ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ – ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ

Νέο τοπίο στην ασφάλιση αυτοκινήτου

* Τι να προσέχουν οι καταναλωτές – Να ζητούν απόδειξη πληρωμής ασφαλίστρων, συστήνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων κ. Δημ. Παπανικολάου

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2014 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:07
 Ένα νέο τοπίο στην ασφάλιση Ι.Χ., αντίστοιχο των προδιαγραφών που ισχύουν στα ευρωπαϊκά κράτη και το οποίο συμβάλει στον άμεσο εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, διαμορφώνεται από χθες στη χώρα μας. Αν και όσοι ασφάλισαν το τελευταίο διάστημα το αυτοκίνητό τους, πήραν μια γεύση των αλλαγών που συντελέστηκαν, ωστόσο από χθες η αυτόματη ανανέωση της ασφάλισης αυτοκινήτου αποτελεί παρελθόν και η πληρωμή του ασφαλίστρου καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης.
Εν ολίγοι από χθες τέθηκαν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις εκείνες που αφορούν σε όλα τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι οποίες βρίσκονται στο νόμο 4261/14 ο οποίος ορίζει το νέο πλαίσιο που θα διέπει την ασφάλιση των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδος κ. Δημ. Παπανικολάου, με τις νέες διατάξεις, ορισμένες δυσλειτουργίες του παρελθόντος που έβλαπταν τους συνεπείς ασφαλισμένους, τους ζημιωθέντες αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζονται πλέον από ένα αποτελεσματικό και σαφές σύστημα έναρξης/λήξης/ακύρωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου που θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
 Όπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τις 5 Μάη, προβλέπει την υποχρέωση του ασφαλισμένου να πληρώσει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς να έχει πλέον τη δυνατότητα της αποπληρωμής του έως και 30 ημέρες μετά. Σε διαφορετική περίπτωση το όχημά του θα θεωρείται ανασφάλιστο, κάτι που επισύρει αυστηρότατες ποινές.
Πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.
Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ 
Παράλληλα, ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους. Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων που θα εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα έως και 750 ευρώ.
* Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.
• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές αυτό που πρέπει να ξέρουν αναφορικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι ότι πριν τη λήξη της ασφαλιστικής τους σύμβασης να επικοινωνούν με την ασφαλιστική τους εταιρεία ώστε να ανανεώνουν έγκαιρα τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους και οπωσδήποτε να υπάρχει απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου.
Πάντως σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, παίζουν μέχρι σήμερα οι έλεγχοι της Τροχαίας, που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί. Η εντατικοποίηση ωστόσο των ελέγχων έχει οδηγήσει στην αύξηση του στόλου των ασφαλισμένων οχημάτων τόσο στη Λάρισα όσο και σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ανήλθαν στα τέλη Απριλίου στα 5,7 εκατομμύρια, από 5,6 εκ. περίπου στα τέλη του 2013 και 5,3 εκ. στα τέλη του 2012. Η αύξηση είναι γεωμετρική εάν συνυπολογιστεί ότι ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτου κατέθεσε στα τέλη του 2013 τις πινακίδες του οχήματός του.
Στη Λάρισα τα ανασφάλιστα οχήματα, όλων των κατηγοριών υπολογίζονται γύρω στα 12.000 με 15.000.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass