Χωρίς πρόστιμα η επιστροφή πινακίδων

ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ Ι.Χ. ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ - ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2020 21:10

Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους χωρίς να πληρώνουν προσαυξήσεις θα έχουν εντός των ημερών 4.223 Λαρισαίοι που υπέβαλαν στην εφορία "δηλώσεις" ακινησίας του οχήματός τους για το 2020. Μέσω σχετικής διάταξης που κατέθεσε στη Βουλή το

Υπ. Οικονομικών, και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και μόνο για το διάστημα χρήσης χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση, που συνόδευε τα τελευταία χρόνια τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Εν ολίγοις ανάκτηση πινακίδων για τρεις μήνες σήμαινε πληρωμή τελών κυκλοφορίας για τέσσερις μήνες, ενώ για άρση ακινησίας έως το τέλος του έτους, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας με προσαύξηση δύο επιπλέον μηνών.
Με το νέο σύστημα και προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για να τα χρησιμοποιήσουν ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού, όσοι θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας δεν θα υπάρχει η επιπλέον χρέωση. Οπότε αν κάποιος θέλει να κινήσει το όχημά του για 3 μήνες θα πληρώσει μόνο τα 3/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματός του.
Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ και αν ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για έναν μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας από τον Ιούλιο θα πληρώσει 60 ευρώ. Έως τώρα για έναν μήνα πλήρωνε 20 ευρώ, για ένα τρίμηνο 40 ευρώ ενώ αν επέλεγε την άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους πλήρωνε 90 ευρώ.
Εάν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών , το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ , θελήσει να επανακυκλοφορήσει το όχημα του μόνο για 2 μήνες μέσα στο 2020 , παίρνοντας πίσω μόνο για το διάστημα αυτό τις πινακίδες που κατέθεσε θα επιβαρυνθεί με τα 2/12 των ετησίων τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό του , δηλαδή με τέλη 115 ευρώ ( 690 ευρώ Χ2/12) κι όχι 3/12 των 690 ευρώ ή με 172,5 ευρώ που προέβλεπε το σύστημα ανάκτησης των πινακίδων μέχρι πέρυσι. Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες του για το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριος μετά την κατάργηση των ποινών θα πρέπει να καταβάλει 459,6 ευρώ ( 76,6 ευρώ για έξι μήνες) αντί για 612,8 ευρώ ( 76,6 ευρώ για έξι συν δύο μήνες).
Υπενθυμίζεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, ενώ για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Δηλαδή είτε στις 2 του μήνα γίνει είτε στις 25 λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Για την άρση ακινησίας θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία και να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά: Βεβαίωση Ακινησίας, Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα, αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας και ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών, αυθημερόν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες του οχήματός τους και να το κυκλοφορούν.
Προσοχή πάντως χρειάζεται ως προς την ημερομηνία επιστροφής των πινακίδων κατά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ο κάτοχος του ΙΧ έχει πάρει τις πινακίδες, καθώς ο φορολογούμενος απειλείται με την πληρωμή προστίμου. Η επιστροφή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Στην περίπτωση καθυστέρησης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα, ο κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, που έχει καταβάλει το ποσό των 30 ευρώ για άρση ακινησίας του οχήματος για τρεις μήνες, αργήσει έστω και για μια μέρα να τις επιστρέψει, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 240 ευρώ.
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει και η περίπτωση να κληθούν να πληρώσουν όλο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος έχει πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο και μέσα σε αυτό το διάστημα βρεθεί κάποιος αγοραστής για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας. Δηλαδή αν το κόστος των ετησίων Τελών Κυκλοφορίας ανέρχεται σε 90 ευρώ και ο κάτοχός του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο καταβάλλοντας 30 ευρώ αλλά βρεθεί κάποιος να αγοράσει το όχημα τότε για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 60 ευρώ.
Τέλος, αν και γίνεται σπάνια, στην περίπτωση που έχει γίνει μια φορά άρση και ο κάτοχος ζητήσει εκ νέου άρση, τότε τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλλονται συμψηφιστικά, αφού αφαιρεθεί το ποσό που έχει ήδη καταβάλει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass