Νέα πληρωμή αναδρομικών προς το τέλος Οκτωβρίου

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - EΡΧΕΤΑΙ Η «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΓΙΑ ΤΑ… ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 8:15

Στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά (από τον Οκτώβριο του 2019) σε 29.000 ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης) βάσει του ασφαλιστικού ν. Βρούτση. Οι δικαιούχοι θα είναι κατά βάση απασχολούμενοι συνταξιούχοι, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης. Θυμίζουμε πως οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης εφαρμόζοντας τον νόμο 4670/2020 που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).


Στο μεταξύ θυμίζουμε πως οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4670/2020 μέσα από την ειδική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στην επιλογή: "Ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών N. 4670/2020". Η ενημέρωση αφορά: στην εκκαθάριση των αναδρομικών τους, σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ. Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet ενώ η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο για τους νέους (με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016) όσο και για τους παλαιούς συνταξιούχους.
ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Στο μεταξύ η εφορία «ξεσκονίζει» τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2015 συνταξιούχοι . Τα αναδρομικά αυτά αφορούσαν σε παλαιότερα έτη, τα οποία όμως, δεν τα έχουν δηλώσει στη φορολογική δήλωσή τους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν τα σχετικά σημειώματα για τα... ξεχασμένα αναδρομικά. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να καταλογιστεί ο φόρος που αναλογεί, αλλά έτσι θα αποφύγουν τα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Όσοι δεν υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με καταλογισμούς των επιπλέον ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και με πρόστιμα για υποβολή ανακριβών αρχικών δηλώσεων καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες και περνάει από “κόσκινο” χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ και άλλων φορολογικών αντικειμένων. Στόχος είναι οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε οι πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων να κοινοποιηθούν στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2021.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass