Τον Ιούλιο η νέα ρύθμιση οφειλών

ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΡΤΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2020 8:12

Τον προσεχή μήνα αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση οφειλών που θα αφορά στους φόρους Μαρτίου - Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί σε εφορία και Ταμεία, καθώς και διάταξη για την αποπληρωμή των φόρου εισοδήματος σε

περισσότερες δόσεις, όπως επίσης και του ΕΝΦΙΑ. Όλες οι παραπάνω υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου στο ποσό των 10 δισ. ευρώ και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι προκειμένου να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος της οποίας ξεπερνάει τα 104 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκτακτη ρύθμιση της εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Η ρύθμιση θα αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου), υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα δώσει και μια περίοδο χάριτος 3 μηνών, καθώς η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021. Το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%.
Μέσω του νομοσχεδίου αυτού οι φορολογούμενοι που θα λάβουν φέτος χρεωστικό σημείωμα από την εφορία θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ δόσεις αντί τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο θα τύχουν έκπτωσης 2%.
Ο φόρος που θα αναλογεί στις επιχειρήσεις θα πληρωθεί εξάλλου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 που ισχύουν σήμερα. Ο φόρος νομικών προσώπων συγκεκριμένα θα καταβληθεί από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πληγεί.
Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ θα προβλέπεται αποπληρωμή του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί πέντε που ισχύουν σήμερα, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass