Με self-tests θα λειτουργεί από Δευτέρα η αγορά της Λάρισας

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ - ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΨΩΝΙΑ - ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Δημοσίευση: 17 Απρ 2021 20:05

Με την υποχρεωτική εφαρμογή των self tests διάγνωσης του κορονοϊού στους εργαζόμενους, το λιανεμπόριο της Λάρισας περνά από την ερχόμενη Δευτέρα σε νέα φάση λειτουργίας.

Αν και για τους καταναλωτές δεν αλλάζει κάτι, καθώς τα εμπορικά καταστήματα και την τρέχουσα εβδομάδα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click inside και του click away ως δυνατότητα επιλογήςη, ωστόσο τα υποχρεωτικά self-tests για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, αλλάζουν τα δεδομένα στην άσκηση των δραστηριοτήτων, μιας και οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν θα κινδυνεύουν με πρόστιμο.
Τα νέα δεδομένα αντιμετωπίστηκαν από τον εμπορικό κόσμο της Λάρισας με ανάμεικτα συναισθήματα καθώς ήλπιζαν, ενόψει Πάσχα, να σταματήσει η διαδικασία των ραντεβού, ενώ την επέκταση της χρήσης των τεστ αυτοδιάγνωσης στο λιανεμπόριο την θεωρούν ως βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα .
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΛ
" Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΣΛ προς τα μέλη της, η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να μην επιτρέψει το πλήρες και κανονικό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς ραντεβού και χωρίς υποκατάστατα τρόπου λειτουργίας της, λίγες ημέρες πριν την εβδομάδα του Πάσχα. Έτσι παρά τις αντιδράσεις μας και για την ερχόμενη εβδομάδα, τα καταστήματα στην πόλη μας θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Προς το παρόν, το ωράριο λειτουργίας που προτείνεται είναι το διευρυμένο από τις 7:00 έως και τις 20:30, εκτός κι αν υπάρξουν αλλαγές, οπότε και θα αναπροσαρμοστεί και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Όσο για τα self tests ευελπιστούμε ότι έτσι θα οδηγηθούμε πιο γρήγορα στο επόμενο βήμα που θα είναι το αδιάλειπτο άνοιγμα της αγοράς, χωρίς περιορισμούς. Διαφαίνεται ότι ίσως βαδίσουμε έτσι μέχρι τη Μ. Εβδομάδα, ελπίζουμε όμως ότι τελευταία στιγμή θα υπάρξει ανατροπή και τελικά τα καταστήματα θα ανοίξουν κανονικά τις επόμενες ημέρες, χωρίς ραντεβού, αλλά τηρώντας πάντα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο δεν αποτέλεσε ποτέ εστία μετάδοσης του ιού. Κάθε μέρα που περνάει, για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι ζημιογόνα και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να το δει πια σοβαρά και να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις και σε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι μεταβατική περίοδος, κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να περάσει από τα μέτρα στήριξης, στα μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς. Το Πάσχα, αποτελούσε πάντα για τον εμπορικό κόσμο, μια από τις πιο προσοδοφόρες περιόδους, για την αύξηση του τζίρου. Χάσαμε ήδη ένα Πάσχα, δεν θέλουμε να υπάρξει και δεύτερο. Για αυτό λοιπόν ας κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή, ας τηρήσουμε όλα τα μέτρα όπως άλλωστε κάνουμε τόσο καιρό και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα», που είναι πια απαραίτητη για την επιβίωση των οικογενειών και των επιχειρήσεών μας.
ΤΕΣΤ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα τεστ θα εφαρμοστούν σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα, στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα. Η δωρεάν διανομή τους από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.
ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
* Το Υπουργείο Εργασίας ι θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.
* Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ
Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο "ΕΡΓΑΝΗ" με την ακόλουθη διαδικασία:
* Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
* Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
* Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
Τέλος σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass