Γλίτωσαν το φορο-σοκ οι αγρότες

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΑΟΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2020 8:10

Αναστέλλεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. «Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και θα συνιστούσε παραλογισμό, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να επιβαρυνθούν οι αγρότες με την καταβολή τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με απόφαση του πρωθυπουργού προχωρούμε στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και η σχετική νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος. Οι ωφελούμενοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.


Την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος είχε προαναγγείλει από προχθές ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρ Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018, είχαν για τα φορολογικά έτη από το 2019 και επόμενα, υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα έπρεπε να καταβληθεί εντός του 2020. Οι μόνοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι γλίτωναν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος ήταν όσοι είχαν την έδρα των αγροτικών τους δραστηριοτήτων σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όσοι ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και πωλούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους καθώς και όσοι έχουν συμπληρώσει ήδη από το 2019 το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Να σημειωθεί πως η ένταξη των αγροτών αυτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η-1-2014 εξομοιώθηκε με δήλωση έναρξης άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για όλους τους συγκεκριμένους αγρότες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμόν ΠΟΛ. 1053/2014 εγκύκλιο της τότε ΓΓΔΕ για τους αγρότες οι οποίοι έως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά από το 2014 υποχρεώθηκαν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αυτή η ημερομηνία μεταβολής (η 1η-1-2014) θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα 5 έτη, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Τα 5 έτη συμπληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Συνεπώς, το 2019 είναι το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο έπαψε να ισχύει πλέον η απαλλαγή των αγροτών αυτών από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια κατά την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν φέτος οι συγκεκριμένοι αγρότες για το φορολογικό έτος 2019 να χρεώνονται και με τέλος επιτηδεύματος για το έτος αυτό, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες...

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΝΔ
«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται κοντά τους Έλληνες αγρότες κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στην αναστολή του τέλους.
Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε «έτσι πέρα από τις στοχευμένες ενέργειες ενίσχυσής τους για να αντιπαρέλθουν τα ζητήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας προχωρά και στην αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος από μέρους τους», συμπληρώνοντας «κάθε ευρώ που κερδίζουν οι αγρότες μας είναι προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης της πατρίδας μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass