«Σωσίβιο» στην αγορά εργασίας από τον τουρισμό

ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ * ΟΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ * ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2022 20:04

Με το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και δη των τουριστικών περιοχών προχώρησαν σε προσλήψεις, οι οποίες υπερίσχυσαν των απολύσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν

πάνω από 3.200 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Το εξίσου αισιόδοξο είναι πως και το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο τον Μάιο όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», παρέμεινε θετικό, καθώς τόσο στον Ν. Λάρισας όσο και σε όλη τη Θεσσαλία οι αναγγελίες πρόσληψης υπερείχαν των αποχωρήσεων.
Η επίδοση του φετινού Μαΐου είναι η τρίτη καλύτερη των τελευταίων ετών, ενώ είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.
Ειδικότερα στον Ν. Λάρισας, οι νέες θέσεις εργασίες τον Μάιο ήταν 151, ενώ συνολικά στο 5μηνο έφτασαν τις 820. Στον Ν. Καρδίτσας η κατάσταση ήταν ισορροπημένη, καθώς τόσο τον Μάιο όσο και στο 5μηνο οι προσλήψεις δεν ξεπέρασαν τις 43, ενώ στον Ν. Τρικάλων η αγορά εργασίας τη φετινή χρονιά αντιμετωπίζει δυσχέρειες, καθώς στον μεν περασμένο μήνα χάθηκαν 117 θέσεις απασχόλησης και συνολικά στο 5μηνο 203. Η «έκρηξη» προσλήψεων, λόγω της τουριστικής σεζόν έγινε στον Ν. Μαγνησίας και στις Σποράδες, όπου μόνο τον Μάιο προσελήφθησαν πάνω από 3.200 άτομα.
Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί πως οι περισσότερες από αυτές τις προσλήψεις, οι διπλάσιες σχεδόν, καλύφθηκαν από άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών, ενδεικτικό του ότι οι νέοι «γυρίζουν την πλάτη» στην εποχική-περιστασιακή απασχόληση του επισιτισμού-τουρισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό. Προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο το Υπ. Εργασίας καθιστά πιο ελκυστικό το Πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», παρέχοντας στους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνητρο, μισθό δηλαδή που ξεκινά από τα 911 ευρώ καθαρά.
Γενικότερα πάντως σε επίπεδο χώρας, τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 326.359, ενώ οι αποχωρήσεις σε 226.403 (107.522 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 118.881 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Μαΐου ήταν θετικό κατά 99.956 θέσεις εργασίας. Από τις 326.359 προσλήψεις τον Μάιο, οι 178.393 αφορούν σε πλήρη απασχόληση και οι 120.899 σε μερική απασχόληση, ενώ 27.067 προσλήψεις αφορούν σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515 (456.827 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 410.688 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 248.079 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 44 ετών (113.386), ήτοι εργαζόμενους με εμπειρία στον τουρισμό-επισιτισμό, που γνωρίζουν τις συνέπειες της εποχικής εργασίας και απασχολούνται στον κλάδο χρόνια. Έπεται η ηλικία 45-64 ετών με 92.594 θέσεις απασχόλησης, ακολουθεί η κατηγορία 15-24 ετών με 65.930 νέες θέσεις και ακολουθούν από απόσταση οι ηλικίες 25-29 ετών με 50.885 νέες θέσεις. Στα αξιοσημείωτα ότι προλήψεις ατόμων ηλικίας άνω των 64 ετών ξεπέρασαν τις 3.500.
ΤΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Συναφή με τον τουρισμό (καταλύματα και εστίαση) είναι άλλωστε και τα επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις. Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν είναι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση και κατά συνέπεια με τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας 59.116, ενώ ακολουθούν οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων 32.362, με 12.900 οι καμαριέρες, με 29.931 οι πωλητές - ταμίες εμπορικών καταστημάτων και με 12.680 οι υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ»
Στο μεταξύ λύση στον «γρίφο» των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας σε κλάδους αιχμής, όπως σε τουρισμό και επισιτισμό, επιδιώκει να δώσει το Υπ. Εργασίας, παρέχοντας γενναία επιχορήγηση, ύψους 3.600 ευρώ, για ένα εξάμηνο, σε εργοδότες και νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία.
Επί της ουσίας πρόκειται για τριπλασιασμό του ποσού της επιδότησης που θα δίνεται σε επιχειρήσεις και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρώτο Ένσημο», ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης.
Έτσι, ο νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ μεικτά, 611 ευρώ καθαρά, θα λάβει για τους πρώτους έξι μήνες 911 ευρώ καθαρά. Αλλά και ο εργοδότης στον οποίο ένας εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό κοστίζει 872 ευρώ προ φόρων, θα επιδοτηθεί με τα 300 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να του κοστίζει 572 ευρώ.
Το μπόνους των 300 ευρώ τον μήνα, για έξι ή και λιγότερους μήνες, προβλέπεται σε τροπολογία του Υπ. Εργασίας με αλλαγές στους όρους του Προγράμματος «Πρώτο Ενσημο», που θεσπίστηκε με τον Ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους. Στην πράξη, βέβαια, αποτελεί και ένα ισχυρότατο κίνητρο για νέους που επιθυμούν να εργαστούν για πρώτη φορά, να το κάνουν σε κάποιες από τις κενές θέσεις που υπάρχουν στον επισιτισμό – τουρισμό, καθώς ακόμη κι αν αμειφθούν με τον κατώτατο μισθό και όχι με τον μισθό που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις των δύο κλάδων, θα λάβουν για έξι μήνες αυξημένο μισθό κατά 49%, καθώς αντί για 611 ευρώ καθαρά (713 μεικτά) θα αμειφθούν με 911 ευρώ. Αντίστοιχα και οι εργοδότες θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ τον μήνα, επίσης για έξι μήνες, με αποτέλεσμα το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά 34,4%. Συνολικά η επιδότηση τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να φθάνει έως και τα 3.600 ευρώ.
Θυμίζουμε πως το ισχύον πλαίσιο προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη). Πλέον με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.
Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.
Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στα 1.800 ευρώ. Αν είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).
Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται μέσω του προγράμματος αυτού ισχύει ρήτρα απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass