ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

Γενικευμένο «λίφτινγκ» στον φόρο ακινήτων

* Τι σχεδιάζεται και ποιες αλλαγές προβλέπονται να γίνουν σε δόσεις και εκπτώσεις * Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι διορθωτικές δηλώσεις στο Ε9

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:40

 

 

Στην αναζήτηση της κατάλληλης φόρμουλας για γρήγορη και δίκαιη διόρθωση των λαθών που έγιναν στον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και που εκτόξευσαν στα ύψη το φόρο, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τα λάθη που προέκυψαν με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε γενικευμένο λίφτινγκ για να αποκαταστήσει τις αδικίες.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει αφενός να ορισθούν νέες τιμές ζώνης και συντελεστές σε χιλιάδες οικισμούς κυρίως για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός αντικειμενικού συστήματος και αφετέρου να κλείσουν κενά και να διευθετηθούν πολλές εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τα νέα εκκαθαριστικά, τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής του φόρου, τους συμψηφισμούς, τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και άλλα. Κι αυτά την ώρα που στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Ωστόσο με την έναρξη των εργασιών της Βουλής από βδομάδα, ξεκινά το ουσιαστικό «ξήλωμα» βασικών σημείων του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από τις κοινές αποφάσεις που έλαβαν προχθές οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και στην οποία συμμετείχαν οι Λαρισαίοι Κέλλας και Σαχινίδης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή της για να διαπραγματευθεί με την Τρόικα, καθώς το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με όλες τις παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και σκέφτεται να καταθέσει στην τρόικα πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή από το 23% που είναι σήμερα ίσως και στο 13%. Ένα μέτρο που θα μπορέσει να οδηγήσει σε αύξηση των αγοραπωλησιών καθώς σήμερα υπάρχουν πάνω από 200-250 χιλιάδες απούλητα σπίτια στην αγορά.

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ – ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ το αναθεωρημένο σχέδιο της κυβέρνησης προς το παρόν προβλέπει τα εξής:

* Αύξηση των δόσεων από τις αρχικές 5 σε 6, όχι όμως σε 7 ή 8 που αρχικά είχε αφήσει η κυβέρνηση να διαρρεύσει. Έτσι ο φόρος θα ξεκινήσει να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου για όλους και θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου.

* Σχεδιάζεται η μείωση κατά 25%-30% στα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και καταστήματα - γραφεία που είναι βεβαίως ξενοίκιαστα και δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει μείωση του φόρου τουλάχιστον κατά 50%. Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, μπορεί να γίνει εφόσον δεν προκύψει μεγάλη μείωση στα έσοδα από τον φόρο.

* Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν και το 50% για πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές. Περιοχές του ν. Λάρισας δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των οικισμών αυτών. Το όφελος για τους φορολογουμένους υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επανεκκαθάρισης που θα γίνει στην κάθε περιοχή ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με τις αξίες στις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013, είτε κανονικά με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή θα πληρωθεί τελικά το μικρότερο ποσό που θα προκύπτει μέσω των συγκεκριμένων υπολογισμών.

* Υπό εξέταση με την τρόικα τελεί το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης για όσους αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο.

* Δρομολογούνται απλοποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης έκπτωσης ή και απαλλαγής από τον φόρο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά κατά τα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών, δηλαδή υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο TAXIS και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού το ΚΕΠΥΟ δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία των ταμείων. Πιο απλή θα είναι η διαδικασία και για τους αναπήρους, καθώς σε πρώτη φάση θα γίνουν αποδεκτά τα περσινά πιστοποιητικά αναπηρίας.

* Ακόμη, οι φορολογούμενοι που έχουν ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων. Για το θέμα θα εκδοθούν και σχετικές οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ.

* Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη ώστε να μειωθεί ο φόρος ακινήτων. Ο στόχος για τη βεβαίωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 3,2 δισ. ευρώ και τα προς είσπραξη ποσά εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 2,6 δισ. ευρώ. Αν ωστόσο τα έσοδα που βεβαιωθούν είναι περισσότερα (οι εφοριακοί μιλούν για 4 δισ. ευρώ) τότε υπάρχουν περιθώρια για νέες φορο-ελαφρύνσεις.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στο TAXISNET για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων E9 από τους φορολογουμένους που έκαναν λάθη ή είχαν παραλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία τους. Η σχετική προθεσμία για τις τροποποιήσεις λήγει στις 30 Νοεμβρίου και σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε όσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υπεβλήθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ή υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 120 ευρώ, εφόσον προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.

Τα αυτοτελή πρόστιμα δεν επιβάλλονται ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014. Στην περίπτωση που από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης προκύψει επιστροφή φόρου, το ποσό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι τα 100 ευρώ δεν επιστρέφεται στον φορολογούμενο.

Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται ύστερα από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη φορολογική διοίκηση. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για διόρθωση του ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση όμως που, μετά την πρώτη εκκαθάριση που πραγματοποιείται για διόρθωση της δήλωσης ΕΝΦΙΑ, υποβληθεί εκ νέου τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει μείωση φόρου, η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται ύστερα από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη φορολογική διοίκηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass