Μέχρι τις 29/10 η διπλή δόση του ΕΝΦΙΑ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΑΝΟΙΞΕ ΧΘΕΣ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 8:10

Τη δυνατότητα καταβολής της διπλής δόσης του φόρου ακινήτων ΕΝΦΙΑ έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει την ταυτότητα οφειλής που έχει αναρτηθεί στο εκκαθαριστικό του στην καρτέλα του στο myAADE . Στην ανάλυση δόσεων αναγράφονται αναλυτικά τα πόσα και των έξι δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει κάθε φορολογούμενος έως τις 28/2/2022.


Για περισσότερους από 1,3 εκατομμύριο φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο κατά 50% ή μηδενικό. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν το 2020 τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της υγειονομικής κρίσης θα διαπιστώσουν ότι εφέτος θα πληρώσουν μισό φόρο για τα ακίνητά τους, καθώς πληρούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για την εφαρμογή της έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ .
Το ύψος του φετινού ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στα 2,55 δισ. ευρώ, φόρο που θα πληρώσουν 7,29 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος σε 630 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές ο φόρος περιορίζεται στα 2,55 δισ. ευρώ.
Από το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ, 865 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα. Από το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο, τα 2 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα τις επιχειρήσεις.
Ο ΕΝΦΙΑ έχει τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα μεταξύ των φόρων και ξεπερνάει το 80%. Έτσι και εφέτος το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υγειονομικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ
Στο μεταξύ τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις, προκειμένου να εκδοθούν νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Η ΑΑΔΕ άνοιξε από χθες την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, από τις οποίες θα προκύψει ένα νέο εκκαθαριστικό του φόρου. Πριν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία τους, στην περίπτωση που έχουν υπάρξει λάθη με την υποβολή νέας δήλωσης. Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη που έγιναν αιτία να χρεωθούν άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου αυτού για το 2021 προέρχονται από δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2021 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass