Τουριστικά καταλύματα καραντίνας ασθενών με κορονοϊό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ *ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 45 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2021 20:15

Με διαδικασίες εξπρές, κινήθηκε φέτος το Υπουργείο Τουρισμού, για την εκμίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία δεσμεύει να λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία ασθενών με κορονοϊό.

Την Τρίτη 13 Απριλίου ανακοινώθηκε η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, την Τετάρτη 14 Απριλίου έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεών τους!

Μάλιστα τα καταλύματα που θα επιλεγούν για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του Covid-19 θα οριστούν με απόφαση του υπουργού Τουρισμού. Τα τουριστικά «καταλύματα καραντίνας» που αφορούν την εν λόγω πρόσκληση και θα μισθώσει το Υπουργείο, βρίσκονται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Ηρακλείου και Χανίων Κρήτης, καθώς και εντός των Νήσων Θήρας, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω.
Πιθανόν αναμένεται νέα πρόσκληση και για άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, καθώς πέρυσι η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα που επελέγησαν για την προσωρινή διαμονή των τουριστών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, κάλυπταν όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και της Θεσσαλίας (σε Αλόννησο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα). Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ την ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκαταβολή, ίση με το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη μίσθωση του συνόλου των δωματίων επί του κόστους μίσθωσης κενού δωματίου, ήτοι 15 ευρώ ανά δωμάτιο, για όλο το χρονικό διάστημα μίσθωσης.
Τα ποσά της αποζημίωσης που καταβάλλονται είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μίσθωση καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης (καταλύματα καραντίνας), του Υπουργείου Τουρισμού «τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια Διαμερισμάτων -ΕΕΔΔ), που θα επιλεγούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη φιλοξενία ατόμων που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Covid-19, αλλά και στενών επαφών τους.
Θα ανήκουν σε κατηγορία κατάταξης τουλάχιστον 2 αστέρων ή 2 κλειδιών.
Η παροχή γευμάτων είναι υποχρεωτική. Τυχόν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου. Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια/κυλικεία/σνακ μπαρ), εφόσον υφίστανται θα λειτουργούν μόνο ως παρασκευαστήρια γευμάτων.
Όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν λάβει το ειδικό πιστοποιητικό «Health First», αλλά και να ακολουθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και τις ειδικές οδηγίες για τον χώρο της καραντίνας.
Απαγορεύεται ρητά η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών εντός των επιλεγέντων τουριστικών καταλυμάτων.
Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση.
Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό.
Εάν δεν είναι δυνατόν τα άτομα της ίδιας οικογένειας να τεθούν σε καραντίνα σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1 μέτρου απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.
Για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο τουριστικό κατάλυμα - όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail) -, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος Covid-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
Οι μισθώσεις δεν δύνανται να έχουν διάρκεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2021.
Εφόσον την 31η Οκτωβρίου 2021 διαμένουν πρόσωπα στα ως άνω καταλύματα και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που έχουν οριστεί για το καθένα εξ αυτών από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19, καταβάλλεται από το Υπουργείο Τουρισμού πρόσθετη οικονομική αποζημίωση».

Της Λένας Κισσάβου 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass