Κίνδυνος να χαθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων

ΕΞΙ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2020 21:37
Από τη συνάντηση του υπ. Εργασίας κ. Βρούτση με τον αντιπρόεδρο της ΕΦΕΕΛ και μέλος  της ΠΟΦΕΕ Αστ. Νάκα και τον έφορο της Ομοσπονδίας Γιώργο Χριστόπουλο στη Βουλή Από τη συνάντηση του υπ. Εργασίας κ. Βρούτση με τον αντιπρόεδρο της ΕΦΕΕΛ και μέλος της ΠΟΦΕΕ Αστ. Νάκα και τον έφορο της Ομοσπονδίας Γιώργο Χριστόπουλο στη Βουλή

Την ανάγκη της ψηφιοποίησης όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις ασφαλιστικές εισφορές, τις τρέχουσες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις υποχρεώσεις του εντύπου Ε11, ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕΛ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ Αστέριος Νάκας, την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας.

Ο κ. Νάκας μαζί με τον έφορο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Γεώργιο Χριστόπουλο κατέθεσαν τις παρατηρήσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΟΦΕΕ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).
Στην ομιλία τους, αλλά και στη συνάντηση που είχαν με τον υπ. Εργασίας κ. Ιωάν. Βρούτση στάθηκαν σε έξι βασικά σημεία:
1) Περιπτώσεις μισθωτών που πραγματοποιούν παράλληλα περισσότερες της μίας μισθωτές απασχολήσεις σε διαφορετικούς εργοδότες παρ. 1.α του άρθρο 36: Η διάταξη προβλέπει ότι «καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση οι εισφορές για κύρια σύνταξη που προβλέπονται στο άρθρο 38 και έως του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών της παραγράφου 2 του άρθρου 38 όπως ισχύει». Ωστόσο η διάταξη στο άρθρο 38 (βλ. παρ. 2), ορίζει θεμελιωδώς ότι: «2. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, ορίζεται στο ποσό των 6.500 ευρώ». Άποψη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είναι ότι βάσει του παραπάνω δεν θα πρέπει να υπολογίζεται ανά εργοδότη, αλλά συνολικά για όλους τους εργοδότες.
2) Υποχρέωση ασφάλισης «των μελών Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. που λαμβάνουν αμοιβή... καθώς και των διαχειριστών όλων των νομικών μορφών των εταιρειών πλην ΙΚΕ». Επί του θέματος αυτού πρόταση της ΠΟΦΕΕ είναι ότι η ασφάλιση των προσώπων αυτών πρέπει να υπαχθεί στο άρθρο 39 (με εισφορές των νέων έξι (6) κατηγοριών) και όχι στο άρθρο 38 κατά το σύστημα και τον τρόπο που ασφαλίζονται οι μισθωτοί.
3) Οικειοθελείς παροχές του εργοδότη: Να αποσαφηνισθεί η διάταξη στην παρ. 1 του άρθρου 38 (όπως διαμορφώνεται με το άρθρο 34 του Ν/Σ), για αποφυγή αμφισβητήσεων και συγχύσεων και καταχρηστικής υπαγωγής σε εισφοροδότηση κατά τους ελέγχους των οικειοθελών παροχών.
4) Ρύθμιση τρεχόντων οφειλών στο ΚΕΑΟ: Πρόταση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είναι να υπάρχει η δυνατότητα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ να ρυθμίζονται οι τρέχουσες οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες στην πάγια ρύθμιση του ΕΦΚΑ και τούτο διότι υπάρχει κίνδυνος να απωλεσθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων του ν. 4646/2019.
5) Προτείνουμε η πάγια ρύθμιση που ισχύει αυτή τη στιγμή στο ΚΕΑΟ, από 12 δόσεις να επεκταθεί σε έως 48 δόσεις όπως ισχύει και στις διατάξεις της φορολογικής αρχής.
6) Έντυπο Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας): Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται κάθε χρόνο και μέχρι 31/1 να υποβάλλουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο Ε11, το οποίο γνωστοποιεί τα στοιχεία της ετήσιας κανονικής άδειας των μισθωτών που απασχολεί η κάθε επιχείρηση. Στο θέμα αυτό η πάγια θέση της ΠΟΦΕΕ είναι η αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του Ε11 από το τέλος του μήνα Ιανουαρίου στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. Επίσης να δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης του εν λόγω εντύπου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και όχι με προσέλευση στο τοπικό υποκατάστημα του ΣΕΠΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass