκειται για μια αριθμητική αύξηση της τάξεως των 11 επιχειρήσεων, που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 1,7% ή πιο ουσιαστικά το 2019 κάθε μέρα άνοιγαν σχεδόν δύο επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή άλλες δύο «κατέβαζαν ρολά»!
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι μετά από μια οκταετία, όπου η κρίση έπληξε βαθύτατα τη ραχοκοκαλιά της εγχώριας οικονομίας, οι εγγραφές των επιχειρήσεων είναι σταθερά την τελευταία διετία περισσότερες από τις διαγραφές, κάτι που σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα που γεννά προσδοκίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Το γεγονός, όμως, ότι ο αριθμός των λουκέτων είναι υψηλός, δείχνει πως η επιχειρηματικότητα των μικρών επενδύσεων είναι ακόμη κυρίαρχη. Πέρα από μια μικρή νότα αισιοδοξίας τα στοιχεία στέλνουν αρνητικά μηνύματα τόσο ως προς το παραγωγικό μοντέλο που στήνεται στον νομό όσο και ως προς τις επιχειρηματικές προοπτικές που διαμορφώνονται στην οικονομία του. Και αυτό γιατί για τέταρτη διαδοχική χρονιά στα τελευταία πέντε χρόνια, το βασικό κίνητρο της πλειοψηφίας των νέων επιχειρηματιών αποτελεί ο βιοπορισμός και όχι η αξιοποίηση μιας ευκαιρίας που διέκριναν στην αγορά. Και δυστυχώς, νέες επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης, που να επηρεάζουν περισσότερο αλλά και με πιο δραστικούς τρόπους τα οικονομικά στοιχεία μίας κοινωνίας, δεν υπήρξαν.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ
Σε ό,τι αφορά στην ακτινογραφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και το μίγμα των επιχειρήσεων που ανοίγουν και κλείνουν, ξεκάθαρο είναι πως τα σκήπτρα κρατούν οι ατομικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 45%, καθώς συστάθηκαν 288. Όμως την ίδια χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 εκατοντάδες άλλες διέκοψαν οριστικά τη λειτουργία τους. Από τις 636 συνολικά διαγραφές, οι 547 δηλαδή σε ποσοστό 86% ανήκουν στις ατομικές επιχειρήσεις! Ακολουθούν οι ΙΚΕ, οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες, οι ΑΕ και οι ΕΠΕ.
Οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρίσκονται στις υπηρεσίες με 255 διαγραφές, στο λιανικό εμπόριο με 247 και ακολουθεί η μεταποίηση με 134.

Με βάση επίσης τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο του Επιμελητηρίου, το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στην εστίαση και πολλές εξ αυτών στις λεγόμενες «επιχειρήσεις του 1 ευρώ», με μέση διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τον 1-1,5 χρόνο γεγονός που καταδεικνύει ότι η σύσταση μιας επιχείρησης με μικρή επένδυση φαίνεται να αποτελεί διέξοδο απασχόλησης. Η πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων δηλαδή συνεχίζει να επικεντρώνονται σε κλάδους μικρού βεληνεκούς και τοπικού προσανατολισμού (μπαρ, καφετέριες, λιανεμπόριο, λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.). Το ποσοστό μάλιστα δεν έχει διαφοροποιηθεί στα τελευταία χρόνια, παραμένει υψηλό και ενδεικτικό μιας εικόνας που δεν είναι ικανή να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το γεγονός ότι τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στις υπηρεσίες το ποσοστό διαγραφών είναι εντυπωσιακά μεγάλο, αποδεικνύει ότι η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων δεν είναι παραγωγικές, αλλά τουναντίον μονοπρόσωπες, ή με ελάχιστους εργαζόμενους και ιδιαίτερα επιρρεπείς στο «λουκέτο».
Στα ποιοτικά στοιχεία, αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι και η υποχώρηση των Ανώνυμων Εταιρειών, καθώς συστάθηκαν 6 αλλά ταυτόχρονα διαλύθηκαν 7.
Απόλυτα θετικό είναι το ισοζύγιο για τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ), καθώς οι συστάσεις αυξήθηκαν αισθητά και οι διαγραφές μειώθηκαν. Θετικό είναι το πρόσημο και στο ισοζύγιο των Ομόρρυθμων Εταιρειών (ΟΕ) αφού έχουν βελτιώσει τη θέση τους ως προς τις εγγραφές, μιας και συστάθηκαν 90 και διαγράφηκαν 41.

ΔΥΣΜΕΝΗΣ Η ΕΙΚΟΝΑ
Στην ανάγνωση αυτών των στατιστικών μπορούμε να «δούμε» σίγουρα μία βελτίωση, όμως σε καμία περίπτωση την ανάκαμψη που πραγματικά έχει ανάγκη η τοπική οικονομία.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης βλέπαμε να κλείνουν επιχειρήσεις που απασχολούσαν 3 και 4 υπαλλήλους και τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε να ανοίγουν πάρα πολλές από αυτοαπασχολούμενους. Οι φορείς της αγοράς αυτό που εύχονται είναι να επαληθευτούν οι προσδοκίες για δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος στο κοντινό μέλλον. Χρειάζεται όμως ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό με ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Χρειάζεται επίσης αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, ρύθμιση των κόκκινων δανείων και επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass