«Ζεστό» χρήμα για το τραπέζι της εστίασης

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ - ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2021 20:05

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας που θα δεχτεί τις αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς πρώτων υλών, εντός της μεγάλης Εβδομάδας, η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση της εστίασης στις 10 Μαΐου, αμέσως δηλαδή μετά την Κυριακή του Θωμά,

ξεκίνησε...
Το «παράθυρο» που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης λέγοντας πως «η εστίαση θα ανοίξει και ίσως προηγηθεί και λίγο του τουρισμού» (σ.σ. που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου) δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που θέλει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διενέργεια υποχρεωτικών self tests για τους εργαζομένους του κλάδου.
Το άνοιγμα της εστίασης, η αναστολή της λειτουργίας της οποίας θυμίζουμε, με την εξαίρεση των υπηρεσιών delivery και take away, είχε επιβληθεί από τις 3 Νοεμβρίου, θα αφορά τους εξωτερικούς χώρους, ενώ σχεδιάζεται όπως και πέρυσι να παραχωρηθεί επιπλέον κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά για όσες επιχειρήσεις δεν τον διαθέτουν. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, καθώς και συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη διενέργεια υποχρεωτικών self tests για τους εργαζομένους στον κλάδο.
ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Στο μεταξύ έντονη είναι η δυσαρέσκεια στις επιχειρήσεις εστίασης του ν. Λάρισας για τους όρους χορήγησης της στήριξης του κλάδου σχετικά με τη δράση παροχής κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Και αυτό γιατί με βάση τα κριτήρια που έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, θα μείνει εκτός χρηματοδότησης η πλειοψηφία των καταστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου προβλέπει ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου, μη επιστρεπτέα, με ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019, με την προϋπόθεση ο κύκλος των εργασιών των επιχειρήσεων να έχει μειωθεί το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% τουλάχιστον. Στην προϋπόθεση αυτήν, που ωστόσο ισχύει για όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, ο κλάδος της εστίασης εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως επισημαίνουν στο υπόμνημα που έστειλαν στον Πρωθυπουργό 43 σωματεία – σύλλογοι του κλάδου εστίασης από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του ν. Λάρισας, που έχουν συστήσει τον φορέα διαλόγου «Estiasi Greece» θα μείνουν εκτός προστασίας περίπου 40.000 επιχειρήσεις, καθώς δεν πιάνουν το κριτήριο του 30%, αφού υπολογίζεται με βάση τον τζίρο στο 12μηνο του 2020, ενώ η πανδημία ουσιαστικά ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου, όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown. Συνεπώς όπως υποστηρίζουν η μείωση του τζίρου θα έπρεπε να υπολογιστεί με βάση τις απώλειες στο 9μηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου, διότι τα έσοδα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς μειώνουν για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων τις απώλειες στο επίπεδο του 21%.
Την ίδια στιγμή ο φορέας «Estiasi Greece» ζητά να υπάρξει δεύτερος κύκλος πρόσκλησης με κριτήριο τη μείωση του τζίρου κατά 20% και άνω. Βεβαίως, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ούτε ο πρώτος κύκλος, καθώς το Πρόγραμμα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση από την Ε.Ε. με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να τοποθετείται στα τέλη Απριλίου. Η «Estiasi Greece» ωστόσο προτείνει εναλλακτικά να ενισχυθούν με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ως εξής: με 1.000 ευρώ όσες απασχολούν από 0-5 εργαζομένους, με 2.000 ευρώ όσες απασχολούν 6-20 εργαζομένους και με 4.000 ευρώ όσες απασχολούν 21-50 εργαζομένους.
Να θυμίσουμε εξάλλου πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια ένταξης στη συγκεκριμένη δράση:
* Να παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
* Επιχειρήσεις συσταθείσες εντός του 2020 εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση.
* Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
* Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Επίσης να επισημάνουμε πως το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας] x 365 x 7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης το οποίο οφείλουν να αναλώσουν μέχρι 31-12-2021 ορίζεται στις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη διεύθυνση www.ependyseis.gr έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.
Η ΕΒΔΟΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ
Πάντως προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να είναι έτοιμες για να «ανεβάσουν ρολά» και να υποδεχτούν τους πελάτες τους θα τρέξουν άλλα δύο προγράμματα στήριξης για την εστίαση. Η αρχή θα γίνει με τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα δώσει στο τέλος του μήνα ζεστό χρήμα –50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις– προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 με την ενίσχυση να φτάνει ακόμη και στα 100.000 ευρώ. Οι αιτήσεις λήγουν αύριο και τα ελάχιστα ποσά που θα δώσει η Επιστρεπτέα 7 στις επιχειρήσεις της εστίασης ανέρχονται σε 1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ
Το τρίτο πρόγραμμα θα είναι αυτό της επιδότησης των παγίων δαπανών που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και θα αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης. Από τη μία πλευρά του λογαριασμού θα μπουν οι δαπάνες για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, τόκους και λειτουργικά έξοδα. Από την άλλη οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση. Μεγάλο μέρος των ακάλυπτων παγίων δαπανών, θα καλυφθεί από το Υπ. Οικονομικών με τη μορφή κουπονιών συμψηφισμού με φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, επιχείρηση που είχε πέρυσι δαπάνες 10.000 ευρώ και έχει λάβει ενισχύσεις που καλύπτουν τις 6.000 ευρώ. Για μεγάλο μέρος των υπόλοιπων 4.000 ευρώ θα λάβει ένα πιστωτικό ποσό στον λογαριασμό της στο Taxisnet και με αυτό θα μπορεί να πληρώνει έως το τέλος του έτους ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ασφαλιστικές εισφορές. Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Το ποσοστό της ενίσχυσης, θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος (500 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass