Στον «αέρα» επαγγελματίες και εργαζόμενοι

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ" - ΓΙΑ ΣΙΩΠΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 20:05

Η δυνατότητα των αναστολών για ένα ακόμη 2μηνο ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους. Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ειδικά στον κλάδο της εστίασης,

βρίσκονται στον... αέρα και με μηδενικό εισόδημα εδώ και μήνες, ενώ την ίδια στιγμή μετά τα νέα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επισιτιστικών καταστημάτων λόγω κορονοϊού, η ανησυχία σε εργαζόμενους και επαγγελματίες εντείνεται. Θυμίζουμε πως από σήμερα τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ το μέτρο με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του ν. Λάρισας, από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, απαγόρευση που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και οριζόντια ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση ειδικά στους επαγγελματίες της αναψυχής (καφέ-μπαρ), με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης του ν. Λάρισας κ. Αλέκο Σακελλάρη να κάνει λόγο για «ακατανόητη» απόφαση, η οποία δείχνει την αδυναμία της Πολιτείας να εντοπίσει αυτούς που παρανομούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλοι οι επαγγελματίες. Παράλληλα, όπως δήλωσε, ο κόσμος θα μεταφερθεί από τα καταστήματα όπου τηρούνται τα μέτρα, άναρχα σε πλατείες και πάρκα, μέρη που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν.
Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου της διοίκησης του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών ν. Λάρισας κ. Ιωάννη Χρηστίδη, επισημαίνοντας πως, το μέτρο, αν και επιβεβλημένο, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν έκλεισαν τα καταστήματα της Αθήνας, όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Αναμφίβολα ωστόσο συνιστά οικονομικό πλήγμα για τον κλάδο και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να αντισταθμίσει το χτύπημα".
Επιπροσθέτως η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό καταγγέλλει εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αναφέρεται, μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι αρνήθηκαν την επαναπρόσληψη στο περσινό προσωπικό, προκειμένου να γλιτώσουν επιδόματα αδείας και Δώρα Χριστουγέννων. Οι συνδικαλιστές αναρωτιούνται αν επήλθε «έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον κλάδο». Όπως λένε, πολλοί εργοδότες παροτρύνουν τους εργαζόμενούς τους να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ, χωρίς όμως να δημιουργήσουν υποχρέωση στον εργοδότη να καταβάλλει τμήμα του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων.
Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή της και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου : «Η κυβέρνηση καταργεί τον 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».
Ειδικοί επισημαίνουν πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν φέτος το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Υπενθυμίζεται πως για το Δώρο Πάσχα υπήρξε ρύθμιση με την οποία το κράτος ανέλαβε να καταβάλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στη χρονική περίοδο της αναστολής. Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τη χρονική περίοδο εργασίας από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου, με ανακοίνωσή του ζητά την ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στις ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς ορούς και προϋποθέσεις και διατυπώνει 5 ερωτήματα :
* Το λάθος που προέκυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τις λάθος πληρωμές των 534 ευρω του Ιουνίου πότε θα διορθωθεί;
* Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΡΓΑΝΗ πότε θα πληρωθούν;
* Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον επισιτισμό που μένουν εκτός ρύθμισης πώς θα ζήσουν;
* Οι εργαζόμενοι που είναι εποχικοί και για λογούς βιοποριστικούς έκαναν μεροκάματα νόμιμα τον χειμώνα και τους βρήκε το lockdown σε άλλον εργοδότη πώς θα ζήσουν;
* Ο αριθμός των 50 ενσήμων πότε θα νομοθετηθεί; Η σεζόν απ’ ότι όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και οι συνάδελφοι δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν με το επίδομα ανεργίας από Σεπτέμβριο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass