Πώς επιδοτούνται οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων

* ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ * ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ 2» ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 21:00

Άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες του ν. Λάρισας που πλήττονται από την πανδημία και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», για την επιδότηση από το

κράτος των δόσεων των δανείων που έχουν προς τις τράπεζες για οκτώ συνολικά μήνες.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων γίνεται χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά μέσω του http://www.keyd.gov.gr ή του http://ofeiles.gov.gr, ενώ η πλατφόρμα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Μαΐου και μέχρι στιγμής 4.160 επιχειρήσεις από όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει στην οριστική υποβολή αίτησης. Εξ αυτών, 2.468 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 είναι μικρές επιχειρήσεις και 66 είναι μεσαίες επιχειρήσεις. Για την υπαγωγή στο «Γέφυρα 2» υπάρχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με το αν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, αν καταγράφεται καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή αν έχει καταγγελθεί. Η καταβολή της 1ης δόσης θα γίνει στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου, αλλά να επισημάνουμε πρωτίστως πως η πρώτη δόση θα καταβληθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία μόνο για τα δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα ή με καθυστέρηση έως 90 ημέρες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να αρχίσει η καταβολή της επιδότησης. Προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα που επιχορηγεί την επιδότηση της δόσης των δανείων που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση του τζίρου τους ίση ή μεγαλύτερη του 20% το 2020 σε σχέση με το 2019 και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19. Με δεδομένο ότι η περίμετρος προστασίας των δικαιούχων καλύπτει περί τις 150.000 επιχειρήσεις, από τον ν. Λάρισας αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 2.000 επαγγελματίες.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκύψει για το πρόγραμμα η «Ε» εξηγεί και αποσαφηνίζει μέσω ερωτήσεων - απαντήσεων βασικά σημεία και χαρακτηριστικά της δράσης που απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
* Ποιους αφορά η επιδότηση δόσης;
- Το «Γέφυρα» 2 αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
* Πού υποβάλλεται η αίτηση;
- Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
* Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και κατ’ επέκταση για την υπαγωγή στη δράση;
- Η καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 9η Μαΐου.
* Ποια είναι η βασική προϋπόθεση που πρέπει να καλύπτουν οι δικαιούχοι;
- Η βασική προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση του τζίρου τους ίση ή μεγαλύτερη του 20% το 2020 σε σχέση με το 2019 και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19. Υπάρχουν όμως και επιμέρους κριτήρια ανάλογα με την κατηγορία μεγέθους της επιχείρησης, που τα παραθέτουμε στους σχετικούς πίνακες.
* Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων που καλύπτονται από τη δράση;
- Ναι, στις επιλέξιμες προς επιδότηση κατηγορίες εντάσσονται επίσης επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων και έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μέτρα στήριξης, καθώς και όσοι έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της Επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν εργαζομένους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
* Ποια είναι τα επιμέρους κριτήρια επιλεξιμότητας και ποιοι μένουν εκτός προγράμματος εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή ατομική επιχείρηση που δεν απασχολεί προσωπικό;
- Θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 18.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη. Επίσης οι καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- να έχει αξία έως 600.000 ευρώ. Τέλος το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ανά πιστωτή.
* Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις ισχύουν και για όσους έχουν δάνεια στο «κόκκινο»;
- Όχι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφορούν εκείνους που έχουν ενήμερα δάνεια ή σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Για όσους τα δάνειά τους έχουν περάσει στο «κόκκινο» τα προαναφερόμενα κριτήρια «χαμηλώνουν».
* Ποιες είναι οι αντίστοιχες προϋποθέσεις για μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων και ατομικών επιχειρήσεων με περισσότερους από έναν εργαζόμενους, που επιθυμεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα;
- Να έχει έως 250 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ., να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 21.250.000 ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 3.187.500 ευρώ και να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 45 εκατ. ευρώ. Επίσης οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις αφορούν όσες έχουν ενήμερα δάνεια ή μέχρι 90 ημέρες καθυστέρηση, καθώς το ύψος τους περιορίζεται όταν πρόκειται για «κόκκινα δάνεια».
* Σε τι αφορά η επιδότηση και πώς διαμορφώνεται η συνεισφορά του Δημοσίου στους δικαιούχους;
- Η συνεισφορά του κράτους έγκειται στην επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, τόσο στο κεφάλαιο, όσο και στους τόκους του δανείου. Η συνεισφορά διαμορφώνεται ως εξής: Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
* Ποιο είναι το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης;
- Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης χωρίς προσωπικό ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης φτάνει στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ! Από τη στιγμή που θα καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος την καταβάλλει για τους επόμενους 8 μήνες.
* Ποια είναι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας μετά την υποβολή της αίτησης;
- Αμέσως μετά γίνεται ο έλεγχος της επιλεξιμότητας. Στις υποψήφιες προς επιδότηση επιχειρήσεις θα διενεργηθούν δηλαδή ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια.
* Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου;
- Ναι. Με την υποβολή της αίτησης, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχονται την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού τους απορρήτου, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία σε σχέση με την οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση.
* Τι γίνεται στη συνέχεια;
- Μετά τον έλεγχο ακολουθεί η διαδικασία της έγκρισης επιδότησης. Εφόσον η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται από την ΕΓΔΙΧ ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιλέξιμη επιχείρηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο οφειλέτης ειδοποιείται μέσω e-mail.
* Στην περίπτωση που η επιλέξιμη επιχείρηση διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια τι θα συμβεί;
- Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων της, ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της.
* Πώς γίνεται η καταβολή της επιδότησης; Πώς εξελίσσεται χρονικά δηλαδή;
- Στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου της. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η πληρωμή πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα.
* Τι ισχύει στην περίπτωση που μια επιχείρηση έχει λάβει αναστολή δόσεων από την τράπεζα;
- Αν μια επιχείρηση έχει ενταχθεί σε μορατόριουμ, θα μπορεί να κάνει αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα και είτε να διακόψει την αναστολή, είτε να επιλέξει η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει μετά τη λήξη της αναστολής.
* Η επιδότηση καλύπτει κάθε οφειλή ξεχωριστά;
- Ναι ο οφειλέτης θα μπορεί να κάνει πάνω από μία αίτηση ανάλογα με τις οφειλές που έχει προς τις τράπεζες.
* Τι γίνεται με τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι και την ημερομηνία της αίτησης;
- Στην περίπτωση αυτήν το καταγγελμένο τμήμα των οφειλών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των δανείων που έχει λάβει η επιχείρηση από τις τράπεζες. Η καταγγελία του δανείου δεν θα πρέπει να έχει γίνει πριν από τον Δεκέμβριο του 2018.
* Τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι επιλέξιμα για επιδότηση;
- Όχι, τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή φορέων του, καθώς και με ενεργή εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή ευρωπαϊκών φορέων από πόρους ελληνικούς ή ευρωπαϊκούς για την οφειλή που είναι επιδεκτική συνεισφοράς, δεν είναι επιλέξιμα για επιδότηση.
* Τι ισχύει στην περίπτωση που η οφειλή του αιτούντος να ενταχθεί στο Πρόγραμμα έχει ήδη επιδοτηθεί μέσω του Ν. 4605/2019 (προστασία α΄ κατοικίας) ή του Ν. 4715/2020 (Γέφυρα 1);
- Ένας πολίτης δεν μπορεί να λαμβάνει διπλή επιδότηση για την ίδια οφειλή. Έτσι, οι οφειλές που έχουν επιδοτηθεί με το προηγούμενο «Γέφυρα 1», δεν είναι επιλέξιμες για επιδότηση με το «Γέφυρα 2». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο δικαιούχος να μην έχει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης στο «Γέφυρα 2» άλλη ενεργή κρατική ενίσχυση για την οφειλή που είναι επιδεκτική συνεισφοράς.
* Από πού μπορούν να αντληθούν περισσότερες και επιμέρους πληροφορίες για το Πρόγραμμα;
- Γα περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ: http://www. keyd.gov.gr/covid19_gefyra2/
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

PINAKES.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass