ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εφιάλτης των μικρομεσαίων ο ΟΑΕΕ

* Συλλογική αγωγή κατά του Ασφαλιστικού Ταμείου ετοιμάζει το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2014 22:46 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:21

Κάλεσμα να ενώσουν τις δυνάμεις και τη φωνή τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίδρασης απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΕ, απηύθυναν χθες επαγγελματίες της Λάρισας. Σε μια συνεδρίαση που έγινε στο Επιμελητήριο και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία τριών ανθρώπων της αγοράς του Γιάννη Αρζομανίδη, του Αριστοτέλη Ανδρέου και της Μαρίας Τζαβαλάκη, και παρουσία εκπροσώπων θεσμικών φορέων του νομού, του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, έμποροι και επαγγελματίες συζήτησαν και αναζήτησαν τρόπους για το πώς θα αντιμετωπίσουν την λαίλαπα των κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει το ΚΕΑΟ και ο ΟΑΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς όλοι συμφώνησαν πως η κατάσταση έχει γίνει τραγική εξέλεξαν μια συντονιστική επιτροπή προκειμένου να συντονίσει σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο τις ενέργειές τους.

« Οι τοπικές αγορές έδειχναν συμπτώματα ασθενείας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόνισε ο κ. Αρζομανίδης. Όμως τα τελευταία 5-6 χρόνια αυτά τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν εξ αιτίας της ύφεσης αλλά και της λιτότητας που επιβλήθηκε μέσω των μνημονιακών επιταγών σε βάρος του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι άρχισε η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από χιλιάδες επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τώρα τα λουκέτα μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων βρίσκονται στην καθημερινή θεματολογία των ειδήσεων, πρόσθεσε για να καταλήξει πως «όλοι μαζί,  συνδικαλιστικοί φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα των επιχειρήσεων, μπορούμε να αποτρέψουμε τις κατασχέσεις και να σταματήσουμε την αποποινικοποίηση των οφειλών. Την κρίση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς και γι αυτό δεν θα την πληρώσουμε εμείς…».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημ. Αδάμ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία χρήσιμη, επισήμανε πως το θέμα απαιτεί ρεαλιστικές λύσεις, εξέφρασε την άποψη πως το κλίμα εκφοβισμού επιτείνει το πρόβλημα και διατύπωσε τις γνωστές προτάσεις του φορέα (πάγωμα και ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις, αφαίρεση από τα οφειλόμενα του ποσού του κλάδου υγείας για όσους δεν είχαν θεωρημένα βιβλιάρια, δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.αλ) για να καταλήξει λέγοντας πως «όλοι μαζί, μικρομεσαίοι, Επιμελητήριο και συνδικαλιστικό κίνημα  πρέπει να εναρμονίσουν τις προτάσεις και να παλέψουμε για λύσεις για ένα Ταμείο που δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες των επαγγελματιών και όχι για να εξελίσσεται καθημερινά σε εφιάλτη του μικρομεσαίου»

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών ν. Λάρισας κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε μεν την πρωτοβουλία αλλά ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της ΟΕΒΕ δεν μπορεί να απαξιωθεί καθώς για το συγκεκριμένο πρόβλημα, μόνο για έλλειμμα δράσης δεν μπορεί να κατηγορηθεί η διοίκησή της. 

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΟΑΕΕ

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος ενημέρωσε τους επαγγελματίες για τα δεδομένα που υπάρχουν και τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παρέμβασης, αμφισβήτησης και διεκδίκησης μέρους των οφειλών ενώ προανήγγειλε πως η καταναλωτική οργάνωση ετοιμάζει συλλογική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ θεωρώντας ότι παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα.

Στο εγχείρημα αυτό θα έχει και τη συνδρομή του Επιμελητηρίου ώστε η κίνηση να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και θεσμική κατοχύρωση.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο κ. Κόκκαλης επικαλούμενος καταγγελία επαγγελματία ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, η άρνηση του Οργανισμού να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες ενώ τις χρεώνει υποχρεωτικά και η άρνηση να διαγράψει αναδρομικά τις οφειλές που πηγάζουν από το χρονικό διάστημα που δεν καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά, παραβιάζεται το άρθρο 169 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άρθρα 4 και 5 του Ελληνιού Συντάγματος.

 «Το ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ θα προσφύγει τόνισε ο κ. Κόκκαλης με συλλογική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Αλλά αιτήματα ασφαλισμένων που θα εξετάσει η Δικαιοσύνη θα είναι και η ασφάλιση με βάση τα εισοδήματα των 3 τελευταίων ετών. Σήμερα ο ΟΑΕΕ πρέπει και επιβάλλεται να αναπροσαρμόσει τις ασφαλιστικές κατηγορίες προς τα κάτω και πάντα σύμφωνα με τα εισοδήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass